Як організувати серверну кімнату: технічні вимоги та рекомендації

1588 0

Ми у соцмережах:

Як організувати серверну кімнату: технічні вимоги та рекомендації

Всі вимоги щодо серверної кімнати викладені в описі міжнародного технічного стандарту TIA/EIA-569. Тут ми зупинимося на основних моментах, важливих для обрання відповідного приміщення, організації серверної кімнати, її облаштування та захисту.

Розташування та розміри кімнати для серверної

Логічним буде організувати розташування телекомунікаційного та розподільчого обладнання у приміщенні, яке знаходиться якомога ближче до місця входу в будівлю магістральних кабелів. А ще краще, якщо поруч із серверною кімнатою буде знаходитися головний розподільчий пункт (до речі, його можна облаштувати в самій серверній).

Категорично неприпустимо облаштовувати серверну кімнату поблизу ліфтових шахт, сходових прольотів, вентиляційних камер або інших конструктивних частин будівлі, які завадять у майбутньому масштабуванню та «нарощуванню» апаратної частини.

Щодо габаритів серверної кімнати – вони визначаються на підставі планів робочої зони та підрахунку активного та пасивного мережевого обладнання: серверів, комутаторів, монтажних шаф, стійок тощо. При цьому враховуються також умови та простір, необхідний для монтажних робіт та обслуговування. А також для подальшого можливого розширення й монтажу додаткового обладнання.

Виходячи зі стандартних рекомендацій, не варто обирати для серверної кімнати приміщення з площею менше за 14 квадратних метрів. Висота стелі не повинна бути менша за 2,45 м.

Системи та рішення для безпеки серверної кімнати

Серверна кімната повинна в обов’язковому порядку бути обладнаною штатними системами захисту та контролю внутрішнього середовища. Зокрема:

• охоронною сигналізацією;

• пожежною сигналізацією;

• системою пожежогасіння;

• системами кондиціонування й вентиляції;

• системами загального та аварійного освітлення.

Бажано, щоб були передбачені підсистеми контролю із датчиками протікання води, вологості повітря, витоку газу, тощо.

Щоб надійніше убезпечити приміщення від надмірної вологості та протічок, варто розташовувати її вище рівня поверхні води. Також заборонено прокладати в цьому приміщенні загальні трубопроводи й загальну будинкову дренажну підсистему. Дренаж у самій серверній допустимий лише у випадку, якщо існує велика ймовірність протікання води з інших приміщень. Для цього зазвичай робиться зливний отвір у підлозі.

Одним зі способів захисту серверної кімнати, зокрема від несанкціонованого проникнення є відсутність вікон. Якщо ж вони є в приміщенні, їх необхідно замурувати. Двері повинні бути обладнані замком, а дверний прохід має бути розмірами не менше 0,91х2 м. Також не варто облаштовувати в цьому приміщенні фальш-стелю.

Щодо покриття стін, стелі та підлоги – воно має ускладнювати накопичення пилу. Також варто потурбуватися про хорошу гідроізоляцію. Колір фарби для стін бажано обирати світлий.

Система контролю та керування мікрокліматом повинна забезпечувати в серверній кімнаті певний сталий рівень вологості (40-55%) та температури (18-27 градусів за Цельсієм). Врахуйте, що вона повинна безперервно працювати цілодобово протягом всього року. Також вам потрібно організувати підсистему очищення й фільтрування повітря, що надходить у кімнату.

Щодо вібраційних забруднень – вони вкрай погано впливають на всі види устаткування Data-центрів. Тому амплітуда коливань у частотному діапазоні до 25 герц не повинна бути більшою за 0,1 міліметр.

Системи освітлення, живлення та електромагнітні завади

Для продуктивної роботи в серверній кімнаті необхідний рівень освітлення на відстані 1 м від підлоги повинен складати від 500 лк. Освітлювальні прилади необхідно розташовувати на стелі. Вимикачі повинні бути розташовані поруч із дверним проходом на висоті 1,5м від підлоги. Використання діммерів – заборонене! Система освітлення та телеком-обладнання повинні живитися з окремих розподільних електрощитків.

Вимикачі для керування освітленням бажано розташувати поруч з дверима на висоті 1,5 м від підлоги.

Серверна повинна знаходитися якомога далі від джерел потужного електромагнітного випромінювання. Напруга електрополя в кімнаті не повинна бути більшою за 3 В/м у повному спектрі частот.

Для підключення електрообладнання до електромережі варто встановити хоча б дві окремі секції з двійними розетками, розрахованими на навантаження струмом до 16 ампер. Важливо, електроживлення до кожної секції потрібно підводити окремим кабелем. Також рекомендується встановлювати додаткові подвійні блоки електророзеток на відстані 1,8 м один від одного вздовж стіни на відстані понад 0,15 м від підлоги.

Електроживлення серверної повинне здійснюватися по окремій силовій кабельній лінії, яка повинна бути безпосередньо з’єднана з головним розподільним щитом. Розподільчий щиток для серверної встановлюється окремий.

Обов’язково потрібно потурбуватися про окрему систему резервного живлення. Якщо використовуються джерела безперебійного живлення до 100 кВ*А, вони можуть бути розташовані прямо в серверному приміщенні. Якщо потужність більша – їх потрібно встановлювати в окремому приміщенні.

Заземлення. В серверному приміщенні необхідно встановити ​​магістральну шину заземлення для телеком-обладнання. До неї під’єднуються провідники заземлення й сполучення, які йдуть від будівельних токопрововідних конструкцій, телеком-обладнання, кабель-каналів із металу.

Попередження пожеж. Конструктивні елементи серверної повинні бути виконані з максимально вогнетривких матеріалів. Для відводу диму в разі пожежі повинні бути облаштовані вентиляційні трубопроводи з можливістю ручного або автоматичного керування. Площа вентиляційних каналів повинна складати понад 0,2% від загальної площі кімнати. Відстань від будь-якої точки кімнати до вентиляційного каналу повинна складати понад 20 м.

Організація кабельної підсистеми. Для розподілення кабелів та організації кабельних ліній згідно нормативів необхідно використовувати кабельні канали й користуватися спеціальним обладнанням – організаторами.

Кабель-канали потрібно прокладати від кабельного вводу в кімнату до телеком-шаф. Ті ж, які прокладаються під стелею, повинні бути відкритими й доступними для обслуговування, діагностики та ремонтних робіт.

Це основні вимоги, які допоможуть вам зрозуміти з чого розпочати організацію серверної кімнати та правильно обрати приміщення для серверної. Із деталями, необхідними для проектування серверної, радимо ретельно ознайомитися в описі згаданого на початку стандарту TIA/EIA-569.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також