За 18 років існування гривня тричі різко знецінювалася

1623 0

Ми у соцмережах:

За 18 років існування гривня тричі різко знецінювалася

Сьогодні у національної валюти день народження — їй виповнюється 18 років. Здавалося б, у такий вік потрібно входити бадьорою, здоровою і повною сил, але нинішній рік для нашої іменинниці не задався практично з самого початку. І вона продовжує слабшати буквально з кожним днем.

Інфографіка

Пам'ятаєш, як все починалося ...

Скажемо прямо: починалося все чудово. У далекому 1996-му курс нової української валюти до долара був менше 2 (докладніше див. Інфографіку), так що жити цілком можна! За перших два роки гривня девальвувала на 20%, що, звичайно, забагато, але, як показали наступні події, цілком стерпно. А потім понеслося! Перша криза в Україну прийшла у 1998-му. Росія оголосила дефолт, і курс рубля впав у чотири рази. Вітчизняній економіці, тісно переплетеній з економікою сусідів, довелося несолодко, та ще й світові ціни на сталь — наш основний експортний продукт — впали. Державі потрібні були гроші, щоб заплатити за облігаціями держпозики, але інвестори, налякані ситуацією в Росії, не тільки не купували нові ОДЗЗ, але і намагалися "скинути" старі. Дефолту Україні уникнути вдалося, але грошей не вистачало ні на що: ані на зарплати, ані на пенсії, ані тим більше на утримання курсу. В результаті до кінця року гривня впала майже вдвічі. Поступово оговтавшись після кризи, у другій половині "нульових" країна знову стала жити не за коштами, понабирали кредитів у західних банків. Підсумок цілком закономірний: через 10 років вдарила нова криза. Ющенко
За грошову реформи 1996 року Віктор Ющенко, в той час глава НБУ, отримав від ЄБРР звання найкращого банкіра року. А 10-річчя гривні він святкував, вже будучи президентом України

Вище 12? Це вже занадто!

Ще на початку 2014-го ніщо не віщувало такого падіння. Майдан вже стояв, але тодішній прем'єр Микола Азаров щосили прогнозував стабільність курсу і непорушність тарифів. Українці, які ще не відійшли від новорічних святкувань, ліниво слухали: мовляв, і так бачимо, що стабільність — а як же інакше? Перший шок стався в лютому, коли Нацбанк оголосив, що переходить до плаваючого курсу. 26 лютого долар вже коштував 8,50 грн., до кінця березня — 10 грн., на початку квітня — 11 грн. Спочатку ми якось не вірили, що це всерйоз і надовго. Пам'ятаю, на роботу прийшла радісна співробітниця і повідала, що вона продала 200 доларів і стала "багатшою" на 600 грн. — купувала бакси по 8, чи щось таке! Але до початку літа, дивлячись на курс, хмурніли навіть найвідчайдушніші оптимісти. А долар брав "висоту" одну за одною: 12, 13, 14. Коли 27 серпня торги на міжбанку впритул підібралися до 15-гривневої позначки, нарешті запротестував прем'єр. Він заявив, що економіка України просто не витримає курсу вище 12 грн., і додав: якщо Нацбанк не може стабілізувати курс, уряд допоможе. В НБУ натяк зрозуміли. В той же день глава Нацбанку Валерія Гонтарєва зустрілася з керівниками найбільших вітчизняних банків і домовилася про поступове зниження котирувань на міжбанку до 12,5-13 грн./$. І справді, вже наступного дня курс поповз донизу. А потім — знову вгору. Скільки ж триватимуть ці "доларові гойдалки" і що нас чекає до кінця року?

Прогноз 1. Песимістичний: чорний ринок і долар по 20

Експерти одностайні: якщо військовий конфлікт триватиме і тим більше розростатиметься, гривня буде і далі знецінюватися. — Роздрібні продажі в країні скорочуються третій місяць, знижується промислове виробництво, — говорить аналітик компанії "Альпарі" Олександр Михайленко. — Крім того, за підсумками першого півріччя відбулося значне скорочення товарообігу з ключовими закордонними партнерами, в гірший бік переглядаються прогнози по ВВП, золотовалютні резерви країни залишаються низькими. Українські споживачі витрачають все менше, що говорить про загальне зниження добробуту населення і невпевненість українців у завтрашньому дні. Не дивно, що в таких умовах люди хапаються за те, що вважають найбільш стабільним і надійним, — долар. В результаті попит стабільно перевищує пропозицію і на міжбанку, і у вуличних обмінниках, що ще більше розкручує курс. Експерт не сумнівається, що в разі ескалації військового конфлікту долар цілком може злетіти до 20 гривень. Економіст Олександр Охріменко основні причини потенційного зльоту до 20 бачить не тільки в продовженні військового конфлікту, а й у політиці НБУ. А ось виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко впевнений, що офіційного курсу в 20 грн. найближчим часом ми все ж не побачимо. — Якщо ситуація вийде за межі розумного, ми просто будемо мати кілька ринків, — говорить експерт. — На чорному ринку доларом торгуватимуть, можливо, і по 20, міжбанк закриють, але курс НБУ до такої критичної позначки не підніметься. Справа в тому, що курс долара в нашій країні є показником не тільки економічної, а й політичної стабільності, і уряд навряд чи допустить такий злет. Словом, в "офіційні 20" я не вірю.

Прогноз 2. Оптимістичний: буде нижче 13

Більшість опитаних експертів упевнені: якщо НБУ буде тримати під контролем — аж до ручного управління, а військовий конфлікт зупиниться, гривня може повернутися до позначки 12,50. А ось нижче — навряд чи. Та й імовірність реалізації оптимістичного сценарію в повному обсязі поки невелика. — Серйозне коректування курсу до 12 навряд чи можливе навіть до кінця року, — резюмує Устенко. — За найсприятливішого розвитку подій ми побачимо курс в коридорі 12,50-13,00 грн. за долар.
"КП"


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також