Загубилися в лісі, що робити? - поради від рівненських лісівників

879 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

За літні місяці у лісівників – десятки повідомлень про загублених. Десятки пошукових операцій спільно з поліцією, рятувальниками, військовими, небайдужими місцевими мешканцями. Приблизно таке ж відбувається щороку у ягідно-грибний сезон. Переважно все завершується щасливо. Але іноді такі «безпечні прогулянки в лісі» призводять і до біди, - зауважують у Поліському лісовому офісі.

Як не заблукати.
 
100% дієва порада – не йти у незнайомі місця! Категорично не йти! Особливо, якщо ви погано орієнтуєтеся в природних умовах. Не йти самому! Не пускати дітей та літніх родичів! Відпочивати, збирати гриби та ягоди можна і ближче до доріг, сіл – там також усе росте. Не переходити межу, при якій ви втрачаєте контроль, перестаєте бачити і чути шум дороги чи населеного пункту.
 
Ви впевнені в собі – і все ж збираєтеся до лісу.
 
Тоді добре виспіться і зарядіть телефон. Візьміть воду, їжу. Одягніться відповідно – для прогулянок в лісі найкраще підходить вільний закритий одяг. Особливо це стосується ніг. Можна яскравий – але то вже на випадок, коли заблукаєте. Так вас буде легше знайти.
На телефоні налаштуйте зручний для вас навігатор. Не забудьте сказати родичам, куди йдете і коли орієнтовно маєте повернутися.
 
Ви вже в лісі. Заблукали.
 
Найголовніше – не панікувати! Якщо це неможливо одразу, дайте собі час заспокоїтися, а тільки тоді приймайте якісь рішення.
 
- Перше – дивимося, чи є зв'язок. Телефонуємо рідним. Завжди. Навіть якщо поки немає орієнтирів.
 
- Можливо, поруч є стежка або невеликий струмок. Ще краще – дорога. Це завжди виведе до людей.
 
-Іноді допомагає голосно покликати на допомогу.
 
- Усі ліси розділені на квартали. Вони позначені відповідними стовпчиками. Знаходите такий – і телефонуєте рідним, називаєте цифри, а вони вже відповідно – звертаються в поліцію, лісову охорону.
 
Гірше, коли нема зв’язку. Тоді потрібні знання з орієнтування. За квартальними стовпчиками можна визначити сторони світу. Зазвичай такі стовпи нумерують з півночі на південь і з заходу на схід.
 
Можна також постаратися і рухатися за квартальною сіткою. Тут знадобиться зосередженість. При цьому треба бути уважними. Якщо хвойний ліс, наприклад, переходить у вільховий, це означає, що йде пониження ґрунту, скоро може бути болото – туди йти не варто.
 
Якщо зовсім стемніло, а ви так і не знайшли вихід, краще не ходити по лісі і не витрачати сили. Знайдіть якесь сухе підвищене місце – і просто посидьте до світанку. Швидше за все, вас уже шукають.
 
Не бійтеся диких тварин. У лісах Волині та Рівненщини немає агресивних хижаків, які одразу першими нападають. Єдина умова – при зустрічі не біжіть від звіра і не повертайтеся до нього спиною.

Періодично перевіряйте телефон – чи з’явився зв’язок. Якщо так, одразу телефонуйте – за будь-якими екстреними номерами.
Вам обов’язково допоможуть, - кажуть у Поліському лісовому офісі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також