Відійшов у вічність науковець з Рівненщини, який працював у столиці

4150 0

Ми у соцмережах:

Відійшов у вічність науковець з Рівненщини, який працював у столиці

На 70-му році життя зупинилося серце талановитого педагога і високопрофесійного лікаря ветеринарної медицини, кандидата ветеринарних наук, доцента, завідувача кафедри фармакології та токсикології (2006-2010 рр.) Миколи Панька

Про це повідомили на фейсбук-сторінці факультету ветеринарної медицини Національного університету біоресурсів і природокористування України

Народився Микола Панько у с. Масевичі колишнього Рокитненського району Рівненської області. У 1972–1977 рр. після закінчення Млинівського зооветтехнікуму навчався на ветеринарному факультеті Української сільськогосподарської ака-демії (нині НУБіП України). Трудову діяльність розпочинав іще будучи студентом на невідкладній ветеринарній допомозі Київської ветеринарної лікарні. Після закінчення навчання повернувся у рідне село, де з 1977 по 1980 рр. працював головним ветеринарним лікарем колгоспу «Більшовик» Рокитнівського району. 

Під час навчання брав активну участь у роботі наукового гуртка кафедри фармакології і токсикології та студентського наукового товариства, тому за пропозицією професора Сергія Баженова  у 1980 р. був викликаний для навчання в аспірантурі. Під керівництвом професора Баженова  займався вивченням проблеми токсикології небілкових сполук азоту. Кандидатську дисертацію захистив у 1987 році  у Московській ветеринарній академії ім. К.І. Скрябіна. З 1983 р. – асистент кафедри, потім був переведений на посаду доцента кафедри й отримав вчене звання доцента кафедри фармакології і патофізіології (1991 р.).

Під час роботи на кафедрі був призваний на військову службу для ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і в період з 5 травня по 22 серпня 1986 року проходив службу на посаді начальника ветеринарної лабораторії у зоні ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, за що був нагороджений нагрудним знаком «Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС».

За час багаторічної і плідної праці Микола Панько неодноразово нагороджувався відзнаками Університету та Державного комітету ветеринарної медицини України. Його знання і досвід,  простота і доброзичливість принесли йому повагу, визнання і заслужений авторитет серед колег і студентів.

Навчання і роботу на факультеті ветеринарної медицини постійно поєднував із практичною діяльністю в клініках ветеринарної медицини завоювавши заслужений авторитет високопрофесійного лікаря-практика. У 2006 році  очолив кафедру фармакології та токсикології, пропрацювавши на посаді до 2010 року . Разом з академіком Г. Хмельницьким  був ініціатором запровадження підготовки на факультеті фахівців зі спеціалізації «Ветеринарна фармація».

- У ці скорботні дні розділяємо невимовний сум і тугу його близьких і рідних. Вічна і світла пам'ять і Царство Небесне, - кажуть колеги Миколи Панька. 
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також