Як у Корнині землю ділили

3046 0

Ми у соцмережах:

Як у Корнині землю ділили

Село Корнин, як і всі приближені до обласного центру села, має вічну проблему із землею: її не вистачає для селян, але вдосталь для високопосадовців з Рівного та місцевих депутатів.

Поділ землі Андрію Касінчуку земельну ділянку дали навесні, в той час коли ділили землю між родичами депутатів сільської ради та рівненськими чиновниками. Та радів селянин недовго — доки не глянув у документи: сільрада виділила йому 2 сотки землі під будівництво. Андрій Касінчук, мешканець Корнина:

— Живу у Корнині разом із батьком, дружиною та дітьми. Біля нашого господарства вільна земля була, тож я попросив, аби мені там виділили земельну ділянку під будівництво, оскільки правом безкоштовного отримання землі ще не користувався. А тепер що маю робити із цими двома сотками? Хліва на них поставити? У сільраді кажуть, щоб подякував, що і стільки отримав. Поруч з ділянкою, яку мені виділили (а це на березі, де завжди пасовисько було), дали землю і багатьом іншим. Усі ділянки різних розмірів: вочевидь, хто ближчий до депутатів, той більшу ділянку й отримав. Натомість кожен депутат сільської ради оформив для себе по 3-4 ділянки. А замість того, щоб дати землю селянам, цього року дали рівненським міліціонерам і прокурорам.
Валентина Парфанюк, заступник сільського голови Корнина:
— Касінчук просив землю навпроти будинку, в якому живе. Земельні ділянки там були роздані, але сусіди погодилися уступити, аби і йому вистачило. Можливо, фірма, яка робила заміри, помилилася. Земельна ділянка, наскільки мені відомо, мала бути до 4 соток. Цього року ми надали громадянам 229 ділянок. Не можемо надавати пріоритет місцевим, оскільки цим би порушували законодавство України, яке дає можливість будь-якому громадянину отримати земельну ділянку у тому місці, де він захоче. Визначає, кому давати землю, земельна комісія. Писали заяву про те, щоб їм виділили земельну ділянку, тільки ті депутати, які власної землі не мали.
Тим часом міліція звинуватила 10 депутатів Корнинської сільської ради у корупції. Голосуючи за рішення про надання дозволів на розробку проектів відведення земельних ділянок, депутати не повідомили, що голосують за землю для себе та родичів. Усіх десятьох рішенням райсуду оштрафовано в середньому на 2,5 тисячі гривень. Але самі земельні ділянки не відібрали. До слова, як зазначають в головному управлінні Держземагентства в Рівненській області, розміри земельних ділянок визначають сільські, селищні та міські ради. У місті можна отримати до 10 соток землі, у селищі — до 15, а у селі — до 25. Коли надають дві сотки, то юридично їх можуть оформити як додаток до землі, яку вже має родина.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також