А роки летять, наші Нові роки летять

3529 0

Ми у соцмережах:

А роки летять, наші Нові роки летять

Ялинку наряджали всіма підручними засобами: загорненими у фольгу горіхами, цукерками, фігурками з пап’є-маше, паперовими прапорцями. Одна з особливостей фабричних іграшок того часу — вони трималися на прищіпках, тобто не звисали з гілки, а піднімалися над нею. Як оригінальний подарунок вітчизняні виробники пропонували листівку з міні-грамплатівкою.

ПІСЛЯВОЄННІ 50-ТІ Як відзначали Ялинку наряджали всіма підручними засобами: загорненими у фольгу горіхами, цукерками, фігурками з пап’є-маше, паперовими прапорцями. Одна з особливостей фабричних іграшок того часу — вони трималися на прищіпках, тобто не звисали з гілки, а піднімалися над нею. Як оригінальний подарунок вітчизняні виробники пропонували листівку з міні-грамплатівкою. Телевізор КВН із лінзою біля екрана з’явився в забезпечених міських родинах тільки в середині 50-х. Тому святкували під популярні мелодії: «Летят перелётные птицы», «Бесаме мучо», «Мама, йо керо», а також під пісні Клавдії Шульженко, Марка Бернеса й Леоніда Утьосова. Танцювали вальс і чарльстон, ходили в гості, каталися на санках. У містах повсюдно були залиті ковзанки, деякі з музикою. Що на столі Новорічний набір був досить скромним: оселедець, вінегрет, домашні соління, картопля, холодець, котлети. Зі спиртного частіше пили горілку й вино — шампанське було занадто дорогим. Що дивилися Головним новорічним фільмом 50-х стала музична комедія Ельдара Рязанова «Карнавальна ніч». Дітей в 1956 році порадували яскравим мультфільмом «12 місяців». Що обговорювали 1953 р. — смерть Сталіна 1956 р. — розвінчання «культу особистості». Придушення повстання в Угорщині 1957 р. — VI Всесвітній фестиваль молоді й студентів у СРСР 1959 р. — революція на острові Куба Скільки одержували Середня зарплата в 1950 році становила 601 рубль, а до кінця десятиліття піднялася до 777 рублів.

КОСМІЧНІ 60-ТІ Як відзначали Телебачення почало входити в життя народу, тому у святкову ніч люди дивилися «Блакитний вогник». Популярністю користувалися пісні Гелени Великанової, Майї Кристалінської, Едіти П’єхи, Георга Отса, Едуарда Хіля, Валерія Ободзінського. У 60-х спостерігався «космічний» бум, так що на ранках серед традиційних костюмів сніжинок і зайчиків з’явилися ще й космонавти. Подарунки стали врочистими й дорогими: жінки одержували парфуми (»Червона Москва», «Конвалія срібляста»), чоловіки — краватки й запонки. Розкішним подарунком вважалися книги й кришталь. Що на столі Все частіше радянські родини готували знаменитий салат «олів’є». Як основну страву запікали качку, що коштувала дешевше від курки. З оселедця готовили паштет або форшмак, також робили салат із плавлених сирків з майонезом і часником. «Советское шампанское» в 60-х роках стало доступнішим завдяки новій автоматизованій технології виробництва. Що дивилися В 1964 році на екрани вийшла екранізація казки «Морозко». Також черговою новорічною комедією порадував Ельдар Рязанов — у 1968 році вийшов «Зиґзаґ удачі» з Євгенієм Леоновим. Що обговорювали 1961 р. — перший політ людини в космос 1963 р. — перший політ жінки-космонавта Валентини Терешкової 1964 р. — відставка Микити Хрущова 1965 р. — косигінська реформа управління народним господарством і планування Скільки одержували В 1960 році середня зарплата становила 783 рублі. В 1961 році відбулася грошова реформа, і середній заробіток становив 81 рубль, а в 1969 р. — 110 рублів.

ЗАСТІЙНІ 70-ТІ Як відзначали Як і раніше відразу після бою курантів транслювався «Блакитний вогник». Найпопулярнішим вітчизняним виконавцем стає Муслім Магомаєв, а серед жінок на перші позиції виривається Алла Пугачова. З’являються вокально-інструментальні ансамблі (ВІА): «Самоцветы», «Песняры», «Ялла», «Гюнеш». Досидівши до середини новорічної ночі, глядачі могли слухати «Мелодії й ритми зарубіжної естради». З наступаючим 1971 роком громадян СРСР по телебаченню вперше поздоровив генсек Леонід Брежнєв. Як новорічні подарунки дамам почали дарувати більш дорогі й дефіцитні імпортні парфуми (Climat, MayBe, Fidji). Що на столі Розповсюдження набуває не просто печена курка, а курча табака, оселедець оформляють у шаровий салат «під шубою». Також частіше готують шаровий салат з рибних консервів — «мімоза». На стіл подають бутерброди з делікатесними шпротами. На солодке — торт «Наполеон». Що дивилися До середини 70-х головним новорічним фільмом був мюзикл «Солом’яний капелюшок» з Андрієм Мироновим у головній ролі. З 1975 року позицію найбільш новорічного фільму завоювала комедія «Іронія долі, або З легкою парою!». Що обговорювали 1970 р. — відкритий лист академіка Сахарова з вимогою демократизації суспільства 1972 г. — візит президента США Ричарда Ніксона в Москву 1977 р. — прийняття нової Конституції СРСР 1979 р. — рішення ЦК КПРС про введення радянських військ в Афганістан Скільки одержували Середня зарплата в 1970 р. — 115 рублів, а в 1979 році — 148 рублів.

ПЕРЕБУДОВНІ 80-ТІ Як святкували Слухали Аллу Пугачову й Валерія Леонтьєва, у моду також увійшла прибалтійська співачка Анне Вескі. Молодь танцювала під Arabesque, C.C. Catch і Modern Talking. У цей період за попереднім замовленням у «Бюро добрих послуг» можна було домогтися візиту Діда Мороза й Снігуроньки. У переддень 1987 року громадян СРСР поздоровив президент США Рональд Рейган, а генсек Михайло Горбачов — американців. Що на столі Саме в цей час країна стикнулася з тотальним дефіцитом. Люди викручувалися як могли, однак від традиційних страв не відмовлялися. На столах частіше з’являлися пельмені. У 80-х стало популярним «м’ясо по-французьки» — відбита свинина або яловичина під тертим сиром з майонезом. Також готували піцу — усе, що було в холодильнику (аж до тушонки), викладали на шар тіста. Що дивилися Комедії «Чарівники» за сценарієм братів Стругацьких (1982 р.) і «Снігуроньку викликали?» (1985 р.). Що обговорювали 1983 р. — Рональд Рейган назвав СРСР «імперією зла» 1986 р. — аварія на ЧАЕС, початок перебудови 1989 р. — виведення військ з Афганістану Скільки одержували В 1980 році середня зарплата становила 115 рублів, а в 1989 — 217 рублів.

ЛИХІ 90-ТІ Як святкували На майданах великих міст юрбилися Діди Морози й Снігуроньки, з якими можна було сфотографуватися за плату. Хлопавки всі частіше почали замінювати петардами. У цей період почали відновлювати колишні, ще дореволюційні традиції, на зимові свята почали щедрувати й колядувати. Що на столі Аналогом олів’є став салат із крабових паличок. Звичну цілу курку часто замінювали курячі стегенця — «ніжки Буша». «Винну карту» доповнювали невизначені напої, на зразок фруктової горілки «Кеглевич» або сурогатного лікеру «Амаретто». На солодкий стіл потрапляли імпортні шоколадні батончики Mars, Snickers, Nuts, а також їхні підробки із сої. Що дивилися У вітчизняній кінематографії стався провал — нові фільми з’являлися рідко. Зате провідні позиції в новорічну ніч відвоювали естрадні виконавці — абсолютним хітом 90-х стали «Старі пісні про головне». Заповнюючи нішу, люди почали дивитися іноземне кіно, лідерство одержав фільм «Один вдома» (1990 р.). Що обговорювали 1990 р. — студентське голодування в Києві 1991 р. — Всеукраїнський референдум про незалежність України, перші вибори президента 1996 р. — введення в обіг гривні Скільки одержували Середня зарплата в 1990 р. становила 244 рублі, а в 1994 році, на піку інфляції, — 1,4 млн. українських карбованців. В 1997 році зарплата була 143, а 1999 року — 178 гривень.

ПРОДВИНУТІ 2000-і Як святкували Більшість українців як і раніше вважають Новий рік сімейним святом, але все частіше відзначають у ресторанах і клубах, щоправда, під улюблені мелодії 90-х рр. Петарди поступаються місцем салютам, замість Діда Мороза частіше зустрічається Санта-Клаус. Серед лідерів у рейтингу подарунків, крім парфумерії й предметів інтер’єру, виявилася техніка, а книги дарують усе рідше. У суспільстві прижилася назва «корпоратив» — святкування з колективом. Що на столі У багатьох родинах свято дотримуються традицій, але на додачу до звичних страв з’являються салати зі свіжих овочів і зелені без майонезу. Також у хід ідуть страви модної японської кухні — суші, ролли й т.п. Шампанське втримало позиції, але в асортименті з’являються й напої, традиційні для інших країн, — текіла, віскі, бренді. Що дивилися Довгий перелік голлівудських різдвяних мелодрам і комедій, старе радянське кіно. Новорічні мюзикли «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Сорочинський ярмарок», «За двома зайцями». Що обговорювали 2000-2001 рр. — убивство журналіста Георгія Гонгадзе, акція протестів «Україна без Кучми» 2004 р. — «помаранчева» революція 2006 р. — парламентські вибори 2007 р. — розпуск Верховної Ради й нові вибори Скільки одержували Середня зарплата в 2000 році становила 230 гривень, а в 2009 році — 1906 гривень. Отож за 60 років до святкування Нового року додалося багато традицій, при цьому більша частина старих нікуди не ділася. Щоправда, в останнє десятиліття набагато простіше було переймати іноземні звички, ніж придумувати щось своє. Але радіти напередодні свята люди менше не стали, і як і раніше саме Новий рік практично кожний називає головним святом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також