Замість боротьби з коронавірусом бюджетні мільйони переказали фірмі голови ОДА Віталія Коваля

6147 0

Ми у соцмережах:

Замість боротьби з коронавірусом бюджетні мільйони переказали фірмі голови ОДА Віталія Коваля

Минулого тижня на Рівненщині вибухнув черговий корупційний скандал. На сесії обласної ради частина депутатів, очевидно, на прохання керівництва обласної адміністрації, вирішили не фінансувати програму боротьби із коронавірусом, а кошти роздерибанити між своїми.

Програму із запобігання поширенню, діагностики та лікування на території Рівненської області COVID-19 створило управління охорони здоров’я області, спільно з лікарями та профільниими фахівцями. Для її виконання пропонувалось в терміновому порядку закуповувати апарати штучної вентиляції легень, приводити до ладу інфекційні відділення по області, споряджати медичних працівників і жителів області засобами індивідуального захисту та закуповувати тести на коронавірус.

 

Втім, виявилось, що для голови ОДА Віталія Коваля та очільника обласної ради Олександра Данильчука – це проблеми не пріоритетні. Бо з необхідних 100 мільйонів гривень на виконання програми виділили всього чверть – 25 мільйонів. Відповідно, на Рівненщині скоротиться і кількість придбаних апаратів ШВЛ, масок та інших життєвонеобхідних засобів для боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19.

Чому ж та як так сталось? Річ у тім, що голова обласної адміністрації Віталій Коваль та його хрещений батько – голова обласної ради Олександр Данильчук змогли переконати частину депутатів не розподіляти 60 мільйонів з резервного фонду області на програму боротьби з коронавірусом. За це виділили з того ж таки резервного фонду 29 мільйонів на округи депутатів, аби ті могли їх роздерибанити по своїх кишенях.

 

Куди ж поділися інші тридцять мільйонів - було невідомо до 23 березня. Бо ж саме цього дня департамент з питань будівництва і архітектури Рівненської ОДА переказав цю суму на рахунок фірми ТОВ «ВВВ Монтаж». Тридцять мільйонів – це аванс за ремонт доріг Березнівського та Дубровицького районів.

Найогидніше, що саме Віталій Коваль був директором ВВВ «Монтаж» до вересня 2019 року, а опісля цього одразу став головою Рівненської ОДА. Орієнтовно тоді ж Віталій Коваль перестав керувати ще одним підприємством - ТОВ «Санако», яке, очевидно, займається постачанням пального для ВВВ «Монтаж». Виконавчим директором ТОВ «Санако» Віталія Коваля був його хрещений – голова обласної ради Олександр Данильчук.

Підтвердженням безпосередньої причетності Віталія Коваля до фірми ТОВ «ВВВ Монтаж» і сьогодні є той факт, що отримувачем прибутку, тобто кінцевим бенефіціаром, є Олексій Пустовіт, який нині працює штатним помічником голови Рівненської ОДА. До речі, до того, як Віталій Коваль очолив Рівненську ОДА, Олексій Пустовіт працював у нього на фірмі «ВВВ Монтаж» на посаді помічника директора.

Загалом, за два останніх роки ВВВ «Монтаж", а тобто Віталій Коваль та Олександр Данильчук, освоїли колосальну суму коштів на ремонтах доріг області – майже пів МІЛЬЯРДА гривень. Більшість – латаючи дорожнє покриття у північних районах нашої області, а отже, саме їм потрібно дякувати, влітаючи в чергову яму.

Ще один цікавий факт, що тридцять мільйонів гривень, які сімейний підряд Коваля-Данильчука, по суті, вкрав з програми боротьби з коронавірусом – лише невеликий аванс на закупівлю необхідних матеріалів, а основна сума має перейти з обласного бюджету в їхні брудні ручки згодом. А отже, чекати в області реальної боротьби з коронавірусом чи хоча би спроб виявити хворих цим смертельним вірусом – не варто. Бо ж ці двоє нахабних чиновників не бояться ні громадського осуду, від якого завжди можна втекти в Куршавель, ні коронавірусу, бо від нього лікуватимуться точно не в Сарненській районній лікарні.

Нагадаємо, що раніше мародерство, у часи надзвичайної чи військової ситуації, каралося відповідно до Кримінального кодексу УРСР довічним ув’язненням або розстрілом на місці злочину. Однак ця норма не увійшла до українського законодавства, а такі колосальні розкрадання, що, очевидно, призведуть до смертей простих мешканців області, каратимуться максимум штрафом за корупцію.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також