Браконьєрів ловлять вже тиждень

1727 0

Ми у соцмережах:

Браконьєрів ловлять вже тиждень

Під час нересту (а цього року він триватиме з 1 квітня до 20 травня на річках, до 10 червня — на озерах, водосховищах, ставках та інших водоймах і до 30 червня — у придаткових системах річок) ловити рибу дозволяється лише з берега за допомогою однієї вудочки з одним гачком. Але не всі дотримуються цих правил. У зв’язку з цим інспектори Держрибохорони стежать не лише за браконьєрським рибальством, але й за продажем на базарах риби та знарядь її вилову.

Як повідомив начальник Державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Рівненській області Валентин Бондарчук, тільки за тиждень нересту інспектори рибохорони виявили 363 порушення, що на 40% більше, ніж за відповідний період минулого року. На думку пана Бондарчука, цього року робота управління буде успішнішою і за ввесь період нересту: — Покращилася як співпраця з органами міліції та громадськими інспекторами, так і метеріально-технічна база управління — закупленого пального вистачить на ввесь період нересту. Вперше за останні дванадцять років ми придбали додатковий автомобіль, а також уже маємо ехолот — пристрій, що дозволяє бачити у воді не лише рибу, але й знаряддя її вилову, яке залишають браконьєри чи порушники. Усе це дозволяє працівникам рибохорони ефективніше працювати, адже тепер браконьєри надають перевагу «інформаційній» війні проти нас. 70% повідомлень про злочини чи порушення під час нересту ми отримуємо від самих браконьєрів, які таким чином намагаються відвернути нашу увагу від справжнього місця вилову риби. Тому зараз виловлювати на вертольоті одного порушника ніхто не буде. Тепер ми використовуємо відеокамери, і ці зйомки уже навіть бере до уваги суд. Всі інспектори зараз мають право на зберігання за місцем проживання табельної зброї, хоча за період моєї роботи на посаді начальника інспектори у браконьєрів жодного разу не стріляли. А для попередження порушника використовують сигнальні пістолети чи балончики зі сльозоточивим газом. Щоб добросовісному рибалці не отримати статусу браконьєра, йому варто подбати про ліцензію. Однак, за словами Валентина Бондарчука, на Рівненщині лише два підприємці оформили такі ліцензії.

Довідка «РВ» За порушення правил рибальства передбачено штраф від 34 до 680 гривень для громадян та від 170 до 850 гривень — для посадових осіб з конфіскацією знарядь риболовлі, які є приватною власністю порушника, та незаконно виловленої риби чи інших водних живих ресурсів. Залежно від тяжкості правопорушення передбачається обмеження волі до трьох років.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також