Заяви та програми — компетенція облради

1520 0

Ми у соцмережах:

Заяви та програми — компетенція облради

Сесія обласної ради проходила у вівторок у звичному режимі — питань у порядку денному було чимало (понад 30), а от депутатів було малувато (ледь кворум зібрали). Як завжди, в президії були незмінні голова Василишин та його перший заступник Крока, а в залі, як і раніше, порожніми залишались робочі місця депутатів, які тепер займають поважні посади в столиці. Несподіванкою стало хіба лиш те, що електронне табло, виготовлене «Газотроном», стало працювати бездоганно, і державний гімн звучав вчасно і без технічної «фальші» — тепер уже в запису не хору, а Пономарьова.

Сесія обласної ради проходила у вівторок у звичному режимі — питань у порядку денному було чимало (понад 30), а от депутатів було малувато (ледь кворум зібрали). Як завжди, в президії були незмінні голова Василишин та його перший заступник Крока, а в залі, як і раніше, порожніми залишались робочі місця депутатів, які тепер займають поважні посади в столиці. Несподіванкою стало хіба лиш те, що електронне табло, виготовлене «Газотроном», стало працювати бездоганно, і державний гімн звучав вчасно і без технічної «фальші» — тепер уже в запису не хору, а Пономарьова. Як завжди, за дві години депутати встигли понаприймати чимало заяв і схвалити чимало програм. Власне, що ще можуть вирішувати обласні депутатати в період, коли основна робота — затвердження бюджету — зроблена, а вносити зміни до нього законом дозволено аж через 9 місяців, і то тільки при умові перевиконання запланованих доходів. Щоправда, так само важливими й надалі залишаються питання відведення земельних ділянок, а останнім часом стала помітна увага депутатів і до розподілу так званих природно-сировинних ресурсів — торфовищ, родовищ вапняків, також надр для видобутку, приміром, мінеральної води, і пошуку алмазів. Якщо Верховна Рада зважить на клопотання обласної ради, аби її повноваження щодо надання ліцензій на користування корисними копалинами були розширені, то у депутатів у цьому напрямі роботи буде вдосталь.

Бурштин можна заготовляти, як молоко Чи не вперше була зроблена спроба легалізувати видобуток бурштину. З цього приводу, до речі, депутати також прийняли звернення до Верховної Ради, в якому просять розширити повноваження місцевих органів влади з організації видобування бурштину підприємницькими структурами та окремими громадянами. Поки що депутати з пересторогою ставляться до цих питань, незважаючи на позицію голови ради Василишина, котрий переконаний: потрібно узаконити цей вид діяльності, який нині масово здійснюється, тільки нелегально — оце як молоко збирають заготівельні пункти, так і бурштин, переконаний Василишин, можна збирати від населення. Відвертим був і депутат Юркевич, який від імені своїх виборців із Сарненщини закликав надавати ліцензії на видобуток бурштину, мовляв, люди самі цього просять. В порядок денний сесії таки було внесено питання про надання у користування ТОВ «Мінерал» надр для дослідно-промислової розробки Хуторянського прояву бурштину в Дубровицькому районі. Підприємець готовий вкладати гроші у розвідку, і дозволи всі необхідні має. Однак заступник голови облдержадміністрації А.Юхименко був категоричним: «Десять років «Північгеологія» веде там пошукові роботи. Є там бурштин, повірте. А вийде так, що вдень займатиметься фірма пошуковими роботами, а вночі — видобутком. Спробуйте проконтролювати. Це питання слід зняти з розгляду і довивчити». Що й було зроблено.

Хліб — продукт політичний Ажіотаж, який охопив рівнян у зв’язку із подорожчанням деяких продуктів, не обминув і сесійну залу. Щоправда, депутати були найбільше стурбовані можливим подорожчанням лише хліба, що й не дивно — для влади хліб завжди був продуктом політичним. Отож як зарадити цьому небажаному процесу і намагались вирішити обранці рівнян. Попередньо планувалось відшукати 5 мільйонів гривень для авансування закупівлі продовольчого зерна за прийнятними поки що цінами, щоб влада могла стримати уже тепер прогнозований стрибок цін на хліб — адже борошно уже суттєво подорожчало. Однак у ході розгляду цього питання виявилось, що й досі не відома доля минулорічних таких авансів — 18 мільйонів гривень було видано з бюджету, натомість ні грошей, ні зерна не повернуто. Тож депутати вирішили створити спецкомісію, яка має розібратись, куди зникли ці кошти, і запропонувати механізм чи то кредитування, чи то авансування закупівлі продовольчого зерна як стабілізаційного резерву. Питання це планується винести на позачергову сесію.

Кучма і Кваснєвський повинні висловити співчуття Депутати Рівенської обласної ради спробували визначитись із своїм ставленням до так званої «волинської трагедії», українсько-польського конфлікту 30-х — 40-х років минулого століття, якому й досі немає однозначної оцінки ні з боку істориків, ні з боку політиків. На сесії було прийнято звернення до Президента, Верховної Ради і Кабміну, в якому рівенські депутати стверджують, що «нині деякі сили у Республіці Польща… вдаючись до фальсифікацій подій і фактів, маніпулюють історичною пам’яттю заради короткотривалих політичних вигод». Депутати застерігають, що в оцінках волинської трагедії слід запобігати вживанню таких термінів, як «волинська вендета», «геноцид», «етнічні чистки», і переконують, що українській і польській сторонам слід висловити співчуття родинам жертв конфлікту. На думку депутатів, керівники обох держав мали б проголосити наступне: «Схиляємо голови перед світлою пам’яттю поляків та українців, які стали жертвами міжнаціонального конфлікту». Крім того, у зверненні пропонується розробити заходи щодо відзначення 60-річчя депортації українців з Польщі і поляків з України, визнати на державному рівні боротьбу УПА, а її вояків законодавчо прирівняти до ветеранів війни із забезпеченням передбачених цим статусом пільг.

З гуманітаркою могли б визначатись комісії Пропонують депутати облради Кабміну надати право регіональним комісіям з питань гуманітарної допомоги визнавати гуманітарними вантажі, які мають обмежений термін використання, незначні за складом та вартістю. Питання це виникло у зв’язку з обговоренням проблем соціального захисту інвалідів і, зокрема, труднощами, що виникають при ввезенні з-за меж України автомобілів для інвалідів. Крім того, депутати запропонували у своєму зверненні до Кабміну передбачити законодавчо, щоб при будівельних, ремонтних, дорожніх роботах були побудовані пандуси, заїзди, поручні, які б допомагали пересуванню інвалідів.

Француз уже не голова Розмови про недисциплінованість депутата обласної ради Анатолія Француза, який ну дуже вже рідко з’являється на сесії, вочевидь, дійшли й до вух голови Волинської облдержадміністрації. Саме переобтяженістю роботою за новою посадою й пояснює Анатолій Француз свої вимушені прогули. Щоправда, відмовлятись від депутатського мандата колишній начальник рівенської міліції не має наміру. Поки що він подав лиш заяву з проханням позбавити його обов’язків голови постійної депутатської комісії з правових питань, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики. Колеги-депутати це прохання задовольнили. Натомість, за пропозицією голови облради Василишина призначили головою цієї комісії Григорія Мініча, який досі був рядовим членом іншої комісії — з економічних питань. До речі, питання це вирішувалось без п.Мініча — депутата того дня на сесії не було.

Пам’ятник учительці в Рівному буде Розмови про те, що в Рівному буде споруджено пам’ятник учительці, цього тижня підтвердились конкретним рішенням обласної ради такого змісту: «З метою відзначення ролі учительства в житті сусільства, його подвижницької праці спорудити в м.Рівному пам’ятник Першій вчительці». Пам’ятник має з’явитись вже цього року, для чого виділено з бюджету 80 тисяч гривень. Контролювати це рішення має Світлана Богатирчук-Кривко, як голова комісії облради з гуманітарних питань. Кажуть, що пані Світлана могла б стати прообразом для майбутнього пам’ятника.

Управлінню не вистачає коштів на охорону Обласному управлінню комунального господарства вкрай не вистачає коштів на оплату рахунків за зв’язок, транспорт та на утримання позаштатного чергового, який цілодобово охороняє приміщення. Управлінці не просто скаржилися депутатам на нестачу коштів, а запропонували конкретний шлях їх поповнення — від оренди майна. Депутати підтримали звернення і дозволили управлінню, як орендодавцю, спрямовувати кошти, виручені від здачі в оренду приміщень, у такій пропорції: 70% орендної плати — управлінню, 30% — до обласного бюджету.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також