Білл Гейтс поки що не звертався…

1665 0

Ми у соцмережах:

Білл Гейтс поки що не звертався…

Із настанням нового року набуває чинності новий Митний кодекс, який, на думку митників, лише наблизить Україну до Європи, спростить процедури на кордоні для підприємців і не зачепить інтересів звичайних громадян. А вітчизняним чи іноземним товаровиробникам (тому ж мільярдеру Біллу Гейтсу) новий кодекс допоможе захистити свою торгову марку від ввезення підробок.

«Гуманітарку» новий кодекс не зупинить Новинки Митного кодексу повинні порадувати насамперед тих підприємців, які мають справу із закордонними партнерами. З нового року, наприклад, митники не будуть затримувати товари, на які немає усіх необхідних документів. Скажімо, ввозите ви якийсь товар, у митників виникають запитання щодо його походження, вартості тощо, а документів усіх представити ви не можете. Раніше такий товар митники затримали б і віддали вам тільки після надання відповідних паперів. Відтепер під фінансові гарантії сплати всіх митних платежів за найвищою для цього товару ставкою або грошову заставу підприємці можуть провезти товар без затримки, а протягом місяця вони повинні подати підтверджуючі документи. Якщо підтвердження не буде, підприємець заплатить «по повній програмі». Митним кодексом передбачається створення на підприємствах спеціальних складів тимчасового зберігання нерозмитнених товарів — раніше ці товари могли зберігатися на загальних складах. Крім того, скорочено термін перебування таких товарів на складах — з шести до трьох місяців. На думку заступника начальника Рівенської митниці Миколи Маркевича, таке скорочення термінів є позитивом для підприємств, бо за півроку зберігання на складі ціна товару вдвічі збільшується. Щоб у цій ситуації не постраждали рівняни, які очікують на гуманітарну допомогу, працівники Рівенської митниці зустрілися з організаціями — одержувачами гумдо (їх в області близько шестидесяти). — Закон звільняє одержувачів гуманітарної допомоги від сплати за перебування товарів на складі тимчасового зберігання, але не звільняє цих одержувачів від необхідності отримання дозволів на створення і облаштування таких складів, — пояснив пан Маркевич. Отож митники висловлюють сподівання, що всіх формальностей буде дотримано і гуманітарна допомога з першого січня не опиниться «поза законом», а зможе надійти за адресою до тих, хто її потребує.

Як потрапити у «білий» список митниці Підприємства, які постійно ввозять-вивозять товари через кордон, можуть бути звільнені від необхідності постійного заповнення декларацій. Документи такі підприємства зможуть оформляти раз на місяць, це також спростить їх діяльність і пришвидшить їх товарообіг з іноземними партнерами. Більше того, надійні й порядні підприємства матимуть право на спрощення митних процедур. — Митники будуть визначати список підприємств, які вчасно сплачують податки, митні платежі, отже, довели свою порядність, — розповідає Микола Маркевич. — Для тих, хто потрапить у такий список, значно спроститься процедура. Якщо хтось нормально працює, то навіщо йому заважати? Найбільшими експортерами в області є сьогодні ВАТ «Рівнеазот», оржівський ОДЕК «Україна», костопільський «Плитсервіс», Рівенський завод високовольтної апаратури, зорянський «Консьюмерс-скло». З ними митники вже провели зустрічі і обговорили роботу в умовах дії нового Кодексу. Підготувалися і всі працівники митниць, виставили інформаційні стенди на контрольно-пропускних пунктах. Зрештою, однією з вимог Європейського Союзу є прозорість митного законодавства, а тому в Кодексі передбачено безперешкодний доступ громадян до інформації про митну справу, навіть визначена відповідальність посадових осіб митниці за надання недостовірної інформації. Для особливо допитливих громадян і підприємців митники надаватимуть розгорнуті консультації, щоправда, за гроші.

Не плутайте коридори! Максимально спростити процедуру митного оформлення товарів має і система «зелених» і «червоних» коридорів, яка працюватиме і в майбутньому. Якщо у вас немає нічого недозволеного з товарів чи валюти — сміливо рушайте до «зеленого коридору», де митники витратять на всі формальності декілька хвилин. Існують і норми пропуску — легкове авто пропускатимуть за дві хвилини, мікроавтобус — за шість хвилин, автобус — за двадцять хвилин. В іншому випадку — коли є речі та гроші, кількість яких перевищує норму — вам доведеться заповнити декларацію та витратити дещо більше часу в «червоному» коридорі. Та, виявляється, не всі громадяни бувають щирими і добросовісними, а тому без найменших докорів сумління рушають на «зелене» без належних для того підстав. — За півроку існування «зелених коридорів» в області (Городище, Удрицьк) ми вже маємо дві кримінальні справи, — повідомив Микола Маркевич. — Недобросовісні підприємці намагалися за підробленими документами ввезти на територію України транспортні засоби. Хотів би зазначити, що людина, вибираючи «зелений коридор», вважається такою, яка автоматично визнає, що недозволених чи обмежених до ввозу-вивозу товарів у неї немає. Як саме серед добропорядних громадян у черзі на пропускному пункті митники визначають порушників, пан Микола уточнити відмовився, зазначивши лише, що це вже справа якісної взаємодії різних правоохоронних органів та професіоналізму працівників сектора боротьби з контрабандою.

Митники захищають продукти мозкової діяльності Ще одним наслідком європеїзації української митниці стане підвищення вимог щодо охорони товарів інтелектуальної власності. До переліку товарів входять не лише піратські компакт-диски, через транзит та продукування яких наша держава має досить сумнівну репутацію у міжнародному співтоваристві. Йдеться також і про захист торгових марок (теж своєрідної інтелектуальної власності) від ввезення підробок. Рівенська сірникова фабрика, наприклад, ініціювала антидемпінгове розслідування з приводу ввозу з Білорусі та Росії надто дешевих та неякісних сірників, які, до того ж, використовували елементи зовнішнього оформлення сірникових коробок Рівенської фабрики. За результатами розслідування на іноземні сірники встановили мито. — Кожен вітчизняний товаровиробник чи іноземний підприємець може звернутися до митниці з проханням захистити його торговельну марку від підробок, — розповів пан Маркевич. — Ми тоді вносимо такі товари до спеціального реєстру. При виявленні товару із вказаною емблемою чи логотипом оформлення митних документів припиняється до приїзду представника фірми. Розроблено ще низку механізмів для контролю над переміщенням товарів, що мають ознаки інтелектуальної власності. Поки що в реєстрі 15 чи 16 товарів, можливо, з часом перелік розшириться. Митний кодекс утричі більший за обсягом від попереднього, прийнятого ще у 1992 році. Працівники Рівенської митниці стверджують, що його добре вивчили і готуються до застосування на практиці. Так що Новий рік на кордоні пройде спокійно, без непорозумінь, тим більше, що змін від Кодексу очікують тільки великі експортери. Звичайному українцю перетинати кордон доведеться по-старому — кількість дозволених до вивозу товарів та валюти не змінюється.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також