Власник і наймач: права різні

7605 0

Ми у соцмережах:

Власник і наймач: права різні

«Моя двоюрідна сестра доглядає психічно хвору маму, віддати її в спецзаклад соромиться, бо, схоже, побоюється осуду мешканців нашого містечка. Коли мама була ще у здоровому глузді, сказала, що квартира залишиться Людмилі, проте в ній її не прописала, заповіту також на доньку не склала. Чи правда, якщо Людмила здасть маму в лікувальний спецзаклад, то втратить право на її квартиру, бо та неприватизована?

«Моя двоюрідна сестра доглядає психічно хвору маму, віддати її в спецзаклад соромиться, бо, схоже, побоюється осуду мешканців нашого містечка. Коли мама була ще у здоровому глузді, сказала, що квартира залишиться Людмилі, проте в ній її не прописала, заповіту також на доньку не склала. Чи правда, якщо Людмила здасть маму в лікувальний спецзаклад, то втратить право на її квартиру, бо та неприватизована? Валентина Г., м.Сарни

Коментує адвокат Олександр БРАЖНІКОВ: — Незважаючи на те, що процес приватизації державного житлового фонду триває вже більше десяти років, деяка частина квартир в багатоквартирних будинках ще залишається неприватизованою. За цей час ми вже настільки звикли до свого потенційного права розпоряджатися житлом: продавати, заставляти, дарувати, отримувати його у спадок, що часом забуваємо про необхідність проведення приватизації, а тому і не обтяжуємо себе процедурою юридичного оформлення свого лише потенційного права власності на колись державні квартири. Мабуть, саме таке ставлення до цього питання виявили і родичі пані Валентини, тітка та двоюрідна сестра. Однак потрібно пам’ятати, що приватизувати квартиру, яка колись була зайнята на підставі договору житлового найму, — це лише право осіб, які в ньому постійно проживають, і скористатися ним чи ні, особиста справа кожного. Для цього необхідно провести певну процедуру з оформлення документів, без якої автоматично стати власником квартири неможливо. Якщо досі не було отримано відповідного свідоцтва, то юридично власником квартири залишається держава і, відповідно, ні розпорядитися нею за життя, ні передати у спадок після смерті квартиронаймач не вправі. Потрібно знати також і те, що право на приватизацію мають лише особи, які постійно проживають в квартирі. Раніше це затверджувалося пропискою, а тепер реєстрацією за місцем проживання, яка прийшла їй на заміну. З огляду на їх відсутність, навряд чи вдасться іншим особам, крім самої наймачки, приватизувати житло на себе особисто. В даному випадку можуть виникнути ускладнення з оформленням документів не лише самою мешканкою квартири через її психічний стан, і як наслідок — втрату дієздатності, а й іншими особами на її користь, бо видати доручення на представництво своїх інтересів хвора не зможе. Можливо, для того, щоб не втратити мамину квартиру, дочці доведеться звертатися за допомогою до органів опіки і піклування, а в разі виникнення спору, навіть до суду, що за описаних автором листа обставин цілком прогнозовано.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також