Як уникнути травм під час ожеледиці

1128 0

Ми у соцмережах:

Як уникнути травм під час ожеледиці

Травма під час ожеледиці — найбільш поширена причина звернення до травмпункту взимку. Під час перепадів температури і замерзання підталого снігу на тротуарах звернення до травматологів за допомогою зростає в десятки разів.

травма

Безпечний одяг і взуття в ожеледицю

Взуття має бути на стійкій підошві і зручне. Ваші ноги будуть стійкішими на льоду, якщо площа підошви буде більшою. Тобто чоботи на підборах, танкетці не підходять. Опора тут йде в основному на передню частину стопи, і це збільшує і без того високе навантаження на ноги. Стійкість також знижується від підвищення навантаження на колінні суглоби. Травма колінного суглоба в ожеледицю може статися навіть без падіння: просто спрацює напруга і неправильний розподіл тиску на суглобові поверхні. При цьому улюблені «уггі» та інші валянки залишайте вдома: взуття в ожеледицю повинно добре фіксувати гомілковостопний суглоб. В іншому випадку вивих гомілки може стати сумним наслідком прогулянки в ожеледицю. Одяг має бути в міру легким за вагою і не закривати огляд простору під ногами. Довгі шуби і пальта не підходять: у пріоритеті пуховик або комбінезон. Добре, якщо коліна додатково захищені шаром м'якого і пружного одягу, наприклад, лижними брюками.

Правила пересування в ожеледИЦЮ

Якщо ви виконали перший пункт, то пересуватися в ожеледицю вам буде відносно просто. Ноги повинні бути трохи зігнуті в колінах і мати можливість пружинити. Крокувати широко не можна. Робіть кроки в два-півтора раза менші від своїх звичних і намагайтеся ставати відразу на всю стопу. Руки мають бути вільними. Намагайтеся в цей час носити рюкзак замість сумки і не тягніть з магазину купу пакетів. Носіть теплі рукавиці, щоб не доводилося тримати руки в кишенях на вітрі. Триматися за руки на льоду не допоможе. Ви або впадете разом з тим, хто падає, або потягнете людину за собою. При цьому ви обидва не матимете достатньо можливості запобігти невдалому падінню на лід. Є сенс тримати за руку дитину, людину похилого віку, якщо ви сильніші і більші. У всіх інших випадках така страховка буде поганою послугою.

Правила безпечного падіння в ожеледицю

Травми в ожеледицю від падіння часто відбуваються при недотриманні перших двох пунктів. Але літні люди можуть отримати серйозну травму навіть при незначному ударі об лід. Причиною цього є остеопороз, який значно частіше розвивається у жінок. Найбільш небезпечна травма для людини старше 60 років — перелом шийки стегна. Коли ви втрачаєте рівновагу, широко розставлені руки і ноги можуть постраждати в першу чергу. Постарайтеся згрупуватися, зменшити висоту падіння: присядьте (зігніть ноги), округліть спину. Якщо ви падаєте вперед — виставіть напівзігнуті руки навпроти обличчя. При падінні на прямі руки може відбутися перелом передпліччя, вивих плеча або ліктя. При падінні на бік не підставляйте лікоть, а падайте на бік, виводячи руку вперед. Падіння на спину найбільш небезпечне: може статися струс мозку і втрата свідомості. У разі падіння назад округліть спину і максимально притисніть підборіддя до грудей. Так ви уникнете удару головою, і травми будуть незначними.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також