Знайти нітрати допоможуть прилади

1817 0

Ми у соцмережах:

Знайти нітрати допоможуть прилади

Тестувати безпечність продуктів можна й самостійно, придбавши вимірювальні прилади. Причому ці прилади допоможуть знайти в продуктах не тільки нітрати, а й такі шкідливі речовини, як антибіотики, а також виміряти радіацію. От тільки для того, щоб харчуватися здоровими і корисними продуктами, треба витратити відразу майже 2,5 тисячі гривень.

Вимірюємо радіацію Для оцінки ступеня радіаційного забруднення харчових продуктів досить включити дозиметр-радіометр і піднести його до об’єкта. Результати вимірів через кілька секунд з’являться на екрані, а при перевищенні допустимих значень спрацює звукова сигналізація. Судячи з відгуків, непогано себе зарекомендували дозиметри-радіометри української марки «Екотест» — моделі «Терра-П» (побутовий) і «Терра» (професійний). Є на ринку й розробки білоруських учених — дозиметри ДКГ-РМ1203М, СИГ-РМ1208М (виконані у вигляді наручних годинників) і МКС-АТ6130. Щоправда, коштують білоруські дозиметри майже вдвічі дорожче від вітчизняних: якщо «Терра-П» обійдеться приблизно у 850 грн., а «Терра» — у 1700 грн., то за моделі ДКГ-РМ і СИГ-РМ доведеться віддати близько 4 тис. грн., а за МКС-АТ — 6,8 тис. грн.

Виявляємо антибіотики Самостійно з’ясувати, є в конкретному пакеті або пляшці молока антибіотик чи ні, можна за допомогою тестів-аналізаторів. Принцип роботи простий: в ампулу або на стікер додається молоко, після чого зразок кладуть в термостат або інкубатор. Через якийсь час (від 8 хвилин до 3 годин, залежно від використовуваного тесту) одержуємо наочний результат. Користуватися подібними тестами може будь-яка людина. За умови, звичайно, що він готовий витратити досить велику суму на придбання самих тестів і, при необхідності, додаткового устаткування. Так, наприклад, експрес-тест Charm ROSA, який визначає наявність антибіотиків у молоці за 8 хвилин, буде коштувати 2520 грн. (за 100 тестів). Тригодинний тест Charm CowSide II обійдеться у 800 грн. (за 80 тестів). Ще 2,5 тис. гривень доведеться заплатити за інкубатор, який підтримує необхідну температуру. Але, як кажуть фахівці, з роллю інкубатора цілком може справитися водяна лазня або звичайна йогуртниця. Як правило, подібні тести купують постачальники і переробники молока. Але користуватися ними можуть і звичайні люди, які хочуть точно знати, чи є антибіотики в молоці, яке їм продають. Робота з такими тестами не вимагає спеціальних знань і навичок.

Шукаємо нітрати за 2 хвилини Скільки нітратів міститься в тому чи іншому «подарунку поля» і наскільки концентрація цієї речовини перевищує гранично допустиму норму, допоможуть побутові нітратоміри. Прилад вимірює рівень нітратів у фруктах, овочах, воді й соках. Тести можна проводити як у домашніх умовах, так і на вулиці. Жодних особливих знань не потрібно: спочатку прилад налаштовується (на це потрібно 2 хвилини), а потім електроди притуляють до тестуючого продукту і натискають кнопку «Старт». На дисплеї засвітиться цифра, яку потім порівнюють з таблицею гранично допустимих концентрацій. Якщо показання нітратоміра перевищують норму, від такого продукту краще відмовитися. На ринку представлені три моделі побутових нітратомірів: аналоговий нітрат-тестер VITATEST VD-2007 (Китай), цифровий нітрат-тестер СОЕКС (Росія) і нітратомір Н-405 (Україна). Подібні прилади, за словами продавців, користуються попитом — незважаючи на високу вартість. Так, наприклад, VITATEST VD-2007 обійдеться приблизно в 630-680 грн., СОЕКС можна придбати за 1750-1800 грн., а Н-405 буде коштувати 2700-2800 грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також