Якого смаку сльози

5398 0

Ми у соцмережах:

Якого смаку сльози

Згідно з медичною термінологією, сльози — це прозора слаболужна рідина, яка виробляється слізними залозами і на 98% складається з води. Сльози виробляються для змочування і очищення очей не тільки у ссавців, але також у земноводних, плазунів і птахів.

Хімічний склад сліз схожий зі складом крові, в них наявні неорганічні речовини, білки, вуглеводи, ферменти.

Найбільш важливим ферментом є лізоцим, що володіє бактерицидними властивостями. Як і кров, сльози несуть важливу інформацію про стан організму, і залежно від цього їхній склад постійно змінюється.

Сльози бувають базальні, рефлекторні й емоційні. Базальні сльози в невеликих кількостях виділяються постійно, вони служать для зволоження рогівки та захисту очей від пилу і бактерій. Рефлекторні — реакція на подразники (чужорідне тіло, сльозогінний газ, запах цибулі та ін.). Емоційні ж супроводжують різні емоційні стани людини.

Цікаво, що різні емоції супроводжуються сльозами з різним хімічним складом. Наприклад, в емоційних сльозах містяться гормони білкової природи, серед яких присутній нейротрансміттер лейцин-енкефалін, що виділяється при стресі і є природним знеболювальним. Сльози горя мають зовсім інший склад, ніж сльози радості.

Британські вчені з'ясу­вали, від чого бувають п'яні сльози. Виявилося, що різні види алкоголю викликають у людей різні стани: агресію, спокій, бажання поплакати й інші. Причому бажання поплакати частіше відчували люди, котрі скуштували джин.

На смак сльози солоні, адже в них міститься хлорид натрію. Ендокринологи вважають, що найсолоніші сльози бувають у людей, які плачуть із жалю до себе самих. У цей час активізуються щитовидна і надниркові залози, збільшується частота серцевих скорочень, людина немов відчуває фізичне навантаження. Але при фізичних навантаженнях виділяється піт, а в разі жалю до себе — пекучі й солоні сльози.

Бувають чисті, кришталеві, як про них кажуть, сльози — в них невисока концентрація солей. Такими легкими сльозами плачуть маленькі діти і дорослі, що відчувають величезну радість.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також