Бурштинова земля — для людей президента?

4267 0

Ми у соцмережах:

Бурштинова земля — для людей президента?

Ще у 2003-му кооперативу «Сехівський» віддали в 49-річну оренду 5,6 тис. га землі на Рокитнівщині. Для лісозаготівель. Ліс там, щоправда, вже давно ніхто не заготовляє, натомість активно видобувають бурштин. Поклади цінного каміння не могли залишитися поза увагою, так би мовити, зацікавлених осіб. Тож у 2015-му «Сехівський» у місцевих викупили кияни, тісно пов'язані з президентською партією і екс-головою Рівненської ОДА Віталієм Чугунніковим.

Чугунніков

Віталій Чугунніков під час приїзду президента Петра Порошенка у Рівне у січні 2016 року
Майже шість тисяч лісових угідь, за які «Сехівський» судиться з прокуратурою, розташовані поблизу сіл Томашгород та Єльне. Попереднім власникам кооперативу, можна сказати, трохи не пощастило. У 2014 році орендована територія потрапила під перевірку новоствореної тоді комісії, яка обстежувала землі, що постраждали від незаконного видобутку бурштину. У матеріалах перевірки написали, що «площа порушених земель» становить щонайменше 6,3 га. Окрім того, на території були «технічно викопані канави (наповнені водою) для забезпечення роботи мотопомп, ями, частина з яких наповнена водою, що свідчить про проведення робіт з видобутку бурштину-сирцю», а також знищені дерева. бурштин
Фото ілюстративне
Після перевірки прокуратура подала до суду, щоб повернути землю державі. Але не так через видобуток бурштину, як через те, що підприємство не дотримало умов оренди, тобто не заготовляло ліс. Окрім того, коли почали шукати офіс «Сехівського» у Томашгороді, виявилося, що зареєстрований він у розваленій будівлі. А номер телефону, вказаний у держреєстрі, недійсний. Господарський суд Рівненської області у листопаді зобов'язав Рокитнівську РДА розірвати з «Сехівським» договір оренди, проте справу передали в Апеляційний господарський суд, який легко може змінити рішення попереднього. Та навіть у протилежному випадку, не виключено, що лісові (чи то пак бурштинові) угіддя все одно залишаться у користуванні кооперативу. Нині договори оренди підписує вже Рівненська ОДА, в якій, нагадаємо, керує команда Віталія Чугуннікова, колишнього голови ОДА, а нині депутата облради та головного БППівця області. Про можливі зв'язки «Сехівського» з Чугунніковим може свідчити вже той факт, що серед нинішніх власників кооперативу — Олександр Тимченко, помічник п.Чугуннікова часів нардепства, та Костянтин Негода, який був офіційним помічником першого заступника глави Адміністрації президента Віталія Ковальчука, між іншим, близького друга Віталія Чугуннікова. Окрім них, серед співзасновників «Сехівського» — Антоніна Черниш та Анатолій Крюков. Торік пани Крюков та Тимченко стали власниками ще одного підприємства — ТзОВ «Артіль Сехи», зареєстрованого у квартирі на вулиці Волинської Дивізії, 15 у Рівному. Це підприємство спеціалізується, серед іншого, на видобутку корисних копалин та виробництві ювелірних виробів. Олександр Тимченко разом з Антоніною Черниш також є офіційними власниками ТзОВ «Бурштин Полісся 2», яке має такі ж види діяльності, як і «Артіль Сехи», і зареєстроване на вулиці Відінській, 39-Б. «Сехівський», «Артіль Сехи» та «Бурштин Полісся 2» складають разом повний цикл видобутку та обробітку бурштину. Судячи з назви другого підприємства, його власники готувалися до прийняття давно обіцяного закону про легалізацію бурштинодобування старательським способом. Втім, цей закон, як продемонстрували останні дві сесії облради, вже не потрібний, бо є інший, «відпрацьований» «Інклюзом-8» (підприємство теж, між іншим, пов'язують з п.Чугунніковим) та «Санкамяном», шлях: викупити дані геологорозвідки і, завдяки хорошим зв'язкам з впливовими людьми, отримати погодження обласної ради на видобуток. Віталій Чугунніков прокоментував для «РВ»: — Стільки помічників у мене було, що вже всіх і не пам'ятаю. З Олександром Тимченком контакт підтримую, десь раз у рік, може, спілкуємося. У ситуації з договором оренди на лісові угіддя я б йому навряд чи чимось допоміг, та й до мене він не звертався з таким проханням.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також