Як наносити рідкі шпалери?

2131 0

Ми у соцмережах:

Як наносити рідкі шпалери?

Коли шпалери вже набридли, а фарба навіває лише нудьгу, чому б не прикрасити свій будинок чимось незвичайним? Рідкі шпалери чудово впораються із цим завданням.

Незважаючи на те, що перші справжні шпалери з'явилися близько 30 років тому, популярність вони завоювали не відразу. Їх і зараз не часто можна зустріти у квартирах наших сусідів, і дуже дарма. Рідкі шпалери відштовхують пил, не вицвітають і стійкі до зовнішніх дій. З нанесенням декоративного покриття справиться практично будь-який, а в результаті вийде ексклюзивний дизайн. І все це без стиків та швів.

Що таке рідкі шпалери?

Дуже часто рідкі шпалери плутають із декоративною штукатуркою, що пояснюється схожістю нанесення. Оформляти ними можна не лише стіни, та й стелю.

Як і всі види декоративної штукатурки, рідкі шпалери випускаються в порошкоподібному вигляді, який необхідно розвести і замішати розчин. Він виходить досить густим і в'язким, а за консистенцією нагадує сирну масу. Основна їхня відмінність від штукатурки - різний склад суміші, в яку входять:

• Клей.

• Волокна бавовни, шовку чи целюлози.

• Барвник.

• Декоративні домішки (блискітки, глітер, гранули, флоки, стружка).

Ніякого піску, вапна та цементу в них немає. Залежно від складу рідких шпалер, на стіні фінішне покриття виглядає по-різному. Переважна більшість шовкових волокон робить поверхню матовою, а змішаний склад з целюлози або бавовни створює незначний блиск.

Для внутрішньої обробки цей матеріал використовується не так часто, як, наприклад, вінілові шпалери, але все ж таки має ряд переваг:

Довговічність. Ремонт вашій квартирі не знадобиться ще довгий термін, тому що рідкі шпалери не втрачають свій зовнішній вигляд більше 10 років. За бажання поверхню можна додатково пофарбувати або відреставрувати.

Безшовні поверхні. На відміну від звичайних шпалер рідкі при застиганні є єдиним полотном без стиків і некрасивих швів.

Простота нанесення. Рідкі шпалери невибагливі до поверхні: матеріал сам може приховати дефекти та нерівності. Наносити склад можна практично на будь-яке покриття, але ремонту не потрібно особливих знань і навичок - матеріал легко лягає на стіну і формує монолітний шар.

Еластичність. Високий ступінь еластичності робить цей матеріал ідеальним для новобудов, оскільки не ушкоджується через усадку будівлі. Оздоблення важкодоступних місць, дверних прорізів, скосів та вертикальних поверхонь теж не викличе складнощів.

Звукоізоляція. Рідкі шпалери здатні поглинати до 30% шумів, що важливо, якщо потрапили шумні чи неспокійні сусіди.

Екологічність. Матеріал повністю безпечний для людини, пропускає повітря та пару, не притягує запахи та пил, тому його можна використовувати для оздоблення дитячих кімнат.

Стійкість. Рідкі шпалери невразливі до механічних пошкоджень, стрибків температури та вібрацій, впливу ультрафіолету та утворення грибка та плісняви. За весь період служби вони не тріскаються і не втрачають яскравість відтінків.

Слабкі сторони такого виду декоративної обробки теж є. Крім високої вартості, рідкі шпалери швидко брудняться і можуть відходити в умовах підвищеної вологості. Після нанесення шпалер на поверхню стіни своїми руками потрібно 2-3 дні для того, щоб вони повністю висохли.

Рідкі шпалери

Які інструменти знадобляться?

Нанесення рідких шпалер - процедура нескладна, але щоб з нею впоратися потрібно заздалегідь підготувати інструменти.

Рідкі шпалери. Перед тим, як відправитися в магазин за матеріалом для нових стін, розрахуйте площу та необхідну кількість пакетів сухого порошку. Як правило, на кожні 3-4 кв. м припадає 1 пакет. Не зайвим буде придбати пару пакетів про запас.

Штукатурка або шпаклівка. Перший етап чорнової обробки стін включає вирівнювання поверхонь. Шпаклівка допоможе приховати незначні дефекти у вигляді тріщин та сколів, за допомогою штукатурки можна вирівняти стіну, яка на 15 см відхилилася від норми.

Грунтовка. Створити найкраще зчеплення шпалер із робочою поверхнею допоможе ґрунтова обробка.

Акриловий лак. Додаткове просочування стін лаком захистить поверхню від впливу вологості, що дуже важливо для обробки ванних кімнат, санвузлів та кухні.

Ємності. Тазики і відра великого обсягу необхідні замішування розчину – на 1 упаковку припадає тара приблизно 7-10 літрів.

Набір шпателів. Для нанесення рідких шпалер вибирайте шпателі з нержавіючої сталі або щільного пластику із зручною рукояткою. Для початківців краще використовувати менший інструмент, з розміром робочої поверхні в 25-30 см. Досвідчені ремонтники можуть працювати з полотном і побільше.

Валик чи пензель. Ці інструменти необхідні для ґрунтування стін та подальшого монтажу рідких шпалер.

Кельма. Найчастіше вона виконана із прозорого матеріалу або скла. З її допомогою склад наноситься та рівномірно розподіляється по поверхні.

Пістолет з розпилювачем. Для роботи з великим приміщенням можна використовувати професійний пульверизатор із високим тиском.

Фігурний валик. З його допомогою можна створити рельєф на стіні.

Трафарет, олівець, лінійка. Стануть в нагоді, якщо плануєте робити на стіні малюнок.

Інструменти для нанесення рідких шпалер на стіну

На яку поверхню можна наносити шпалери?

Будь-яке фінальне оздоблення приміщення можливе лише після попередньої підготовки стіни. Важливу роль відіграє тип покриття. Рідкі шпалери можна наносити практично на будь-який вид поверхні і навіть на стелю. У такій чудовій адгезії і полягає головна перевага матеріалу.

Залежно від типу покриття, відрізнятиметься і процес підготовки стіни до наступного обклеювання рідкими шпалерами.

Бетон

Бетонна стіна – відмінне поле діяльності для декоративної штукатурки та рідких шпалер. Незважаючи на корисну особливість приховувати недоліки, матеріал не можна наносити на стіну без попередньої обробки. Бетон досить пористий і добре вбирає вологу – шпалери не тільки погано лягатимуть, а й можуть згодом відклеїтися. Згодом велика ймовірність, що з'явиться грибок або пліснява, тому бетонну стіну в обов'язковому порядку необхідно загрунтувати і покрити шпаклівкою для рівномірного покриття.

1. Зчистіть ділянки, що відшарувалися, і забруднення з поверхні бетону, поки стіна не стане гладкою і рівною.

2. Арматуру, цвяхи та інші металеві деталі, які є на стіні, покрийте білою емаллю в кілька шарів, щоб на рідких шпалерах не з'явилася іржа.

3. Покрийте стіну ґрунтовкою на основі акрилової дисперсії, яка зміцнить поверхню та створить додаткову захисну плівку для кращого зчеплення.

4. Після висихання ґрунтового шару нанесіть шпаклівку та усуньте всі нерівності товщиною понад 2 мм.

5. Завершіть підготовчі роботи ще кількома шарами ґрунтовки, кожен з яких наносите лише після висихання попереднього.

Цегла

Обробка цегляної стінки мало чим відрізняється від бетону. Цегла вбирає вологу, тому потребує додаткового захисного просочення. Шорстка поверхня посилює адгезію, що забезпечує надійне зчеплення з матеріалом.

1. Відштукатурити стіну, щоб приховати великі дефекти.

2. Нанесіть шпаклівку і відшліфуйте нерівності до гладкої поверхні, після чого загрунтуйте її.

3. Покрийте стіну фарбою алкіду і, при необхідності, знову нанесіть грунтовку.

Головні вимоги до бетонних та цегляних стін – вони повинні бути однорідними, не кришитися і не мати великих тріщин.

Нанесення рідких шпалер на стіну

Гіпсокартон

З рівною поверхнею гіпсокартону працювати нескладно, особливо новачкам. Однак таке покриття посилено вбирає вологу, тому потребує якісної обробки.

1. Закріпіть листи гіпсокартону на стіну за допомогою шурупів. Металеві можуть призвести до появи іржі та плям, тому краще кріпити на оцинковані шурупи, які не окислюються.

2. Пройдіться шпаклівкою по всіх стиках, а потім по всій поверхні стіни.

3. Як тільки вона висохне, покрийте стіну водно-емульсійною фарбою та ґрунтовкою.

Деякі шпатлюють лише стики, а не всю поверхню гіпсокартону. Це може призвести до того, що після висихання рідкої шпалери стіна буде неоднорідного кольору.

Дерево

Підстава з фанери, МДФ та ДСП – не найвдаліший варіант. При контакті з вологою воно сильно деформується, розбухає та втрачає зовнішній вигляд. Тонкіші дерев'яні стіни виходять з ладу набагато швидше.

1. Перед початком «чорнових робіт» переконайтеся у надійному кріпленні та фіксації стіни.

2. Використовуйте спеціальну шпаклівку для дерева, яка захистить поверхню та не допустить попадання смол у декоративний шар.

3. Обробіть поверхню олійною, алкідною або водно-емульсійною фарбою і лише потім наносите рідкі шпалери.

Нанесення рідких шпалер на дерев'яну стіну

Старе покриття

Наносити рідкі шпалери на старе покриття не видалено не можна, так як декоративний шар буде неоднорідним.

1. Старі шпалери необхідно видалити, очистити стіну від усіх маленьких шматочків, клею, провести шліфування та шпаклівку.

2. Штукатурку, що відшаровується, так само видаляють, у разі численних дефектів знімають весь шар. Стіни обробляються гіпсовим складом, потім ґрунтовкою.

3. Фарба погіршує зчеплення та може зашкодити кольору декоративного покриття. Акрилову та водоемульсійну видаляти необов'язково, якщо їх колір не сильно відрізняється від кольору суміші. Для зняття масляних фарб застосовують спеціальний хімічний розчинник.

4. Побілка поступово проступає на поверхні рідких шпалер жовтими плямами. Щоб цього не допустити, її змивають ганчіркою або губкою, просоченими в мильному розчині.

Фінальна підготовка – покриття стіни ґрунтовкою та білою фарбою. Тільки після цього стіна буде повністю готова до рідкої шпалери.

Як правильно наносити шпалери на стіну?

Підготовка поверхні.

Перед тим, як наносити шпалери на стіни, їх необхідно підготувати. Це продовжить термін служби обробки. Роботи складаються з кількох етапів.

1. Видаліть старе покриття.

2. Вирівняйте поверхню, закрийте тріщини і вм'ятини шпаклівкою.

3. Покрийте металеві елементи антикорозійним просоченням.

4. Дістаньте цвяхи, що виступають.

5. Нанесіть на стіну ґрунтовку.

Робоча поверхня повинна бути світлою, щоб у результаті отримати колір декоративного покриття, який передбачався спочатку. Якщо не провести підготовчі роботи, всі вади та дефекти залишаться видно після висихання рідких шпалер.

Замішування матеріалу

Рідкі шпалери продаються у вигляді сухого порошку, який потрібно перед нанесенням самостійно розвести. Перед тим, як клеїти шпалери, прочитайте інструкцію на упаковці, так як залежно від виробника, умови нанесення можуть відрізнятися. Дуже важливо використовувати ту кількість води, яка вказана на пакеті.

Щоб замісити шпалери своїми руками правильно, дотримуйтесь кількох правил:

• Використовуйте рукавички, щоб не забруднити руки. Сам матеріал повністю безпечний для організму та не викликає алергії.

• Перед розведенням злегка потрясіть упаковку із сумішшю, щоб усі складові рівномірно розподілилися.

• Для того щоб суміш вийшла однорідної консистенції, температура води повинна бути в межах 30-40 градусів. Матеріал, розведений у окропі, зіпсується, а в холодній – погано розчиниться.

• Стандартно використовується 6 л води на одну упаковку, але точну кількість уточнюйте в інструкції.

• Не можна розділяти один пакет суміші на кілька підходів, тому що при подальшому розведенні може вийти неправильна консистенція або відтінок. Найкраще замішувати розчин відразу на всю стіну з невеликим запасом. Під час транспортування деякі компоненти могли переміститися на дно, тому розчинення частини вмісту може зіпсувати всю роботу.

• Розчин залишають на 8-12 годин для замочування. За цей час він настоїться та дійде до потрібної консистенції.

• Додаткові добавки у вигляді гліттера або блискіток додаються окремо, як правило, перед основними компонентами.

Нанесення рідких шпалер

Замішують рідкі шпалери за кілька кроків:

1. Наповніть заздалегідь підготовлену ємність водою кімнатної температури.

2. Всипте у воду добавки та рівномірно розподіліть у ємності.

3. Струсіть вміст упаковки та додайте до розведеного складу.

4. Замішуйте розчин вручну, пропускаючи масу крізь пальці.

5. Отриманий склад помістіть назад у пакет чи залиште у ємності, прикривши зверху кришкою чи плівкою. Маса має набрякнути, тому залиште її на 12 годин.

За дотримання всіх нюансів у вас вийде якісна суміш, яка рівно ляже на стіну і не викличе проблем з обробкою.

Нанесення

Перед тим як наносити рідкі шпалери на стіну самостійно, для пом'якшення складу рідкі шпалери змочуються водою і знову розминаються руками. Після цього можна приступати до нанесення.

Для розподілу рідких шпалер можна використовувати кілька інструментів, від чого залежить і технологія нанесення.

Шпатель

1. Нанесіть склад на стіну рукою або шпателем.

2. Вирівняйте шпалери по всій поверхні з товщиною шару 1,5-3 мм.

3. Працювати краще невеликими ділянками. У міру обробки кожних півтора метра суміш вирівнюється теркою або кельмою, заздалегідь змоченою водою.

4. Намагайтеся, щоб тертка прилягала до поверхні під кутом в 15 градусів і робіть рухи тільки в одному напрямку.

Валик

За допомогою валика можна досягти унікальної структури, що нагадує покриття декоративної штукатурки.

1. Нанесіть суміш на стіну шпателем.

2. Розкачайте масу поверхнею стіни.

3. Окремо обробіть кути кутовим шпателем.

Пульверизатор

Досвідченіші майстри можуть користуватися перевагами професійного обладнання – пульверизатор витрачає матеріал у 2 рази економічніше. Але й коштує такий інструмент набагато дорожче.

Суміш для розпилення повинна мати рідкішу консистенцію, тому додайте до складу трохи води до отримання маси, що нагадує густу сметану.

1. Заповніть пульверизатор отриманою сумішшю.

2. Утримуючи пульверизатор перед поверхнею, повільно просуйтеся убік без зупинок.

3. Після нанесення кількох шарів рідких шпалер, рівномірно розподіліть склад теркою або кельмою.

4. Можна нанести додатковий шар після висихання, щоб заповнити ділянки, що просвічуються.

Малюнки

Пластичність матеріалу – його головна фішка, яку цінують багато дизайнерів. Після нанесення шпалер можна створити абсолютно будь-який малюнок. Його можна сформувати самостійно або використовувати заздалегідь заготовлені трафарети.

Оформлення декорацій приступають після того, як висохне базовий шар. Як правило, на це йде 2-3 дні.

  • Олівець. Нанесіть лінії на стіні за допомогою звичайного олівця та заповніть малюнок сумішшю. Шар формується приблизно 2 мм товщиною і злегка виходить за накреслені лінії. Коли шпалери висохнуть, «промажте» поверхню, що залишилася навколо малюнка, відступаючи від ліній на 1-2 мм. Щоб сформувати чіткий контур, посуньте кордон рукою до зображення та розрівняйте все кельмою.
  • Трафарет. Шаблон можна знайти в інтернеті, роздрукувати та вирізати. Для закріплення трафарету на стіні використовуйте малярну стрічку – вона не зашкодить поверхні рідких шпалер. Акуратно розподіліть суміш усередині трафарету тонким шаром руками або за допомогою пульверизатора. Робота з інструментом вимагає певних навичок, тому краще виконайте все вручну, якщо не впевнені у своїх силах.

Різнокольорові малюнки заповнюються поетапно: спочатку зафарбовуються всі зони одним кольором, потім переходять до наступного.

Додаткове просочування поверхні

Ні для кого не є секретом, що матеріал погано переносить вологу. У приміщеннях з підвищеною вологістю він тримається погано, тому рідкі шпалери не рекомендують наносити як на кухні, так і у ванній кімнаті.

Не зайвим буде просочити поверхню захисним лаком після висихання розчину. Наноситься він за допомогою пензлика, валика або розпилювача.

Нанесення рідких шпалер на стіну з наступним просоченням лаком має кілька переваг:

  1. Збільшується міцність покриття, а відповідно термін служби рідких шпалер.
  2. Матеріал стає вологостійкішим, тому його можна підбирати під дизайн ванної або туалету.
  3. Після лакового просочення шпалери не вигоряють під впливом ультрафіолету - кольори закріплюються в їхньому первісному вигляді.
  4. Лак не псує зовнішній вигляд декоративного покриття, оскільки повністю безбарвний.

Нанесення рідких шпалер на стіну з малюнком

Сушіння поверхні

Час висихання рідких шпалер залежить від виробника. Весь процес займає від 24 до 48 годин. Поверхня може висихати нерівномірно та покриватися вологими плямами. У цьому немає нічого страшного – після повного випаровування вологи обробка стане однорідною.

На швидкість висихання впливають:

• Товщина шару.

• Структура покриття.

• Ступінь підготовки стіни перед поклейкою.

• Температура повітря у приміщенні.

Щоб прискорити процес, постарайтеся дотримуватись температурного режиму в межах +15 - +25 градусів та помірну вологість. У теплій кімнаті шпалери висохнуть набагато швидше. Якщо ви зайнялися ремонтом у холодну пору року, встановіть у кімнаті обігрівачі.

Повністю висохла стіна повинна віддавати теплом. Якщо ж рідкі шпалери ще холодні, зачекайте ще трохи.

Рідкі шпалери – оригінальне рішення для оздоблення будь-якої кімнати. Працювати з ними нескладно, якщо знати всі нюанси нанесення. Вони легко піддаються реставрації у разі пошкоджень або плям, тому стануть відмінним варіантом для оздоблення не тільки спалень та віталень, а й дитячих кімнат.

Матеріал підготував інтернет магазин Хомфоми.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також