Як безпечно отримати позику в інтернеті?

479 0

Ми у соцмережах:

Як безпечно отримати позику в інтернеті?

Без поручителів, без довідки про доходи, без черг і тривалого розгляду заявки — ось так дають кредити в інтернеті. Десять років тому не можна було уявити, що це стане можливим. Попри всі плюси швидкого оформлення онлайн-позик, багато хто побоюється звертатися до МФО. І це не через процентну ставку за кредитом, а через надання особистих даних. Якщо вам потрібна позика на карту терміново, дізнайтеся про кредитора якомога більше й уважно прочитайте кредитний договір.

Як відрізнити легальну МФО від шахраїв?

В Україні онлайн-кредитування законне, але в цій сфері зустрічаються шахраї. Щоб не бути ошуканими, не оформлюйте позику в сумнівних організаціях. Насамперед перевірте державну реєстрацію фінансової установи, реальну річну процентну ставку та загальну вартість кредиту. Ця інформація має бути у відкритому доступі. 

Згідно із законодавством України, право видавати гроші фізичним і юридичним особам отримують зареєстровані організації, які внесені до реєстру НБУ та мають ліцензію. Ці дані легко перевірити. Наприклад, мікрофінансова організація Lovilave дає до 10 тис. грн на підставі:

  • свідоцтва про реєстрацію;

  • безстрокової ліцензії від Нацкомфінпослуг;

  • внесення до реєстру небанківських фінансових установ НБУ.

Річна процентна ставка (APR) без урахування акцій і знижок вказана на сайті компанії.

Проте, навіть якщо вся інформація підтверджується, кожен може стати жертвою шахраїв. Щоб заволодіти особистою інформацією людей, вони створюють сайти-клони. Їх складно відрізнити від  вебресурсів реальних МФО. Попри терміновість, не полінуйтеся і витратьте час на перевірку МФО. Уважно прочитайте інформацію в реєстрі НБУ, відгуки в інтернеті про МФО та договір. Якщо права та обов’язки сторін нечітко сформульовані, то це має насторожувати.

Як прочитати кредитний договір МФО в інтернеті?

МФО надають договір до чи після розгляду заявки. Наприклад, на сайті МФО Lovilave опубліковані чинні кредитні договори, у яких прописані права та обов’язки сторін. Ви можете його прочитати чи завантажити в будь-який час. Ознайомлення з договором вас ні до чого не зобов’язує, поки ви його не підпишете. 

Якщо в банку ви ставите підпис у договорі на папері, то в інтернеті даєте згоду на умови кредитування за допомогою електронного підпису чи одноразового ідентифікатора. Зазвичай це унікальна комбінація із цифр або букв, яку кредитор надсилає позичальнику в СМС.

Щойно код ідентифікатора буде вказаний на сайті, договір набуває чинності відповідно до закону України «Про електронну комерцію». Після цього позичальник отримує позику й зобов’язується повернути гроші в зазначений термін з нарахованими відсотками, а кредитор гарантує конфіденційність особистої інформації.

Чи можна не повертати онлайн-кредит?

Ні, не можна. Різниця між звичним та онлайн-кредитуванням полягає у процесі надання фінансової послуги. Якщо борг не сплатити, кредитор має право застосувати штрафні санкції та примусово стягнути кошти. Наприклад, МФО може списати гроші, щойно вони надійдуть на банківську картку клієнта. Тому, якщо вам терміново потрібна позика, обов’язково перевіряйте кредитора й не беріть велику суму, яку не зможете повернути.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також