Вивчаємо основи блокчейн: посібник для новачків

597 0

Ми у соцмережах:

Вивчаємо основи блокчейн: посібник для новачків

Технологія блокчейн — це ланцюжок даних про транзакції, які зібрані в блоки. Простими словами, вона є сучасною базою даних, яка дозволяє відкрито, але при цьому безпечно обмінюватися даними в мережі. Кожна транзакція збирається в «цеглинку» або блок, які з'єднуються між собою. Змінити або видалити інформацію з блоку неможливо.

 Де використовується технологія блокчейну?

Перші згадки про блокчейн з'явилися з випуском першої цифрової монети. Це сьогодні курс біткоїна цікавить людей не менше, ніж вартість долара, а тоді монети вважали за цікавий експеримент, але не більше. Саме технологія блокчейн стала фундаментом для біткоїна та наступних криптовалют.
 

Неправильно вважати, що блокчейн — це лише крипта. За допомогою цифрової технології можна створювати:

- платежі;

- транзакції;

- замовлення;

- рахунки.

Головною перевагою системи є безпека. Жоден переклад не буде виконаний, поки сусідні блоки не підтвердять справжність активу, що передається. Також додає надійності відсутність контролюючого органу, який може змінити дані на свою користь, як нерідко буває з банківськими транзакціями. З цієї причини технологія блокчейн стала популярною у багатьох галузях.
 

Енергетичні компанії

Великі гравці у сфері енергетики користуються одноразовими платформами для купівлі/продажу енергоносіїв. Це забезпечує швидкий доступ до відновлюваної енергії. Наприклад, одна компанія зайшла на блокчейн-платформу для продажу надлишків енергії, що виробляється сонячними панелями. Продаж здійснюється в автоматичному режимі, без комісії посередника та тривалих перевірок. Головне, всі деталі транзакції записуються в блок, інформацію з якого можуть переглянути всі охочі.

 
Магазини роздрібної торгівлі
 
Всесвітньо відомий інтернет-магазин Amazon створив та запатентував платформи на основі блокчейн, що дозволяє відстежити шлях товару. Так покупець може дізнатися справжність виробу, що унеможливить продаж підробок. До такої системи поступово підключаються інші компанії, які займаються продажем товарів у роздріб.
 
Світова система фінансів
 
Багато фондових бірж та банків зрозуміли, що їхня система застаріла, тому використовують блокчейн для регулювання ринкової торгівлі, проведення оплати онлайн і переведення контрактів. Цікаво, що лідерами в освоєнні технології є азійські країни, де цифрові транзакції покликані прискорити процес обслуговування клієнтів.
 

Розваги

Мультимедійні гіганти, які розробляють онлайн-ігри, використовують ланцюжки блоків для збереження авторських прав. У блок також збирається інформація про продаж або передачу прав, що дозволяє уникати спірних ситуацій у майбутньому. Це допомагає зберегти кошти та час, які раніше витрачалися у залах суду під час розглядів, кому належить та чи інша гра.
 

Види технології блокчейн

Система ділиться на три типи:
 
- приватна — доступ до даних отримують лише учасники транзакції та користувачі, допущені ними;
 
- публічна — кожен може під'єднатися до платформи для здійснення операцій (обмін даними, торгові пари, майнінг монет);
 
- гібридна — включає можливість проведення закритих і відкритих операцій.

Окремим типом варто назвати блокчейн-кооперації, на чолі яких стоїть ціла група компаній. Це дозволяє розділити як права, так і обов'язки, зокрема й фінансові. Блокчейн давно перестав бути технологією майбутнього, це наше сьогодення, в яке повірила навіть закостеніла банківська система.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також