Розібратися на полицях крамниць де масло, а де спреди (європейський термін, що означає жировий продукт для намазування — така собі емульсія води й рослинного жиру) буде непросто аж до першого січня. Адже щоб заощадити кошти, виробникам дозволили використовувати запаси старих етикеток.
Експерти вважають, що після введення нових стандартів і, відповідно, нових назв ціни на масло можуть поповзти вгору. Вони переконують: якщо спреди і жирові суміші нібито й не подорожчають, то на «рідне» і знайоме з дитинства вершкове масло за вересень ціна збільшиться у півтора раза. Тобто кілограм масла на ринку коштуватиме 14-16 гривень. Заступник начальника Державної інспекції контролю за цінами в Рівенській області Галина Виноградова розповідає, що факти подорожчання масла вже були помічені: — Наші інспектори нині проводять моніторинг цін у торговельній мережі. Та поки що однозначних прогнозів про подорожчання масла робити не варто. До того ж, на Рівенщині поки що молока вистачає, і це має позначитися на стабільності ціни масла. Директор Острозького молокозаводу Любов Мельничук також вважає, що підстав для зростання цін на масло немає: — Думаю, що розмови про подорожчання безпідставні, адже запасів масла вистачає. Хоча багато залежить від реакції торговельної мережі, адже, скажімо, у нас на заводі відпускна ціна становить 10 гривень, а продають масло вже за 13 гривень. До того ж, можливо, що «селянське» воно лише на ціннику. Кількість продукції з використанням рослинних жирів на Острозькому молокозаводі досить незначна і ми вже друкуємо спеціальні етикетки, де вказано, що це спреди. Хоча переконана, що люди слово «спред» не сприймуть — воно для них чуже. Краще називали б цей продукт як раніше — «вершково-рослинна суміш». І взагалі «масляна реформа» не зовсім на часі в Україні. Але що зробиш: якщо хочемо до Європи, то мусимо і її проводити. Довідка «РВ». Першого вересня в Україні почали діяти нові стандарти якості вершкового масла, відтак традиційну назву «масло» тепер матимуть лише ті продукти, у складі яких є тільки молочні жири. Залежно від їхнього вмісту, буде чотири групи масел: екстра, селянське, бутербродне й топлене. Відповідно до нових стандартів, підприємства мають чітко розмежувати натуральне масло від спредів. До речі, на думку виробників, впровадження стандартів не гарантує повного зникнення «вершкового» фальсифікату. Напевне знайдуться невеликі підприємства, які видаватимуть спред за справжнє вершкове масло.