Випускник "водника" хоче збудувати ГЕС на Случі

2501 0

Ми у соцмережах:

Випускник

На річці Случ у Березнівському районі Олександр Лавренюк, випускник НУВГП, а тепер власник фірми "Манхик", зареєстрованої у Чехії, збирається збудувати гідроелектростанцію. З допомогою батька Валерія Лавренюка, директора місцевого коледжу "Полісся". Заснована ними інвестиційна компанія "Случ" ще два роки тому отримала дозвіл на розробку проекту землеустрою під будівництво та обслуговування ГЕС.

ГЕС Тим часом громадські активісти та екологи доводять, що ГЕС знищить унікальний ландшафт та природу розташованого поруч заказника "Соколині гори", більш відомого як Надслучанська Швейцарія. Ще одні аргументи проти ГЕС — на березі Случа є курганні могили та городища часів Київської Русі, які після підвищення рівня води у річці може розмити. Занепокоєні активісти й тим, що гребля на річці стане перепоною для розмноження риб, а саме водосховище від скидів з підприємств вверху по течії перетвориться на водойму із неприємним запахом. активисти

Громадські активісти доводять: ГЕС знищить заказник "Соколині гори"
Олег Гетун, активіст громадської організації "Екоклуб":
— Зона підтоплення може сягати 10 кілометрів вверх по течії. Законодавство взагалі забороняє будь-які зміни ландшафтів та водойм на території заповідників, а ГЕС до цього неминуче призведе. Подали заяви до прокуратури та екологічної інспекції. Голова обласної ради пообіцяв, що створить спеціальну комісію, яка вивчить це питання і буде намагатися розірвати договір оренди землі. Якщо буде потрібно, подаватимемо до суду.
Губків Валентин Дудка, директор департаменту екології та природних ресурсів:
— Усі наші спеціалісти проти того, щоб ГЕС була саме біля Губкова. Вона зруйнує тамтешній заповідник, з якого ми планували зробити національний парк. Проте розвиток альтернативної енергетики все ж потрібен. До прикладу, ГЕС необхідна в Гощанському районі, на Горині, де рівень води у річці впав і де внаслідок забору води для Рівного утворилися воронки. Можна було б відновлювати ГЕС у тих місцях, де вони були побудовані, але зараз не працюють. Наприклад, Млинівську ГЕС.
Губків
Вадим Козлюк, директор ТОВ "Енергетична компанія "Случ"":
— Спочатку планували будувати греблю на місці старого млина у самому Губкові. Там вже є готова бетонна гребля під водою. Але нам тоді з екологічної інспекції надіслали відповідь, що це територія заказника і будівництво там заборонене. Ми попросили надати чіткі межі заказника, та виявилося, що плану такого не існує. Але ми відійшли вниз по течії, розробили нове техніко-економічне обґрунтування. Два роки збирали усі дозволи, проводили громадські слухання. Цілковита неправда, що побудова ГЕС зруйнує красу Надслучанської Швейцарії. Я сам не раз сплавлявся по Случу, знаю цей край і цю річку. Вона з кожним роком міліє. Там вже зараз острови посеред річки понамивало. Її вбрід перейти можна. Тому ГЕС, яка підніме рівень води, тільки зробить річку красивішою. Так, підтоплення буде, але мінімальне — ми проводили геодезичну зйомку. Затопить прибережні чагарники — не більше. До скель, де займаються альпіністи, доступ буде, як і раніше. Мало того, ми пообіцяли, що зробимо пляж, інфраструктуру. Греблю будуватимемо на три метри висотою. Це навіть не поверне русло Случа у ті межі, які були кілька десятиліть тому, коли ця річка була повноводною. Зменшення швидкості течії не буде. Не буде загрози і рибі — гребля буде рибопропускною. А у селян запитали, чи вони хочуть ГЕС? Нині у Губкові вода у криницях висихає. Побудова греблі підніме рівень підземних вод. Окрім того, станція в разі потреби могла б село електроенергією забезпечити — її потужності якраз вистачить. ГЕС на Случі відстоюватимемо у суді, навіть Європейському з прав людини, якщо буде потрібно. Це ж якраз у таких каньйонах і бувати гідроелектростанції потрібно, бо на рівнині треба затоплювати значні території.
А от у самому Губкові не переживають — забудовник їх два роки тому на сході села переконав, що гідроелектростанція підніме рівень води не набагато. Оскільки село — на пагорбі, вода до нього точно не сягне. У сільській раді розповідають, що заказник "Соколині гори" від ГЕС також не мав би постраждати. Затопить лише стихійний пляж. Натомість село отримуватиме кошти від роботи ГЕС, бо "Случ" зареєстрована у Губкові, а отже, частина податків йтиме у сільський бюджет.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також