Шоста частина рівнян іде в обласну клінічну лікарню

2487 0
Минулий рік видався вкрай важким для медичних закладів Рівненщини. І не тільки через недостатнє фінансування медичної галузі, а й через започатковану реформу за зразком розвинутих держав, але з непередбаченими для наших реалій наслідками. Хоча на цьому етапі передбачено реформування лише первинної медичної допомоги, та вже так звана оптимізація, яка насправді є скороченням ліжкового фонду та кадрів, проведена й у медичних установах ІІ і ІІІ рівнів.

Минулий рік видався вкрай важким для медичних закладів Рівненщини. І не тільки через недостатнє фінансування медичної галузі, а й через започатковану реформу за зразком розвинутих держав, але з непередбаченими для наших реалій наслідками. Хоча на цьому етапі передбачено реформування лише первинної медичної допомоги, та вже так звана оптимізація, яка насправді є скороченням ліжкового фонду та кадрів, проведена й у медичних установах ІІ і ІІІ рівнів.

На останній сесії обласної ради деякі депутати, затверджуючи бюджет на 2018 рік, запропонували збільшити кошти на харчування хворих до 30 грн. на кожного (замість 16 грн.) знову за рахунок коштів, зекономлених у результаті оптимізації.

Ніхто не проти покращення харчування хворих, але не за рахунок якості надання спеціалізованої медичної допомоги.

Постійне скорочення фінансування медичної галузі і, як наслідок, безмірна оптимізація (за 17 років обласна лікарня втратила 225 ліжок і понад 200 працівників) підтверджують недостатню увагу влади до соціальних та медичних проблем населення.

Хоча кількість ліжок і медичних працівників скоротили, кількість хворих в області не зменшилась, а отже постраждала якість надання медичної допомоги. Та й скорочені ліжка насправді не видалено з відділень медзакладу.

Наприклад, оскільки на Рівненщині немає кардіодиспансеру, як є майже у всіх областях, а найбільша смертність якраз від серцевих захворювань, то чотири відділення кардіологічного профілю працюють із перевантаженням - до 135% перевиконання плану ліжкоднів.

У кардіологічному відділенні на 40 ліжках лікується деколи більше 60 тяжкохворих. А хіба може оптимізований склад середніх медичних працівників надати якісну допомогу всім?

Оптимізація – не завжди покращення, і вона не може бути основним джерелом економії коштів.

Та незважаючи на труднощі, обласна клінічна лікарня за останніх чотири роки досягла успіхів за всіма показниками роботи. Щороку збільшується кількість пролікованих хворих: у 2013 році – 22 776, у 2017році — 24 744.

Збільшилась кількість проведених операцій: у 2013 році – 10 937, у 2017 році — 11 850.

Зменшились терміни обстежень та перебування в стаціонарі. Амбулаторно комплексно обстежують щороку 200 тис. хворих (1/6 жителів області).

Впроваджуються новітні методи обстеження та лікування, освоєні спеціалістами обласної клінічної лікарні в найкращих клініках світу – Німеччині, Польщі, Китаї, Іспанії, США.

В обласну клінічну лікарню приїжджають для проведення показових операцій, семінарів для підвищення кваліфікації наших лікарів вчені та практики з найкращих клінік України та іноземних держав.

Деякі наші центри відомі на всю Україну своїми новітніми методиками лікування і приймають на лікування багато хворих з інших областей (центр травматології, ортопедії та вертебрології, відділення інтервенційної радіології, обласний опіковий центр).

У лікарні проводиться значна робота для створення умов комфортного перебування хворих у палатах, зменшення черг на прийом до лікаря, проявляється увага до потреб хворих і медпрацівників.

Навіть за відсутності фінансування на ремонтні роботи лікарня давно перетворилася на будівельний майданчик. Не віриться, що ще кілька років тому зі стін та стелі на голови сипалась штукатурка, хворі та працівники отримували травми при ходьбі коридорами.

За чотири роки відремонтовано всі стаціонарні відділення, операційні, допоміжні служби, територію лікарні приведено в належний стан, впроваджено нічне вуличне освітлення.

До кінця цього року заплановано завершити ремонт всіх підсобних приміщень, коридорів, пекарні.

Дехто, навіть із депутатського корпусу, засуджує керівників лікувальних закладів за засилля в приміщеннях та коридорах різних фірм, харчових кіосків та фармацевтичних кіосків, свідомо замовчуючи той факт, що дозвіл на розміщення їх та величина плати за оренду здійснюється згідно з рішенням обласної ради №1045 від 5 грудня 2008 року «Про оренду майна спільної власності територіальних громад області».

Керівникам медичних закладів треба лише ефективно та підконтрольно використовувати плату за оренду, так як це робиться в Рівненській обласній клінічній лікарні.

Усі ці позитивні зміни в обласній клінічній лікарні колектив пов'язує з однією людиною – головним лікарем Іваном Зимою. Зранку під його кабінетом чимало людей без грошей на ліки, на обстеження, операцію. І всім їм Іван Ярославович намагається допомогти. Саме для цього використовуються кошти, отримані за оренду приміщень та від спонсорів.

Із біографії відомо, що Іван Ярославович зі шкільної лави заробляв на прожиття, працюючи санітаром у місцевому санаторії, а навчаючись у Тернопільському медінституті – санітаром у клініці.

Після інституту навчався в аспірантурі і в 1999 році захистив кандидатську дисертацію з хірургії. Працював хірургом і заступником головного лікаря Здолбунівської ЦРЛ, а в 2005-му призначений її головним лікарем.

У 2013 році він став головним лікарем Обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Із 6 грудня 2013 року –  головний лікар Рівненської обласної клінічної лікарні.

Іванові Зимі – 43 роки, він кандидат медичних наук, заслужений лікар України, переможець конкурсів «Медик року – 2016», «Лікар року – 2017». Має нагороди: орден Миколи Чудотворця, медаль «За оборону рідної держави», медаль «За жертовність і любов до України».

Цьогоріч завершує навчання за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» в Інституті права при Національному університеті водного господарства та природокористування.

На мій погляд, цей всебічно розвинутий, високоосвічений і кваліфікований спеціаліст з організації охорони здоров’я може претендувати на найвищі посади в МОЗ України. Таких керівників Україна потребує, і вони в нас є. Тоді не доведеться запрошувати, принижуючи гідність українців, малокваліфікованих іноземних волонтерів для керівництва охороною здоров’я нашої великої європейської країни.

15 грудня на загальних зборах колективу обласної лікарні Іван Зима звітував про свою роботу за три роки на посаді головного лікаря. Численні промовці відзначили відчутні позитивні зміни в роботі лікарні, значне покращення якості надання медичної допомоги хворим, створення умов для лікування, а також для професійного зростання медпрацівників і одноголосно підтримали Івана Зиму як єдиного кандидата на посаду головного лікаря.

 Мирослав СЕМАНІВ, заслужений лікар України.

Коментарі

Залиште вiдповiдь

Читайте також