Як визначають хворобу за фото, аналізом сліз і слини

1733 0

Ми у соцмережах:

Як визначають хворобу за фото, аналізом сліз і слини

Ні звичайна ЕКГ, ні добовий моніторинг роботи серця не дають можливості виявити всі напади аритмії, яких може і не бути під час обстеження. Більш об'єктивним є постійний контроль серцевої діяльності. Для такої пролонгованої діагностики потрібні прилади, що дозволяють спостерігати за ритмом пацієнта не добу, а кілька років. Вчені винайшли підшкірні монітори Reveal XT — нові пристрої, схожі на флешку. Вони нагадують електрокардіостимулятори, тільки у них немає електродів, які вводять в серце.

4 Перебуваючи під шкірою, пристрій постійно реєструє електрокардіограму і якщо розпізнає аритмію, то заносить її у свій архів. Кожні три місяці пацієнт приходить до лікаря, який витягує з монітора всю інформацію про серцевий ритм. Це дослідження дозволяє зробити висновки, які аритмії були за період спостереження, наскільки часто вони виникали, яка середня частота серцевих скорочень в денний і нічний час. Прилад фіксує навіть ті збої, які сам пацієнт не відчуває.

Сльози розкажуть про рак

Проаналізувавши склад сліз, можна не тільки діагностувати рак молочної або передміхурової залози, але і виявити схильність до виникнення цих захворювань. До такого висновку дійшли вчені з Австралії. З допомогою мас-спектрометрії вони вже визначили п'ять білків-біомаркерів, які змінюються при наявності пухлин, попередньо вивчивши та порівнявши протеїни здорових і онкохворих людей, що містяться в сльозах. Для нового методу діагностики було обрано саме рак грудей і рак передміхурової залози, оскільки при цих захворюваннях змінюється гормональний фон людини, що впливає на склад сліз. Нині австралійські вчені вивчають біомаркери в сльозах хворих на рак, щоб виявити відмінності в комбінаціях близько 100 протеїнів у сльозовій рідині.

Не виходячи з дому, можна діагностувати рак кишечнику

Новий американський метод виявлення раку кишечнику — під назвою Cologuard — за точністю наближається до колоноскопії. І в нього є одна безсумнівна перевага: таку діагностику можна провести самостійно у себе вдома. Достатньо з допомогою спеціального тесту з'ясувати, чи немає в стільці ДНК ракових клітин. У клінічних випробуваннях Cologuard брали участь 10 000 добровольців, яким провели скринінг на рак товстої кишки. Завдяки методиці Cologuard вдалося виявити захворювання у 60 учасників, а обстеження з допомогою колоноскопа показало, що злоякісні пухлини кишечнику були у 65 пацієнтів. Тобто точність тесту Cologuard становить не менше 90%. Метод Cologuard не замінить колоноскопію повністю, але буде корисний для проведення масових скринінгів і в тих випадках, коли візуальне дослідження кишечнику неможливе з якихось причин.

Комп'ютерна програма назве хворобу за фотографією

Грамотний, уважний і досвідчений лікар здатний поставити діагноз за зовнішнім виглядом людини. Ті чи інші особливості особи характерні для 40% рідкісних захворювань. Однак приблизно 6% генетичних аномалій, що нечасто зустрічаються, на око розпізнати зовсім непросто. Щоб допомогти медикам, вчені Університету Оксфорда створили комп'ютерну програму для виявлення захворювань за фотографією пацієнта. Спочатку фахівці зібрали величезну базу даних про риси обличчя, характерні для різних недуг. Завантажили в програму 1363 фотографії людей з генетичними аномаліями і навчили її розпізнавати захворювання за формою очей, брів, губ і носа. Поки програма розпізнає лише 90 хвороб, створюючи таблицю найбільш імовірних діагнозів для кожного конкретного пацієнта. Протестувавши свого "комп'ютерного лікаря" на фотографіях людей з різними, вже встановленими захворюваннями, вчені прийшли до висновку, що точність такої діагностики досягає 93%. Тепер британські вчені намагаються навчити свою програму ставити більш певні діагнози, аналізуючи портрети пацієнтів у профіль і анфас. А в майбутньому збираються об'єднати комп'ютерну програму з додатками, які аналізують ДНК пацієнта. Тоді діагностика за фотографією стане ще більш точною і швидкою. Ще один варіант діагностики за фотографією запропонували дерматологи. Щоправда, в даному випадку мова йде про самодіагностику. Якщо у людини багато родимок, не виключена ймовірність того, що яка-небудь з них може переродитися в меланому. Щоб не пропустити початку цього надзвичайно небезпечного раку шкіри, лікарі радять періодично фотографувати свої родимки, особливо на спині, де їх сам не побачиш, і порівнювати зображення. Якщо родимка почала інтенсивно рости і змінювати форму, треба терміново йти на прийом до онкодерматолога.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також