Його можна сміливо назвати дачним доктором: жменя ягід в день покращує склад крові, запобігає атеросклерозу, підвищує імунітет і допомагає при шлунково-кишкових розладах.
Аґрус, незаслужено забуте джерело мінералів і вітамінів — сильний конкурент сучасним вітамінним комплексам і енергетичних напоям, адже в 100 г ягід міститься 200 мг калію, 75 мг фосфору, 30 мг кальцію і 0,5 мг заліза. За вмістом вітаміну С аґрус значно перевершує вишню і малину, а за вмістом заліза — яблука і сливу. Жодна садова культура не має такого розмаїття, як аґрус. Його ягоди бувають білими, світло-зеленими, зеленими, темно-зеленими, світло-червоними, темно-червоними, вишнево-червоними, майже чорними. Однак найкориснішим прихильники народної медицини вважають зелений аґрус. І нагадують, що краще їсти ягідки просто з куща, не обриваючи «ніжки», адже в них сконцентрована левова частка корисних речовин. Фахівці рекомендують пюре з ягоди для профілактики гіпертонії, склерозу судин (закупорки судин тромбами) та інфарктів. Крім того, сама ягода і продукти з неї покращують згортання крові. Завдяки високому вмісту пектинів аґрус має здатність зв'язувати в кишечнику важкі метали. Далі вони виводяться з організму. Ця цілюща якість аґрусу поширюється і на радіонукліди: стронцій і кобальт. Ось чому аґрус і сік з нього особливо рекомендуються людям шкідливих професій і жителям Чорнобильської зони. Але ягоди аґрусу протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення, а також при ентеритах і колітах зі схильністю до проносів.