Як надати першу допомогу до прибуття «швидкої»

1519 0

Ми у соцмережах:

Як надати першу допомогу до прибуття «швидкої»

Біда може статися де завгодно: вдома, на вулиці, на дорозі, при аваріях. Часто потерпілий гине не через тяжкість травми, а через відсутність елементарних знань з питань надання першої медичної допомоги у людей, які були поруч.

Навіть найшвидшу допомогу необхідно дочекатися, а це дуже часто найбільш вирішальні 10-15-20 хвилин, і тільки від правильних і холоднокровних дій людей, що пербувають поруч у цей момент, залежить порятунок життя людини. Перш за все необхідно забрати потерпілого з-під завалів або води, загасити палаючий одяг, винести з палаючого приміщення або зони забруднення отруйними речовинами, витягти з автомобіля, вагона тощо. Важливо вміти швидко і правильно оцінити стан людини. При огляді спочатку встановити, чи жива вона, потім визначити тяжкість поранення або травми, тривалість кровотечі. Не гаючи часу, починайте надання медичної допомоги. Постарайтеся убезпечити себе і потерпілого. Тримайте його в теплі, використовуйте всі можливі для зігрівання засоби, за відсутності ковдр і грілок застосовуйте пляшки з гарячою водою, камені і цеглу, нагріті на багатті. Якщо у потерпілого немає поранення живота і він притомний, то, якщо дозволяють умови, давайте йому якомога більше пиття, найкраще воду з додаванням солі (одна чайна ложка) і питної соди (половина чайної ложки) на 1 літр води. При ранах живота замість пиття слід прикладати до губ змочені водою серветки, носові хустинки, губки. Не завжди є можливість використовувати засоби і медикаменти з аптечки. А якщо допомога затримується й немає можливості повідомити в служби порятунку? Використовуйте і застосовуйте все, що не зашкодить постраждалим.

Що не можна робити, щоб не погіршити стан потерпілого:

  • Переносити потерпілого на інше місце, якщо йому не загрожує вогонь, обвалення конструкцій будівлі, треба робити штучне дихання або надавати першу медичну допомогу прямо там, де все сталося.
  • Накладаючи пов'язку, шину, не робіть того, що заподіє додатковий біль, погіршить самопочуття.
  • Не торкайтеся рани руками або будь-якими предметами.
  • Не вправляйте випалі органи при ушкодженні грудей і живота.
  • Не давайте воду або ліки для прийому всередину непритомному потерпілому.
  • Не видаляйте видимі сторонні предмети з ран живота, грудей або голови. Залиште їх на місці, навіть якщо вони значних розмірів і легко можуть бути видалені. При спробі їхнього видалення можливі значні кровотечі або інші ускладнення. До прибуття швидкої допомоги накрийте перев'язувальним матеріалом і обережно забинтуйте.
  • Не залишайте на спині непритомного потерпілого, особливо при нудоті і блювоті. Залежно від стану його потрібно повернути на бік або хоча б повернути набік його голову.
  • Не знімайте одяг і взуття з потерпілого у тяжкому стані. У такому разі їх слід розірвати або розрізати.
  • Не дозволяйте потерпілому дивитися на свою рану.
  • Не обтяжуйте його стан вашим схвильованим або стурбованим виглядом, надайте допомогу спокійно і впевнено, заспокоюючи і підбадьорюючи потерпілого.
  • Не намагайтеся витягти потерпілого з вогню, води, будівлі, що загрожує обвалом, не вживши належних заходів для власного захисту та безпеки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також