Знайшли те, що не шукали

4319 0

Ми у соцмережах:

Знайшли те, що не шукали

Третього жовтня 1997 року безвісти зникли двоє людей. Як виявилося, увесь цей час вони пролежали на дні Горині у салоні автомобіля, разом із яким, судячи з усього, і потонули. Чотири роки тому міліція «списала» цю справу, і якби не випадкова знахідка водолаза-аматора, доля загиблих і досі залишалася б невідомою.

Минулого тижня до чергової частини Рівненського районного відділу міліції зателефонував мешканець Костопільщини і повідомив, що він, займаючись підводним полюванням в річці Горинь, неподалік села Козлин, на дні знайшов затонулий автомобіль «Фольксваген-Гольф». Міліціонери витягнули авто і виявили, що всередині лежать людські скелети. Правоохоронці стверджують, що на дні Горині знайшли Володимира Ковтунюка та Тетяну Борбенюк, які 14 років тому безвісти зникли. Щоб витягнути авто з дна водойми, міліціонерам довелось викликати спеціальний кран. Водолаз, який повідомив, а згодом вказав на місце своєї знахідки, допоміг зачепити лебідку за фаркоп автомобіля. На березі в майже повністю замуленому салоні автомобіля «Фольксваген-Гольф» слідчо-оперативна група виявила рештки одягу та людські кістки.

 
Розповідає слідчий Рівненського районного відділу міліції Роман Сорока: — Це були не цілі скелети, а лише їхні фрагменти. Вдалось знайти лише стегнові кістки чоловіка, залишки грудної кістки та жіночої стопи і фрагмент щелепи. Молоді люди, скоріше за все, загинули в результаті нещасного випадку. Принаймні слідів насильницької смерті на знайдених рештках не виявили. Не знайшли і суттєвих пошкоджень автомобіля, які могли свідчити про те, що його підпалили чи він був навмисно кимсь зіпсований. Про те, що це міг бути нещасний випадок, свідчить і довідка, яку ми отримали з облавтодору. В ній йдеться, що нині майже зруйнований міст через річку Горинь з 1987 року був визнаний аварійним. Мешканці навколишніх сіл пригадують, що 14 років тому, коли могла статись ця трагедія, від мосту лишались тільки кілька прогнилих дощок. Селяни кажуть, деякі водії-екстремали все одно по ньому їздили, намагаючись скоротити дорогу. Траплялись випадки, коли на цьому мості в річку провалювались підводи з кіньми. Знайдені в затопленому авто людські рештки знаходяться в судово-медичній експертизі. Після того, як вони будуть повністю ідентифіковані, їх віддадуть рідним для захоронення.
 
Незважаючи на те, що судмедексперти ще досліджують рештки загиблих, правоохоронці вже їх ідентифікували. Допомогли це зробити речі, знайдені в затонулому авто, — зокрема, посвідчення водія та залишки одягу та взуття. Начальник УМВС України в Рівненській області Василь Лазутко впевнений, що рештки кісток належать молодим людям, які 14 років тому зникли безвісти: — Сама подія сталась орієнтовно 3 жовтня 1997 року. Володимир із Здолбунова та Тетяна з Рівного у той час поїхали на авторинок в село Любомирку Рівненського району. Повертаючись з авторинку, вони хотіли проїхати через аварійний міст. Я думаю, що вони не справились з керуванням і автомобіль впав у річку. У той час було заведено розшукові справи, і ці люди перебували в розшуку понад 10 років як безвісти зниклі. Зараз судом вони визнані померлими. У порушенні кримінальної справи відмовлено, родичів ми про це сповістили. Під час слідчо-оперативних заходів з’ясувалось також, що на автомобілі, який витягнули з дна річки, були номерні знаки, закріплені за іншим авто — «Опель-Рекорд», а затонулий в річці автомобіль за номером кузова серед зареєстрованих в Україні не числиться.
 
Начальник Рівненського обласного відділу ДАІ Ярослав Ковальчук говорить: — Власником «Опеля» свого часу був мешканець села Оженин Острозького району. Ми знайшли і опитали його. Чоловік розповів, що продав авто іншому власнику, а той після ДТП здав його на шрот. Номерні знаки під час ДТП було втрачено. Не виключено, що загиблий хлопець свого часу пригнав «Фольксваген-Гольф» з-за кордону і не зареєстрував його. Для чого він пригнав його — зареєструвати та їздити самому, продати чи здати на запчастини, зараз сказати важко. Можна припустити, що номерні знаки від «Опель-Рекорда» він вчепив, щоб доїхати до Любомирки і по дорозі не мати проблем з Державтоінспекцією. Випадки, коли чіпляють на автомобілі номерні знаки від інших авто, трапляються і досі. Водії їздять так, доки не зупинять працівники ДАІ та не вилучать автомобіль. Останній подібний випадок був нещодавно у Сарнах — наші працівники зупинили автомобіль «Хонда-Акорд», який в Україні теж не числиться, а на ньому були номерні знаками від «Мерседеса».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також