Зимовий голод і як з ним боротися

759 0

Ми у соцмережах:

Зимовий голод і як з ним боротися

Взимку майже всіх переслідує нескінченне відчуття голоду, мозок вимагає смаженої картоплі, м'яса і майонезних салатів. Чому так відбувається і як з цим боротися?

Холод

Річ у тім, що в холодну пору організм потребує більше енергії, щоб зігрітися. А жирна, ситна їжа є одним з ефективних джерел «обігріву». Щойно температура тіла знижується, в мозок надходить сигнал про те, що потрібно зігрітися.

Що робити? Не перемерзати. Одягайтеся тепліше і не забувайте, що багатошаровість і оверсайз нині в моді.

Рано темнішає

Короткий світловий день теж впливає на відчуття голоду. Мелатонін — гормон, який відповідає за синхронізацію сну і неспання, синтезується в темряві, а взимку, через те що світловий день дуже короткий, гормон починає вироблятися задовго до того, як ми збираємося лягати спати. У зв'язку з цим вдень ми ходимо сонні та мляві, а вночі не можемо заснути через порушення біоритму (знову-таки через короткий світловий день). У результаті розвивається безсоння і депресія, вічні супутники яких — постійне відчуття голоду.

Що робити? Вмикайте світло. Приміщення, в якому ви перебуваєте, має бути максимально освітленим. А ось вночі, навпаки, намагайтеся спати в абсолютній темряві. І старайтеся гуляти в світлий час доби. Прогулянка на свіжому повітрі відволіче ваші думки від відчуття голоду.

Сповільнений метаболізм

У холодну пору року швидкість обміну речовин знижується, організм переходить у режим накопичення, намагаючись якомога більше відкласти «про запас». Тобто в жир під шкірою. Тому перманентне відчуття голоду — природний стан взимку.

Що робити? Намагайтеся їсти маленькими порціями і не менше п'яти разів на день. І обов'язково займайтеся спортом. Не сідайте взимку на дієту: організм не дозволить вам так просто спалити «зігріваючий» жир, тому в першу чергу ви втратите м'язову масу і лише потім — зайві кілограми.

Мало води

Дефіцит рідини в організмі може сприйматися як відчуття голоду. По-перше, взимку ми п'ємо менше води, ніж влітку. По-друге, кондиціонери, обігрівачі та радіатори дуже сушать повітря, через що волога з організму йде колосальними темпами. Але проблема в тому, що холод пригнічує відчуття спраги, і жодних сигналів про необхідність поповнити водний баланс організм не подає. Зате сигналить про відчуття голоду.

Що робити? Якщо відчуваєте голод, випийте склянку води. Можливо, це саме те, що потрібно вам в даний момент.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також