Як не залежати від примх погоди

2027 0

Ми у соцмережах:

Як не залежати від примх погоди

Сьогодні майже кожний другий при зміні погоди скаржиться на головний біль, зниження працездатності і слабкість. Чи можна полегшити життя людям, схильним до метеочутливості?

Сучасне життя повне стресів, і це насамперед впливає на зниження імунітету. У таких умовах будь-яка дрібниця, навіть найменша зміна погоди, може негативно позначитися на самопочутті. Причому якщо раніше наближення чергового циклону відчували на собі лише люди похилого віку і хворі, то тепер дискомфорт відчувають навіть люди цілком здорові.

Людина-барометр З погляду фізики, людина — це усього лише електромагнітний контур, і якщо змінюється зовнішнє поле (що буває, наприклад, під час різких перепадів тиску або магнітних бур), то відразу ж відбуваються і внутрішні зміни. Вчені стверджують, що встановлення нової погоди позначається на всіх органах нашого організму. Адаптуючись до умов, що змінилися, він починає перебудовуватися, у результаті чого насамперед змінюється тонус судин, які намагаються зберегти кров’яний тиск на попередньому рівні.

Група ризику Особливо залежні від метаморфоз погоди люди із серцево-судинними захворюваннями. Серед найбільш уразливих — хворі з порушенням серцевого ритму, вегетосудинною дистонією, а також гіпертоніки і гіпотоніки. За словами медиків, під час магнітних бур кількість інфарктів і інсультів практично подвоюється! У дні з низьким атмосферним тиском кров’яний тиск у гіпотоніків стає ще нижчим, що викликає напади слабкості, знервованості, сонливості. Гіпертоніки ж страждають при підвищенні вологості повітря і наближенні фронту високого атмосферного тиску. Хворі на вегетосудинну дистонію через патологічні зміни, які сталися з їхніми судинами, взагалі реагують на будь-які коливання в природі. У групу «метеоризику» входять також люди з різноманітними хронічними захворюваннями, наприклад, нервової, сечостатевої або імунної системи. До речі, чим сильніший розлад організму, тим раніше людина починає передчувати зміни погоди: не за дві години до початку снігопаду або магнітної бурі, а за добу чи дві.

Стати «байдужим» Доклавши зусиль, можна звести прояви метеочутливості до мінімуму або виключити їх зовсім. Що ж для цього потрібно зробити?

  • Займіться лікуванням основного захворювання, адже зміна погодних умов завжди збільшує наявні недуги, нехай навіть тільки на деякий час. Перевірте щитоподібну залозу: дефіцит йоду в організмі сприяє посиленню метеореакцій. Зміцнюйте нервову систему. Якщо перепади погоди викликають у вас пригнічений настрій, апатію або сум, почніть приймати звіробій — це прекрасний природний антидепресант, який, правда, не рекомендується гіпертонікам. Зменшіть або взагалі припиніть споживання напоїв, що містять кофеїн. Щоб позбутися безсоння, покладіть у подушку трохи трави валеріани. Можна також вдатися до допомоги ароматерапії: олії лаванди, лимона й апельсина знімають втому і підвищують настрій. Підтримайте імунну систему адаптогенами: женьшенем, левзеєю, лимонником китайським і вітамінами С і Е. Підуть на користь і щадні заняття спортом, наприклад, бігом або ходьбою, що чудово тренують судини і зміцнюють вегетативну нервову систему. Доброю зарядкою для судин є також холодні обливання і контрастний душ. Харчуйтеся повноцінно: не сидіть на дієтах, але й не переїдайте. Обов’язково включіть у свій раціон буряк, родзинки, курагу і чорнослив, апельсини, свіжу зелень, горіхи, цибулю, часник, мед і прополіс. У будь-яку погоду проводьте якнайбільше часу на свіжому повітрі. Стежте за прогнозом погоди: напередодні несприятливих днів обмежте навантаження — як розумові, так і фізичні. Якщо ви гіпертонік, у холодну вітряну погоду перед виходом на вулицю постійте деякий час у під’їзді — вам потрібно поступово звикнути до холоду. Якщо ви гіпотонік, завжди починайте свій день із зарядки, щоб активізувати кровообіг. Ваш порятунок від примх погоди — в русі.

  • ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

    Читайте також