Без шансів на життя

1774 0

Ми у соцмережах:

Без шансів на життя

Шість пар зрощених близнюків за шість років народилося на Рівненщині. Ніхто з немовлят не вижив. Медики кажуть, що таку патологію у дітей можна передбачити ще до пологів. Однак причину саме таких вроджених вад у більшості випадків досі не можуть визначити у всьому світі. Тому лікарі вкотре наголошують: потрібно планувати вагітність і вживати при цьому фолієву кислоту.

— Ці діти були із тяжкою формою патології, тобто зрощені або головами, або грудними клітками. Тому з шести пар лише одна народилася живою, однак померла за кілька годин після пологів. Решта були або мертвонароджені, або жінкам ще до пологів зробили медичні аборти, — розповідає завідувачка обласного медико-генетичного центру обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В.Поліщука Любов Євтушок. — Нині маємо спеціальні ультразвукові апарати, котрі дозволяють виявити складну патологію. Такі апарати є лише у нас в обласному центрі, а в районних лікарнях — звичайні УЗД-апарати. Найоптимальніший термін для дослідження — від 18 до 20 тижнів вагітності. Воно дає змогу виявляти, скажімо, хромосомну патологію, зокрема, на 95% можна запідозрити синдром Дауна. Однак головною причиною смертності немовлят є вади серця. Тому якщо є підозра, що малюк народиться саме з цією вадою, ми рекомендуємо мамі пройти уточнюючу діагностику та огляд кардіохірурга у Києві. Якщо підозра підтверджується, жінка народжує або у Києві, або ж у нас, а потім породіллю доставляють до столиці «швидкою», де дитині й надають медичну допомогу. Якщо ж патологія виявляється складною, буває, що батьки вирішують перервати вагітність. Наприклад, при аненцефалії, коли дитина росте без мозку. Якщо така дитина і народиться, то все одно за кілька хвилин чи годин помре, кажуть медики, і в таких випадках на першому місці — здоров’я жінки. — У 60 відсотків немовлят з вродженими вадами ми не знаємо причини, — каже Любов Євтушок. — Відомо лише, що можуть впливати такі фактори, як ожиріння у мами, підвищення температури тіла, інфекційні захворювання тощо. Але в той же час тут відіграють роль і спадкові фактори. При цьому ризик народити дитину з вадою становить 25%. Тому ми радимо батькам дбати насамперед про своє репродуктивне здоров’я. Крім звичних уже порад вести здоровий спосіб життя, лікарі рекомендують щодня приймати полівітаміни, серед яких обов’язкова фолієва кислота в дозі 0,4 міліграма. Якщо для сім’ї це дорого, то можна купувати лише фолієву кислоту в таблетках і приймати по одній таблетці на день. Упаковка цього препарату коштує усього близько двох гривень. Якщо виконувати такі прості рекомендації, то можна запобігти вродженим вадам майбутньої дитини.

Довідка «РВ» За статистикою, на Рівненщині народжується приблизно стільки ж дітей з вадами розвитку, як і в усьому світі. Це п’ять дітей зі ста. При цьому в пологовому будинку виявляють лише до 3% вроджених вад. А решту — під час післяпологового стаціонару.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також