Купуючи ковбасу на ринку чи в магазині, ми сподіваємося, що вибраний продукт свіжий і складається з м’яса. От тільки одними надіями ситий не будеш, а зашкодити власному здоров’ю не так уже й складно. Продавці радять орієнтуватися на ціну, адже справжня ковбаса ніколи не буде дешевшою, ніж м’ясо. Покупці переконують, що головне — дивитися на розріз і колір продукту. Але, на жаль, ані одне, ані інше не завжди гарантує, що ви купуєте м’ясну ковбасу, а не продукт із соєвого білка та інших добавок.
З чого роблять ковбасу? За всіма встановленими правилами ковбаса — це продукт, основу якого становить м’ясо зі спеціями та смаковими добавками. Але виявляється, не все так просто. Із розвитком технологій з’явилося чимало можливостей виготовляти ковбасу із ще безлічі різноманітної сировини, з-поміж якої м’ясом здебільшого і не пахне. ”Неякісна продукція трапляється дуже часто, можливо, навіть у 80% ковбасна продукція, залежно від різновиду, звичайно, не відповідає якісним параметрам, — розповідає директор Науково-дослідного центру незалежних споживацьких експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Тобто ковбаса, яка мала би бути виготовлена винятково із м’яса, солі та пряностей, виготовляється з багатьох інших продуктів, серед яких і крохмаль, і соєвий білок. Таким чином зменшується собівартість виробництва». Отже, нам пропонують продукт, який називається ковбасою, але не відповідає вимогам, які висувають до ковбасних виробів. При цьому в державних стандартах чітко передбачене визначення сортності ковбасних виробів залежно від використаної сировини. Зокрема, ковбаси вищого ґатунку повинні бути виготовлені з 100% м’ясної сировини, в тому числі не менше 50% м’ясної сировини повинно бути вищого ґатунку. Цілком зрозуміло, що ковбаса, яка виготовляється за вимогами державних стандартів, має бути дорожча, ніж м’ясо (варені ковбаси — на 15-20%, напівкопчені — на 25-30%), оскільки до вартості сировини ще включають витрати, пов’язані з її виробництвом. А на наших ринках та в магазинах запросто можна знайти ковбасу, ціна якої за кілограм може бути вдвічі меншою за вартість м’яса. І не варто тішити себе ілюзіями, що хтось працює собі у збиток. Просто продукт, який манить низькою ціною — не ковбаса, а просто неякісна сукупність жирної сировини разом з емульгаторами та стабілізаторами, приправленими ароматичними добавками та барвниками. Додають до таких ковбас і манну чи рисову крупу, кристалічну глюкозу, ароматизатори м’яса, натрій пірофосфатний чи й інші складники, про які ми, можливо, ніколи й не чули. ”Особливої шкоди здоров’ю неякісний продукт в принципі не завдає, оскільки у його складі використовують нешкідливі крохмаль, соєвий білок. Але за такі фальсифікати повинна бути кримінальна відповідальність, — впевнений В.Безрукий. — Коли ми купуємо якусь продукцію, то розраховуємо на те, що отримаємо від неї достатню кількість корисних елементів. Якщо це м’ясо, то ми чекаємо отримати від нього його корисні властивості. Якщо ж там не м’ясо, то користі, відповідно, не отримуємо. А отже, нас позбавляють повноцінного збалансованого харчування. У цьому випадку загроза здоров’ю очевидна».
Як правильно вибирати ковбасу? Варто знати кілька основних правил для того, щоб вибрати якнайкращий варіант із запропонованої продукції. Під час купівлі ковбасних виробів споживач повинен звертати особливу увагу на умови зберігання та умови реалізації, термін споживання, наявність інформації про виробника, склад продукції, а за найменшого сумніву вимагати документи про якість та безпеку. Експерти застерігають від купівлі ковбасних виробів на ринках, де немає відповідних умов для їхнього правильного зберігання. «По-перше, на ринках значно легше можна натрапити на кишкову паличку, аніж у хорошому магазині, — говорить В.Безрукий. — По-друге, завжди потрібно читати етикетку. Тому що є багато виробників, які за класичними найменуваннями, хоча це і заборонено, ховають власні вироби. Для прикладу, ковбаса «Лікарська» подається великими літерами, а внизу дрібненька приписка «люкс». Вважаючи, що ми купуємо «Лікарську» ковбасу, насправді отримуємо зовсім інший продукт». Окрім того, є ще кілька простих та практичних порад, які допоможуть вам придбати хороший продукт і не розчаруватися у його якості опісля. Необхідно звертати увагу на інформацію щодо харчової та енергетичної цінності, а саме: на вміст жирів та білків. М’ясна сировина, яка містить жирової тканини більше 50% (свинина) і більше 20% (яловичина), належить до низькосортної м’ясної сировини і використовується для ковбас ІІ та ІІІ сортів. Під час вибору ковбаси слід звертати увагу на поверхню продукту. Вона має бути чистою, сухою, без пошкоджень, проколів і напливів фаршу. Колір — однорідним, без різких переходів від одного відтінку до іншого. Оболонка повинна щільно прилягати до вмісту, інакше перед вами стара й пересушена ковбаса. На розрізі не має бути хрящів, блискучого сухожилля і сала жовтого забарвлення. Копчені ковбаси можна відрізнити від фарбованих за кольором. Підфарбовані — більше рудого та коричневого, а копчені — вишневого кольору. Варена ковбаса повинна мати злегка рожевуватий, неяскравий відтінок. Коли вона насичено-рожева, це має насторожити покупця. Адже у ній, скоріше за все, є багато різних добавок, які хочуть заховати під рожевим кольором. Під час купівлі уважно дивіться на упаковку, маркування, дату виготовлення і термін придатності. На ковбасі має бути вказана назва виробу, нормативний документ, за яким його виготовлено, склад із зазначенням усіх використаних харчових добавок і консервантів, назва і координати виробника. Окрім того, ви маєте право вимагати документи про якість та безпеку товару.