Чи корисні заморські фрукти та овочі взимку

1424 0

Ми у соцмережах:

Чи корисні заморські фрукти та овочі взимку

Дієтологи рекомендують із фрукто­во-овочевого розмаїття обирати взимку сезонні овочі та фрукти, вирощені там, де ви живете. Адже якщо плід проїхав півсвіту, перш ніж потрапив на вітрину, він змушений був пройти попередню обробку для більшого збереження. У переліку місцевих сезонних овочів — гарбуз, буряк, морква, капуста, чорна редька, селера, топінамбур, часник і цибуля. А з місцевих фруктів, що володіють максимумом корисних речовин, фахівці називають яблука, груші та волоські горіхи.

У деяких країнах до числа «неїстівних», або «кормових», відносять один із сортів авокадо, який виведений спеціально для тварин. Як правило, такий плід довгастої форми з яскраво-зеленою глянсовою шкіркою. Така сама ситуація, наприклад, і з бананами.

Але найголовніше, зазначають дієтологи, це те, що до сприйняття місцевих овочів і фруктів вже пристосований наш організм. Вони мають повний набір вітамінів та мікроелементів для правильного обміну речовин.

Наприклад, при запіканні гарбуз збереже пектин, вітаміни С, Т, К, В1, В2, В5, Е, РР (нікотинова кислота), бета-каротин, який допомагає організму справитися з вірусними захворюваннями. Морква протягом тривалого часу зберігання не втрачає вітамінів. При ослабленому імунітеті й анемії вона збагачує організм бета-каротином, який може нейтралізувати токсини, що виробляються мікробами. Рекомендується вживати моркву з олією/маслом або сметаною, так вітаміни краще засвоюються. Капуста багата на вітамін С, який при квашенні збільшується майже вдвічі. Буряк дієтологи називають диво-овочем, що містить багато заліза і збалансовану кількість кальцію і натрію. Він сприяє очищенню нирок, печінки та кровоносної системи, зміцнює стінки кровоносних судин і корисний як сирим, так і запеченим.

Якщо їсти по 1-2 яблука в день, то до лікарів звертатися майже не доведеться. Яблука покращують метаболізм, зміцнюють імунітет, м'яко очищають кишечник. Груші багаті на пектин і фруктозу, що допомагає справлятися зі стресами і зміцнює нервову систему, а також очищає організм від шлаків. Варто зазначити, що в зимових сортах цих фруктів зберігаються всі корисні вітаміни та мінерали практично до весни.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також