Без салюту, зате з надією на мир

1720 0

Ми у соцмережах:

Без салюту, зате з надією на мир

День міста у Рівному святкували не менш багатолюдно, ніж тиждень тому День незалежності. Гуляли без особливої помпи — концерти, алея майстрів за кінотеатром, різноманітні виставки на вулицях та фестиваль ковалів. Єдине, що не встигла зробити влада до 30 серпня, — це перенести, як обіцяла, портрети загиблих бійців АТО та героїв «Небесної сотні» з-під пам'ятника Шевченку на рекламні щити біля Свято-Воскресенського храму.

День міста 01

День міста 02
Міський голова Володимир Хомко
поклав квіти до пам'ятника
Марії Несвицькій
Найбільше цікавого було в центрі міста. На майдані Незалежності виставили 52 старих фотографії, де зображено рівнян 1930-х. Поруч на асфальті рятувальники демонстрували силу, штовхаючи руками багатотонну машину та фотографувалися на пожежній бричці зразка початку минулого століття. Просто неба виступали музиканти та вітали перехожих «живі статуї», а на Лебединці актори облмуздрамтеатру зіграли безкоштовну виставу «Сватання на Гончарівці». З нагоди свята вулицю Соборну перекрили для руху транспорту до вечора. Тож міський голова Володимир Хомко влаштував невелику екскурсію польським гостям — консулу Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Матеушу Маршалеку та віце-старості Радомщанського повіту Роберту Закшевському. Обидва побажали українцям єдності та якнайшвидшого миру.
День міста 03
Рівнянка Тамара упізнала на фотографії 1930-х свою 6-річну матір Галину Давидюк та тітку Тамару
Біля пам'ятника Марії Несвицькій оголосили і нового почесного громадянина Рівного — ним став письменник Євген Шморгун. — Я пам'ятаю, як небо над містом світилося, коли його бомбили — я тоді ще був дитиною. Хочеться, щоб наші діти жили спокійно, - каже чоловік. - А нагороди я зовсім не очікував. Тим часом у парку Молоді працювали просто неба близько 80 ковалів з різних областей — кували прикраси до центральної скульптури «Життєві цінності», що важить три тонни. Єдиним іноземцем, який цього року не побоявся приїхати через війну, був голландець Хууб Сенсен. Він привіз до Рівного власний винахід, який допоможе українським ковалям обійтися без «путінського газу» — велосипед, який виробляє електроенергію, змушує працювати міхи й підтримує жар у горні. Ще в суботу на згадку коваль зв'язав вузлом цвях як символ дружби України та Нідерландів. День міста 04
Виставу «Сватання на Гончарівці» зіграли на Лебединці просто неба
— Ви не уявляєте, як багато людей у Європі думають про вас. Я чув про українських ковалів, які загинули на війні. Чимало моїх колег побоялися їхати до України, але тільки не я! Винахід дарую рівненським ковалям — тепер ви точно обійдетеся без російського газу у кузні. На 6-годинний концерт, яким закінчилося свято, зібралося кілька тисяч людей. Як не дивно, п'яних або хуліганів на вулицях практично не було — настільки рівнян згуртувало свято.
Олена ВЛАСОВА.
День міста 06
Голландський коваль Хууб Сенсен демонструє свій винахід для кузні
День міста 05
Оркестр «Бревіс» зі сцени розважав рівнян відомими хітами
День міста 07
Як виглядали рівненські пожежники...100 років тому


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також