Як фальсифікують дієтичну добавку куркуму (куркумін).

861 0

Ми у соцмережах:

Як фальсифікують дієтичну добавку куркуму (куркумін).

Я є переконаним прихильником фітопрепаратів, які, на відміну від нутрицевтиків (вітамінів, жирних кислот, мінералів, колагену тощо), реально корисні для організму людини. Фітотерапія — це тисячолітній досвід народів всього світу. Прикладом такої рослини є куркума. Здається, немає таких хвороб, для профілактики яких не використовувалися б корені цієї рослини.

Куркума, що прийшла до Європи з Індії та Китаю, шаленими темпами набуває популярності в західному світі. Це дієтична добавка, споживачі якої, на відміну від інших бадів, можуть «відчути її дію». Глобальна асоціація куркуміну (GCA) наводить дані опитування — сорок сім відсотків постійних користувачів цієї добавки повідомили, що відчули на собі користь куркуміну, що вище середнього рівня, порівняно з іншими добавками. Ви відчуваєте дію вітамінів, які приймаєте з профілактичною метою?

Куркуму часто називають індійським шафраном і використовують як недорогий аналог цієї спеції для надання стравам ніжно-жовтого кольору. В харчовій промисловості застосовується екстракт з коренів куркуми — харчова добавка Е100. Куркума входить до складу відомої приправи каррі. Пряність додають в чіпси, печиво, приправи, сири і йогурти для додання насиченого кольору. Куркума збільшує термін придатності готових страв.

Відомий американський виробник дієтичних добавок NOW придбав на Amazon 23 продукти з куркумою маловідомих виробників. Всі закуплені продукти були проаналізовані у власній лабораторії фірми та в незалежній лабораторії Eurofins. Дванадцять із закуплених продуктів не пройшли тести на якість продукції. В деяких був надзвичайно низький відсоток куркуміноїдів (основні біологічно активні речовини). Разом з тим багато добавок були забруднені важкими металами (миш’як, кадмій, свинець та ртуть). Іноді до «куркуми» додають синтетичні барвники для імітації жовтого кольору. В Україні можна виконати подібні аналізи, але вони досить дорогі. Наприклад, це може зробити фірма Отава, яка вже двадцять років працює в області складних хімічних аналізів.

Аналіз на наявність синтетичного куркуміну був проведений в Центрі прикладних ізотопних досліджень Університету Джорджії. Він показав, що чотири з 23 досліджених марок куркуміну були наповнені «органічним вуглецем, отриманим з викопного палива». Отже, в добавках був синтетичний куркумін. Такий аналіз і в Штатах рідкість, а в Україні я не знаю лабораторій, які могли б виконати подібний аналіз.

Отже, на українському ринку, який орієнтується на більш дешеві товари, очевидно є і буде більше низькоякісних дієтичних добавок куркуми. Можливо, будуть фальсифікувати і харчові добавки та спеції. Щоб «відчути дію» куркуми, потрібно орієнтуватися на відомі світові бренди, або ж на національного виробника добавок. Дешева рибка — погана юшка.

Вчені Інституту молекулярної біології і генетики, які розробляють рослинні дієтичні добавки, намагаються орієнтуватися на «відчуття дії.» Власне, в цьому пересвідчились багато людей, які вживали дві добавки — ВІкторін (адаптоген, імустимулятор) та Сонормін для покращення сну. В добавках Добрадії закладено майже тридцятирічний досвід українських вчених. Сподіваємося, що в «відчутті дії» від «Добрадії» переконаєтесь і ви.

NB Шановні читачі, якщо у вас є запитання про дієтичні добавки на електронну адресу serhiy@dobradija.com, я із задоволенням відповім на них в наступних публікаціях.

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
Громадська спілка НВЦ фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також