Відомого гастроблогера України на Радивилівщині вчили готувати голубці з млинцями (ВІДЕО)

1063 0

Ми у соцмережах:

Відомого гастроблогера України на Радивилівщині вчили готувати голубці з млинцями (ВІДЕО)

Ведучий програм «Знак якості» та «Твій День» Костянтин Грубич знову побував на Рівненщині.

Костянтин Грубич повідомив, що його запросила приїхати Інна Шаблій, яка є директоркою Радивилівського міського будинку культури: 

Вона палко запрошувала приїхати до Радивилова і ознайомитися з локальними стравами її територіальної громади, які дуже цікаві. Традиція приготування деяких навіть зареєстровано у національному списку нематеріальної культурної спадщини України. 

У Радивилові ніколи не був, що є викликом для мене. Про дивні автентичні голубці з млинцями чув вперше (а саме їх приготування потрапило до нематеріальної кукльтурної спадщини). Тому без довгих вагань сів у поїзд, приїхав до Дубно, там мене зустріла Інна і звукорежисер будинку культури Юрій Додь, і ми поїхали до небаченого ще мною Радивилова.

Одразу мене привезли до Мирослави Воронко у село Перенятин, щоб зняти процес приготування місцевої кулінарної гордості - голубців з млинцями. Чи може млинців у голубцях, як зауважила моя дружина? До речі, мав тут додатковий бонус: господарі забезпечили фаховим оператором. Той самий Юра Додь взяв свою камеру і зафіксував усі нюанси спілкування і приготування цікавої страви. Дуже дякую, колего!

Оскільки голубці із млинцями пройшли сито національного відбору, то викладаю тут офіційну рецептуру страви.
Для фаршу на «Голубці з млинцями» обирали свиняче м'ясо або м'ясо птиці (курка, індик). Млинці не завжди готувалися на яйцях і молоці, але і на воді. На даний час млинці готуються з додаванням соку буряка, а також меленої зелені (що надає своєрідного забарвлення). Також, готують млинці і з гречаної муки, не солодкі, а трішки присолені.

Листки капусти припарюються і діляться навпіл. Важливо вибрати правильний качан з щільною структурою і зеленим тонким листям без товстих прожилок. На листок кладуть готовий млинець на нього приплавлений фарш і щільно закручують рулетиком. Закручені рулетики викладали в глиняний посуд або чавунець. На дно посудини клали тонко нарізані картопляні кружальця, застеляючи листям капусти, кожен шар змащуючи свинячим жиром, заливши підсоленою водою.

Традиційно такі голубці готувалися в печі, подавали до столу зі сметаною і зеленню або зажареними шкварками. Зараз господині готують цю страву також у кухонних духовках, як газових так і електричних.

Голубці з млинцями можна варити або тушкувати в посуді з товстим дном на повільному вогні, а можна запекти в духовці при температурі 160-180 градусів. Але тушкування має ряд переваг. Голубці не розгорнуться, не розваляться від активного кипіння, капуста не розкисне, голубці не перетворяться в кашу і не підгорять, а соус зі сметаною не звернеться.

Урізноманітнити смак страви «Голубці з млинцями» можна з соусами: томатним, вершковим, грибним, пряним або навіть сирним. Завдяки правильно підібраному соусу цю страву можна перетворити на справжній кулінарний шедевр. Соус для голубців багато в чому визначає смак готової страви. Він використовується при запіканні голубців у духовці, тушкуванні на сковороді, в каструлі. Приготовлені в соусі голубці виходять смачніші, соковитіші та апетитніші.

На даний час рецептів приготування соусу безліч: на основі сметани, томатної пасти, свіжих помідорів і навіть майонезу. Але томатно-сметанний соус вважається серед господинь найпопулярнішим.
Голубці з млинцями подають і з зажареними шкварками.

СКЛАДНИКИ: капуста білокачанна 1 шт.,  фарш свинний або курячий 500 г,  цибуля 1 шт.,  морква 1 шт.,  чорний перець (мелений) за смаком,  лавровий лист 3 шт.,  кріп 0,5 пуч.,  соняшникова олія 2 ст. л. або свинячий жир,  сало на шкварки
ДЛЯ ТІСТА:  
молоко 1 скл.,  вода 1 скл., • яйце 1 шт.,  пшеничне борошно 1 скл.,  цукор 1 ст. л., • сіль за смаком
• олія 1 ст. л.
ЗАЛИВКА: 
 бульйон,  томатний соус 100 мл,  сметана 100 г


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також