Ароматерапія для зміцнення здоров'я

1586 0

Ми у соцмережах:

Ароматерапія для зміцнення здоров'я

Про лікувальну силу ефірних олій знали ще в давнину. Так, у своїх наукових працях персидський лікар Авіценна (X-XI ст.) описав ефірні олії більш як 800 рослин, їхню дію на фізичне і психічне здоров`я людини, її настрій. Ефірні олії мають не тільки приємний запах, але і високу біологічну активність, цілющі властивості. Ароматерапія — надійний помічник у зміцненні здоров`я.

Цілителі старовини не сумнівалися в тому, що з допомогою ефірних олій можна вирішити багато косметичних проблем та проблем зі здоров`ям. У XX столітті ароматерапію визнала й офіційна медицина. Настрій безпосередньо пов`язаний із запахами, які нас оточують. Наприклад, аромат кави і свіжої випічки швидко поліпшує настрій. Є й інші приклади: згідно з дослідженням американських учених, запах хлору людина завжди асоціює з лікарнею і вдихаючи його, переживає стрес. Тому в Америці всі медичні установи обробляють препаратами з додаванням запашних ефірних олій. Як жоден інший засіб, вони можуть за кілька секунд змінити психоемоційний стан людини, підбадьорити або заспокоїти. Американські учені провели експеримент за участю 500 осіб. Людей попросили намалювати те, що їм заманеться, потім вдихнути аромати хвойних і цитрусових олій, і повернутися до малювання. Після сеансу ароматерапії учасники дослідження використовували більше яскравих відтінків, їхні роботи були більш фантазійними і творчими.

Зимова аптечка

Узимку стародавні засоби з арсеналу "ароматної" аптеки стають особливо шановані. Від нежитю врятують ефірні олії базиліку, герані, кориці, шавлії і мускатного горіха. Вдихайте їх перед виходом на вулицю. Наповніть навколишній простір ароматами цитрусових. Олії цих фруктів чудово зарекомендували себе як сильний знезаражувальний засіб і м`який антидепресант. Яскраво виражений протизапальний ефект мають олії чайного дерева, імбиру, сандалу, гвоздики, шавлії, сосни. Надійні помічники в боротьбі з застудою і всіма видами кашлю — лимон, евкаліпт, мирт, ладан, чебрець, аніс, кипарис. При ларингіті допоможуть ефірні олії лаванди, троянди, шавлії. У разі застуди і грипу використовуйте аромаолії бергамоту, сосни, ялини і кедра, м`яти, фенхелю, анісу, лаванди, ромашки.

Для здорового шлунка

Мало хто із жителів мегаполісів може похвалитися здоровим шлунком. Особлива група ризику — цілеспрямовані кар`єристи, офісні працівники, які жертвують регулярним прийомом їжі задля роботи. І тут на допомогу приходить ароматерапія. Спазми й кольки в шлунку і кишечнику знімуть бергамот, вербена, аніс, фенхель, ромашка, троянда, сосна. Від печії врятують шавлія, лимон, м`ята. Відчуття важкості в шлунку знімуть аромати анісу, імбиру, мускату, ялівцю і материнки. При запаленні ясен допоможуть лимон, шавлія, кедр, ялина. Зубний біль втихомирять аромати гвоздики, герані, мускату і ялівцю. Але після того, як біль вщухне, запишіться на прийом до стоматолога. Пам`ятайте: від здоров`я зубів залежить не тільки ваше душевне благополуччя, але й як мінімум — здоров`я травного тракту.

Секрет гарного настрою

Ефірні олії використовують і для психоемоційної корекції. Якщо ви, наприклад, перевтомлені, вдихніть аромат вербени, герані, грейпфрута. Поліпшити пам`ять допоможуть лимонник, меліса, грейпфрут. Надмірно дратівливу людину заспокоять ефірні олії материнки і ванілі, лаванда, неролі і мандарина. При безсонні допоможуть жасмин, іланг-іланг, сандал, а при депресії — троянда, ялиця, м`ята, шавлія.

Спосіб застосування

Ефірні олії є дуже концентрованим продуктом, тому використовувати їх треба, змішавши з нейтральною базовою олією (при нанесенні на шкіру) або з водою. Декілька крапель ефірної олії можна додати в інгалятор, у ванну з гарячою водою, в аромалампу. А можна взяти з собою на роботу. Купіть стильний аромамедальон у вигляді керамічної амфори, крапніть на дно декілька крапель потрібної олії і одягніть на шию. Періодично вдихайте аромат. Є й інший спосіб. Крупну морську сіль скропити ефірними оліями, після чого насипати її в невелику коробочку, підійде жерстяна упаковка з-під жувальних пастилок або монпансьє.

Правила зберігання

Ефірні олії дуже чутливі до світла, тому їх потрібно зберігати в темному місці, в пляшечці з коричневого або синього скла при кімнатній температурі. Термін придатності аромаолій досягає трьох років. Виняток — цитрусові, вони "живуть" не більше року. При виборі аромату довіряйте своїм смакам. Адже кожен запах "відповідає" за певні органи й емоції, і ваш організм сам визначить, що йому потрібно в даний момент.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також