Алергія на амброзію: чому вона актуальна восени

597 0

Ми у соцмережах:

Фото ілюстративне

Вчені прогнозують, що вже в 2040 році чутливість людей до амброзії подвоїться. Втім, вже тепер алергію на пилок цього небезпечного бур'яну має кожен п'ятий українець. Пік цвітіння амброзії припадає саме на вересень і жовтень, і цей бур'ян із неймовірною швидкістю поширюється на території України.

Амброзія легко пристосовується до будь-яких умов різного клімату. Їй потрібно тільки кілька років, щоб знищити рослини, які ростуть із нею поряд, і повністю зайняти територію. У сезон цвітіння одна рослина випускає в повітря близько мільярда часточок, які вітер розносить за сотні кілометрів. Незабаром там теж починає рости амброзія, а люди — страждати від алергії на її пилок.

Чому пилок амброзії — такий потужний алерген? Пилок амброзії має в своєму складі ферменти, які допомагають проникати в слизові оболонки і навіть крізь шкіру. До того ж, пилок може поєднуватися з полютантами. Це брудні частинки навколишнього середовища: шкідливі викиди промислових підприємств, вихлопні гази автомобілів. Саме вони роблять пилок амброзії таким агресивним.

Що можна порадити людям, які страждають від амброзії? Перевіряйте рівень пилку в повітрі на спеціальних сайтах; тримайте в період цвітіння вікна оселі й автомобіля зачиненими; після прогулянки відразу переодягайтеся (пилок осідає на одязі) і приймайте душ; сушіть білизну не на відкритому повітрі, а в сушарці.

Які симптоми алергії на амброзію? В першу чергу класичні: закладеність носа, чхання, свербіж, почервоніння очей. У тяжких випадках можуть виникати напади бронхіальної астми. Період цвітіння амброзії досить тривалий — півтора-два місяці. У цей час у людей значно погіршується рівень життя. Знижується їхня працездатність, погіршується сон. В результаті з'являються роздратування і агресія. Досить часто виникають проблеми зі шкірою і травною системою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також