Без тепла, хоч і платимо

2445 0

Ми у соцмережах:

Без тепла, хоч і платимо

Шановна редакціє! Звертаються до вас мешканці будинку 23 на вулиці Відінській. 19 лютого ц.р. в наших помешканнях було відключено теплопостачання. Як пояснили голові правління співвласників будинку «Бальзамін», тепло відключено в зв’язку з заборгованістю по будинку на суму 52 тис.грн. Борг з плати за надане тепло в квартири будинку виник з вини деяких мешканців: тих, хто здає своє житло квартирантам, а також п’яниць, в яких немає грошей. А що робити тим, хто справно та вчасно сплачує всі комунальні послуги, в тому числі і за опалення? Невже через неплатників повинні страждати ми? А як пояснити маленьким діткам, чому вдома холодно, як на вулиці? А як переповинати немовля? Чому ми повинні спати в спортивних костюмах або теплих кофтах і накриватися двома ковдрами? І головне, чому відключили тепло саме в той період, коли в школах введено карантин через грип? Ми зверталися в КТП «Комуненергія», але нам відповіли, що опалення включать тільки в тому разі, коли буде сплачено 100% боргу. Невже КТП «Комуненергія» не мо же вирішити питання так, як це зробило МКП «Рівневода»? Чому вони зіштовхують між собою мешканців будинків і перекладають вирішення цієї проблеми на нас?

Зима опалення холод Шановна редакціє! Звертаються до вас мешканці будинку 23 на вулиці Відінській. 19 лютого ц.р. в наших помешканнях було відключено теплопостачання. Як пояснили голові правління співвласників будинку «Бальзамін», тепло відключено в зв’язку з заборгованістю по будинку на суму 52 тис.грн. Борг з плати за надане тепло в квартири будинку виник з вини деяких мешканців: тих, хто здає своє житло квартирантам, а також п’яниць, в яких немає грошей. А що робити тим, хто справно та вчасно сплачує всі комунальні послуги, в тому числі і за опалення? Невже через неплатників повинні страждати ми? А як пояснити маленьким діткам, чому вдома холодно, як на вулиці? А як переповинати немовля? Чому ми повинні спати в спортивних костюмах або теплих кофтах і накриватися двома ковдрами? І головне, чому відключили тепло саме в той період, коли в школах введено карантин через грип? Ми зверталися в КТП «Комуненергія», але нам відповіли, що опалення включать тільки в тому разі, коли буде сплачено 100% боргу. Невже КТП «Комуненергія» не може вирішити питання так, як це зробило МКП «Рівневода»? Чому вони зіштовхують між собою мешканців будинків і перекладають вирішення цієї проблеми на нас? Ми вважаємо, що такі дії є неправомірними, так як порушують положення Закону України про теплопостачання (розділ II, стаття 6) в частині заборони відключення теплопостачання об’єктів в опалювальний сезон і права споживачів згідно з Законом України про захист прав споживачів, які своєчасно проводять розрахунки за надані послуги.

Штогрін Н.В., Кушнірук О.М., всього 26 підписів.

Коментар

Георгій Олійник, правозахисник, ГО «Антикримінальний вибір»: — Відключення підприємствами або постачальниками, що надають послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення із загальним відключенням багатоквартирних житлових будинків, де мешкає хоча б одна особа, яка сплачує за послуги, є неправомірним. Така позиція ґрунтується на положеннях статті 907 Цивільного кодексу України, де визначається, що договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом. Надання згаданих послуг регламентується Законом України «Про житлово-комунальні послуги», а правила надання таких послуг визначені Постановою Кабінету Міністрів України №630 від 21 липня 2005 року. Обидва нормативні акти визначають, що послуги надаються споживачам безперебійно, за винятком часу перерв на проведення ремонтних і профілактичних робіт, міжопалювальний період (для систем опалення), ліквідацію наслідків аварій. Типовий договір про надання послуг визначає вичерпний перелік випадків, коли він може бути розірваний достроково. Так виглядають сухі юридичні посилання для тих, хто хоче почати юридичну тяганину з тепло— і водопостачальними підприємствами Рівного. Насправді, як юрист, я можу стверджувати, що окремі справи в суді можна вигравати, але, на мою думку, неправомірна, зухвала поведінка монополіста має зупинятися іншими діями, а саме: зверненнями до Антимонопольного комітету України і його активними діями; організацією і проведенням якісних громадських слухань з цього приводу з метою досягнення максимально ефективного тиску на підприємства через контроль за діяльністю виконкому та місцевої ради. Однак враховуючи, що судові рішення, рішення Антимонопольного комітету, громадські слухання є досить віддаленими в часі, а води і тепла немає вже і негайного правового впливу на винуватців події немає, просто потрібно попідруки виводити працівників комунальних підприємств, які пробують здійснити відключення будинків. В такому випадку комунальні підприємства будуть самі звертатися до суду, а там стане зрозуміло, хто насправді сплатив за послуги, а хто — ні, кого можна відключати, а кого — ні. Індивідуальна боротьба з комунальними монстрами є малоефективною, для цього потрібне свідоме гуртування громадян. Допомогу в такому об’єднанні активним і небайдужим людям завжди зможуть надати громадські організації.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також