Без обстеження на рак до роботи не пускати?

2755 0

Ми у соцмережах:

Без обстеження на рак до роботи не пускати?

Майже втричі зріс рівень захворюваності на рак молочної залози серед населення Рівненщини за останні двадцять років. У той же час наш регіон вважається «благополучним» порівняно з іншими областями країни. Як зазначають медики, на здоров’я молочної залози насамперед впливають екологія та байдужість самих жінок.

Самодіагностика — найкращий спосіб виявлення пухлини на ранній стадії, коли її ще можна вилікувати. Так вважає завідувач відділення пухлин молочної залози обласного онкодиспансеру Петро Якимчук. Тому лікар радить жінкам проконсультуватися у лікаря-мамолога, як правильно проводити самообстеження, і надалі робити це щомісячно через 46 днів після закінчення менструації. — Багато жінок на обстеженні у мамолога зізнаються, що «дивну гульку» на грудях виявили не вони, а їхні чоловіки, — розповідає п. Якимчук. — А от проходити мамографічне обстеження кожна жінка повинна раз на три роки до сорокарічного віку, від 40 до 50 років — раз на два роки, а після 50 — щорічно, оскільки з віком ймовірність захворіти більша. Мамографічне обстеження, скажімо, в обласному діагностичному центрі ім. В. Поліщука коштує у межах 35 гривень. Апаратне обстеження також можна пройти і в онкодиспансері та міській лікарні Рівного, а в районах існують пересувні мамографи: в містах Дубно, Сарни та Кузнецовськ. — Щоб зменшити показники захворювання на рак, в українській медицині слід відновити радянську диспансеризацію, — вважає обласний онкогінеколог Ірина Новосьолова. — Адже в радянські часи для колгоспників щорічно організовували автобуси, щоб доставити людей з села до поліклініки на профогляд. А без цього медичного обстеження і до роботи не допускали. Як наслідок, хвороби виявляли на ранніх стадіях.

Довідка «РВ» На диспансерному обліку в Рівненській області станом на початок 2008 року перебувало понад 2140 хворих, з яких 58,6% прожили із хворобою п’ять і більше років, 69,7% мали рак І-ІІ стадії, а 27,2% — ІІІ-ІV стадії. Таким чином, на Рівненщині показники захворюваності на рак молочної залози становлять 45,5 осіб на сто тисяч населення, у той час як загалом по Україні — 60,2. А найбільше хворіють у Севастополі — там рівень цього захворювання становить 84,4 хворих на сто тисяч населення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також