За світлинами цих фотомайстрів світ дізнався, що є таке місто — Рівне

2821 0

Ми у соцмережах:

Фото палацу Любомирських роботи Стефана Плятер-Зиберка, 1927 рік

Чи знають сучасні рівняни, скільки іменитих, знаних не лише в Європі, а й у всьому світі фотомайстрів приїздило до нашого краю, і до Рівного зокрема, щоб зняти тут унікальні й неповторні кадри? Чимало їхніх світлин донині зберігаються в державних і приватних колекціях різних країн, у відомих музеях і архівних збірках.

Стефан Плятер-Зиберк

Стефан Плятер-Зиберк мав у Варшаві престижний фотосалон «Фото-Плят». Вочевидь, завдяки своєму графському походженню мав багато клієнтів серед аристократичних родин. Знаменитий варшавський фотохудожник приїздив на початку 1920-х років і до Рівного, щоб виконати замовлення представниці одного з найвідоміших магнатських родів Європи графині Кароліни Лянцкоронської. Вона забажала мати у своїй колекції фото архітектурних пам’яток Луцька і Рівного. Стефан Плятер-Зиберк знімав у Рівному палац Любомирських.

На пероні залізничного вокзалу у Рівному. Фото Єжи Карпіньскі, 1939 рік

Завдяки його світлинам ми можемо нині оцінити усю велич і красу цієї споруди. Згодом родина Лянцкоронських передала колекцію світлин графині Кароліни у власність Польської академії наук, де вони знаходяться й нині у фонді Лянцкоронських. Там є і фото рівненської резиденції Любомирських.

Йозеф Єжи Карпіньскі

Ім’я цього фотомайстра відоме насамперед як фотографа-документаліста. Завдяки його унікальним кадрам, які він робив щодня, сучасники можуть дізнатися, як жила Варшава під час німецької окупації. У 1939 році влітку побував фотограф у Рівному, де, звісно, не проминув нагоди зробити кілька знімків. На сайті Музею Варшавського повстання є кілька світлин з краєвидами Рівного, автором яких зазначено Йозефа Єжи Карпіньского — фрагменти палацу Любомирських з цікавих ракурсів та залізничної станції «Рівне».

Клевань, на єврейській вулиці. Фото Яна Булгака

Адам Амброзій Лєнкєвіч

Найбільший його творчий доробок — видові фотографії Львова. Із 1927 року Адам Лєнкєвіч був головою Львівського фотографічного товариства. Його фото часто прикрашали путівники для туристів. В одному з таких розміщено кілька світлин Адама Лєнкєвіча, зроблених у Рівному. Це фото будівлі Окружного суду (колишній палацик князів Любомирських) на «Гірці» та будівля колишньої оранжереї великої рівненської резиденції Любомирських, яка на час зйомок разом із колишньою гімназією належала до комплексу споруд кураторіуму шкільного округу.

Колишня князівська оранжерея Фото Адама Лєнкєвіча

Едвард Августинович

Едвард Августинович був професійним фотомайстром, членом Волинського краєзнавчого товариства. Об’єктами його зйомок під час приїзду на міжвоєнну Волинь здебільшого були архітектурні пам’ятки, замки і палаци. Наприклад, завдяки його фотографіям мешканці Рівненщини можуть дізнатися як виглядав втрачений назавжди розкішний палац Ледуховських у Смордві на Млинівщині. Вабили майстра і мальовничі руїни замку в Корці.

Корець, 1936 рік. Фото Едварда Августиновича

Генрик Поддембський

За завданням Міністерства громадських робіт у 1925 році Генрик Поддембський фотографував краєвиди волинських міст і містечок, пам’ятки архітектури і культові споруди, краєвиди, людські типажі та повсякденне життя простого народу. Новий поштовх його творчості дало знайомство з видатним краєзнавцем і географом, автором багатьох публікацій краєзнавчого спрямування Мечиславом Орловичем. Їхні спільні подорожі 1920-1930-х років вилилися в унікальне видання 1929 року — «Ilustrowany przewodnik po Wo?yniu» («Ілюстрований путівник по Волині»), яке видало Волинське краєзнавче товариство. Це найвідоміший путівник по Волині авторства Орловича. Видання вміщує 101 ілюстрацію і детально описує традиції й побут у найвіддаленіших куточках Волині.

Водовоз на вулицях Рівного, 1920 рік. Фото Макса Колтона

Ян Булгак

Творчий доробок майстра включає майже всі жанри: пейзаж, портрет, міську архітектуру, сільську автентику, пам’ятки історії й культури, індустріальні види, репортажі з місць подій. За свою майстерність він отримував високі нагороди на престижних європейських виставках. Співпрацював з видатними європейськими видавцями і друкарями. Подорож Яна Булгака Волинню у 1937-1939-х роках втілилася в альбомі з 21-ю листівкою під назвою «Волинь на знімках фотографа Я. Булгака», яка вийшла в луцькому відділенні Краєзнавчого повітового товариства в друкарні «Grafika» у Вільно. На Рівненщині Ян Булгак знімав у Дубні, Клевані, Острозі, Губкові, Степані. Яновій Долині, Межирічах Острозьких, у поліських селах.

Поліські діти, 1936 рік. Фото Генрика Поддембського

Макс Колтон і «Джойнт»

На його світлинах мало радості й красивих пейзажів… Вони присвячені біженцям війни і потерпілим від погромів євреям 1918-1920-х років. Фотограф-аматор Макс Колтон відкрив нам невідому сторінку з минулого нашого міста.

Убога єврейська сім’я. Рівне, 1920 рік. Автор Макс Колтон

На початку Першої світової війни у Нью-Йорку американські євреї створили гуманітарну організацію — Американський єврейський об’єднаний розподільчий комітет «Джойнт». На початку 1920-х років працівники «Джойнт» проводили інспекційну поїздку по Польщі, пов’язану з перевіркою умов життя єврейського населення після погромів 1918-1919-х років. До команди було включено медичних представників, соціальних працівників, лікарів, учителів. Серед них був лікар Макс Дж. Колтон, який здійснював фотосупровід місії, щоб задокументувати її роботу. Так з’явилися його унікальні фотографії. Сьогодні ці фотографії зберігаються в архівах «Джойнт», причому до кожного фото подається опис того, що на ньому зображено, з вказанням місця події й дати. Усього архів «Джойнт» налічує 100 тисяч фотографій.

Світлана КАЛЬКО, retrorivne.com.ua.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також