Якщо дім — не фортеця

1628 0

Ми у соцмережах:

Якщо дім — не фортеця

"Мій дім — моя фортеця", — кажуть англійці, вкладаючи в ці слова вимоги до надійності свого житла. Однак часто омріяна квартира у новій багатоповерхівці виявляється для новоселів зовсім не фортецею.

будинок на Гайдара За останні роки в розрахунку на сумлінність і кваліфікованість забудовників істотно спрощено їхню діяльність, обмежено контрольні перевірки. Разом з тим залишається обов'язковим контроль якості будівельних матеріалів і робіт. Їх повинна виконувати власна лабораторія або інша сертифікована лабораторія згідно зі спеціальним договором. На жаль, власні лабораторії залишилися тільки у великих будівельних компаній, а договори на виконання послуг іншими лабораторіями часто залишаються нереалізованими. При прийманні будівель в експлуатацію діє т.зв. декларативний принцип, коли забудовник просить йому вірити на слово, що він все зробив, як того вимагають проект і будівельні норми. Гарантій виконання зазначеної декларації, на жаль, немає. На жаль, органи місцевого самоврядування, посилаючись на невизначеності в чинному законодавстві, часто не вважають своїм обов'язком здійснювати контроль над якістю здаваних будівельних об'єктів. У Рівному будує житло велика кількість компаній. Серед них, безумовно, є такі, які бережуть марку і честь своєї фірми. Є, на жаль, і протилежні приклади. Наприклад, будівельна компанія "Ранг", якою керує Максим Лукашик. Одна з останніх її будівель — 7-поверховий будинок у провулку Гайдара в центрі Рівного. Після неодноразового перенесення термінів завершення будівництва дім нарешті споруджений і сиротливо стоїть навпроти автомобільної стоянки. Декларацію про готовність цього будинку до експлуатації зареєстровано в жовтні 2013, і жодних перевірок після здачі в експлуатацію будинку не проводилося. Про недоробки і просто про будівельний брак в цьому будинку говорити можна багато. Це і невиконання протягом двох років технічних умов, необхідних для постановки будинку на баланс "Рівнеобленерго", відвалювання штукатурки як у під'їзді, так і під шпалерами в квартирах, недостатній тиск в системі водопостачання, що особливо відчувається на верхніх поверхах, осадка каналізаційних стояків, відсутність передбаченого проектом благоустрою прибудинкової території. Для того, щоб передати будинок з масою проблем на баланс ОСББ, забудовник створює фіктивну, без зборів мешканців, подобу ОСББ, на чолі якого ставить працівника своєї фірми, якого мешканці будинку в очі не бачили протягом більше двох років. Колективні звернення мешканців будинку до управління архітектурно-будівельної інспекції та в міськвиконком Рівного закінчились відписками про те, що, вибачте, мовляв, прав вплинути на недбайливого забудовника у нас немає, звертайтеся до суду. Виникає запитання. Невже у нас така безсила влада, яка не може закликати таких забудовників до належного виконання своїх обов'язків? Є ж просте і правильне рішення — позбавляти такі фірми ліцензії на виконання будівельних робіт і стягувати з них весь той збиток, який вони завдають людям.

Леонід ДВОРКІН,
доктор техн. наук, професор,
зав. кафедри технології будівельних виробів
і матеріалознавства НУВГП.

Коментар

Максим Лукашик, директор будівельного холдингу "Ранг": — Ми дотримали усіх технічних умов, будуючи житловий будинок у провулку Гайдара. Інакше ніхто б не прийняв наш будинок в експлуатацію. Проблема з "Рівнеобленерго" справді була, але вона вже вирішена. Справа у тому, що фірма, яка створила ОСББ у будинку, взяла у нас кошти і не виконала жодних умов, зокрема, не уклала договір із "Рівнеобленерго". Тепер ці люди розбіглися, що і знайти не можемо. У будинку створено нове ОСББ, якому ми передали будівлю і яке вже оформило всі потрібні папери. Мешканців будинку все влаштовує, тільки одному власнику квартири все не так.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також