Літні захворювання на ангіну, ГРВІ та застуду лише на перший погляд виглядають дивно — справді як можна в теплу погоду переохолодитися і захворіти? Але саме зараз організм найбільш вразливий перед різними вірусними та бактеріальними інфекціями. Дощові дні сприяють захворюванням, які супроводжуються накопиченням слизу (бронхіти, гайморити і т.д.).
Ще недавно наші бабусі і дідусі, які жили в кращій екології і в більш спокійному ритмі, не боялися заробити ангіну від ковтка холодної води, хворіли рідше і не так тривало. А сьогодні навіть відкрита кватирка може стати причиною затяжної застуди. Основна причина — збої в імунній системі, які негайно позначаються на самопочутті і на стані здоров'я. Саме від імунної системи залежить закладена природою здатність організму впоратися з хворобою самостійно. Отже, потрібно зміцнювати імунітет. А тим часом, при простудних захворюваннях не варто відмовлятися від зігріваючих компресів, інгаляцій і гірчичників навіть у спеку. Ці засоби викликають приплив крові до шкіри і довколишніх органів — трахей і бронхів, що й дає лікувальний ефект. Не варто замінювати ці процедури засмаганням на сонці — лікувального ефекту від такої засмаги не буде. Але в спеку варто зігріваючі процедури перенести на вечірній час, коли температура повітря трохи нижча, ніж вдень. Людям, які мають серцево-судинні проблеми, варто акуратно ставитися до судинозвужувальних крапель — серце в спеку працює з великими навантаженнями, а краплі можуть спровокувати додаткові проблеми. Відмовтеся від гарячого пиття на період застуди. При будь-яких простудних захворюваннях пити потрібно більше, ніж у звичайному режимі, щоб не допустити зневоднення при підвищенні температури. Але влітку краще споживати теплу рідину. При застуді влітку рекомендуються прогулянки на свіжому повітрі — робити це потрібно після того, як пройшла лихоманка. Але заходити з вулиці в кімнату, де працює кондиціонер, не варто — різкий перепад температур може ускладнити перебіг хвороби. Вживайте підвищені дози вітаміну С. Влітку можна підкріпити сили смородиною, малиною, полуницею, чорницею. Їсти їх потрібно невеликими, близько 200 г, порціями.