Якщо не хочеш «грипувати», загартовуйся!

2176 0

Ми у соцмережах:

Якщо не хочеш «грипувати», загартовуйся!

Прогнозують, що в Україну в нинішньому сезоні прийдуть три штами грипу: H1N1 (пандемічний «свинячий грип»), вірус A (H3N2) і B (”Брісбен”). Враховуючи гіркий минулорічний досвід, міське управління охорони здоров’я до епідемії грипу почало готуватись заздалегідь.

— У нас є в достатній кількості необхідні медикаменти для лікування грипу і його можливих ускладнень, а також засобів індивідуального захисту, — запевняє начальник міського управління охорони здоров’я Михайло Стичишин. — Єдина проблема — у щепленні рівнян, яке потрібно розпочинати вже сьогодні. Тому ми звернулись до керівників підприємств міста, аби вони провели щеплення своїх працівників. Крім того, потрібно зробити щеплення від грипу і працівникам так званої групи ризику. До неї належать медики, педагоги та працівники транспортної галузі. На ці потреби потрібно щонайменше 50 тисяч гривень. Як свідчить досвід, щеплення — найбільш ефективний засіб профілактики захворювання. Враховуючи зауваження п.Стичишина, сподіватись більшості рівнян на бюджетні гроші не варто, тож слід самим подбати про щеплення. Якщо ви, разом з вашим лікарем, прийняли рішення робити щеплення, то вересень — оптимальний період, тому що на вироблення імунітету організмові знадобиться 15-20 днів, а перші спалахи справжнього грипу трапляються саме на початку жовтня. В Україну в нинішньому сезоні прийдуть три штами грипу: H1N1 (пандемічний «свинячий грип»), вірус A (H3N2) і B (”Брісбен”). Зараз можна прищепитися тільки моновакцинами другого або третього покоління (від кожного вірусу окремо), які містять найбільш важливі для вироблення імунітету частки зруйнованого вірусу і не мають таких протипоказань, як вакцини першого покоління. Ефективність такої вакцинації — 75%. Але в Українському центрі грипу й ГРВІ кажуть, що на підході в Україну комбінована вакцина — від усіх трьох штамів. Її виготовляють у Росії, Франції, Нідерландах і Німеччині. Скільки буде коштувати щеплення — поки невідомо. Крім того, фахівці, щоб гідно зустріти сезон грипу, радять вже починати зміцнювати свою імунну систему. Адже надміру спекотне літо суттєво знизило наш імунітет і тепер організм став чутливим навіть до слабких вірусів.

Займіться обливанням Ця процедура чудово тренує судини, які зможуть вже через місяць адекватно відреагувати на похолодання й інфекцію. Почніть з температури води +34-36°С, кожні 3-5 днів знижуючи на 1-2°С, доводячи її протягом 2-3 місяців до +10-12°С. Протягом перших днів обливайте тільки нижню частину тіла, поступово піднімаючись до плечей і голови. Після кожної такої водної процедури розтирайте шкіру махровим рушником. Через місяць при зустрічі з холодом ваші судини рефлекторно звузяться, щоб не пропустити інфекцію всередину і не випустити тепло назовні. Якщо обливання — занадто екстремальна для вас процедура, замініть її контрастним душем. Крім того, влаштовуйте водні процедури і для свого носа. Робити це потрібно так: наберіть воду в долоню, втягніть її носом і випустіть. І так 3-4 рази щоранку. Така процедура підсилює кровообіг у носоглотці і приплив до цієї ділянки протизапальних речовин, створюючи місцевий імунітет.

Приймайте імуностимулятори Якщо ваш імунітет «на нулі» і ви хворієте на грип кожного сезону, порадьтеся з лікарем із приводу призначення імуностимуляторів. Добре себе зарекомендували ліки на основі арбідолу, які потрібно пити курсом 2-3 тижні. Дітям і вагітним жінкам більше підходять краплі в ніс з інтерфероном. А тим, хто схильний до бактеріальних інфекцій (ангіна, гайморит, отит), — препарати бактеріального походження. З «натуральних» імуностимуляторів добре зарекомендував себе екстракт елеутерококу — по 10-20 капель вранці натще в 1/3 склянки перевареної води (курс лікування — місяць). Але захоплюватися такими препаратами не можна, кожний з них має свій чітко прописаний в інструкції курс лікування. Інакше ви ризикуєте виснажити свою імунну систему.

Спробуйте фітотерапію Можна вдома приготувати альтернативу аптечним засобам для підвищення захисних сил організму. Візьміть 2 ст. л. соку червоного буряка, 0,25 літра кефіру, 1 ч. л. сиропу шипшини, сік половини лимона. Перемішайте і приймайте, розділивши на дві частини — вранці та ввечері, 10 днів, з десятиденною перервою між кожним курсом (всього 3 курси). А от ще один чудовий рецепт для цієї ж мети: 1/2 головки часнику дрібно порубайте з половинкою лимона, а потім залийте двома склянками окропу і залишіть на добу. Зберігайте в холодильнику і, починаючи з жовтня, щоранку приймайте натще по столовій ложці, 2 тижні.

Відрегулюйте свій раціон Печінка виробляє захисників нашого імунітету — антитіла й інтерферони, і для повноцінного імунітету вона повинна бути здоровою і не перевантаженою жирною їжею. Найбільше «б’є» по печінці червоне м’ясо (свинина, яловичина), яке токсичне для організму і може погіршити ситуацію, а також алкоголь і копченості. Віддайте перевагу курці, кроликові й морській рибі. Крім того, почніть щодня їсти цільнозернові каші: вони багаті клітковиною, яка очищає кишечник, діючи як шкребок. Це прекрасна профілактика дисбактеріозу кишечнику (через нього слабшають захисні сили організму).

Закрийте «ворота» для інфекції Мабуть, найпоширеніше хронічне захворювання — тонзиліт, запалення піднебінних мигдалин. Мало кого не турбують періодичні болі або відчуття дертя в горлі й поява білих «пробок». А мигдалини — це «ворота» для інфекції. І якщо вони не в порядку, виходить, організм стає сприйнятливим до вірусів і інфекцій. Крім цього, вироблення імунітету іноді затримується в зв’язку з неправильно проведеним лікуванням антибіотиками, а також при необґрунтованому прийомі препаратів, які знижують температуру тіла, коли вона невисока. Друга розповсюджена лор-хроніка зосереджена у носі. Це може бути хронічний риніт, гайморит. І навіть у періоди ремісії вас не можна назвати здоровим — адже інфекція просто дрімає і чекає сприятливих умов для загострення. Тому хронічний риніт, і тим більше гайморит, потрібно обов’язково лікувати і не чекати холодів, загострень, коли лікуватися доведеться антибіотиками.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також