Чим корисна полуниця

2804 0

Ми у соцмережах:

Чим корисна полуниця

Перша ягода, яка з`являється навесні на нашому столі — це полуниця. Яскрава, смачна і ароматна ягода після тривалого зимово-весняного періоду з мізерним раціоном є незамінним джерелом вітамінів і мікроелементів для нашого організму.

Чим корисна полуниця — що вона дає нашому організму?

Полуниця містить фолієву кислоту, калій, залізо, а також значну кількість вітамінів. Наприклад, за вмістом вітаміну С вона поступається лише смородині, яка з`являється значно пізніше, а тому полуниця усуває наслідки сезонного авітамінозу. Полуниця сприяє зміцненню імунної системи і стінок судин. Застосовується як профілактичний засіб від грипу та застуди. Полоскання настоєм ягід і листя допомагає при стоматитах і ангінах. Відвар із листя полуниці і ягід нормалізує артеріальний тиск. Люди, які страждають від проблем із нирками і печінкою, можуть використовувати полуницю, оскільки вона має сечогінну дію. Вона містить, крім інших простих вуглеводів, глюкозу, яка виступає основним джерелом енергії для забезпечення метаболічних процесів і активує в нашому організмі процеси обміну речовин. Таким чином, полуниця є засобом для омолодження організму. Крім того, глюкоза — антитоксичний засіб, що успішно використовується при харчовому отруєнні і інфекціях. Саліцилова кислота, що міститься в полуниці, сприяє розрідженню крові, а також дозволяє використовувати її як потогінний і жарознижувальний засіб. До складу полуниці входять численні органічні кислоти. Так, наприклад, щавлева кислота є додатковим джерелом енергії в організмі. Вживання полуниці у великих кількостях сприяє нормалізації мікрофлори кишечнику і зменшенню проявів дисбактеріозу. Крім того, відбувається зв`язування і виведення з організму численних токсинів, важких металів та інших шкідливих речовин. Омолодження організму і активізація обмінних процесів у ньому, завдяки вживанню полуниці, сприяють не тільки працездатності людини, а й посиленню потенції у чоловіків. Також полуниця застосовується в косметології. Вона допомагає оздоровити і омолодити організм і позбутися багатьох проблем шкіри, волосся, нігтів. Полуницю можна їсти як свіжу, так і заморожену, у вигляді варення, компотів. Існує безліч рецептів десертних страв, в яких застосовується ця ароматна і смачна ягода.

Чи така вже вона безпечна?

У деяких випадках полуниця може спричинити серйозні проблеми зі здоров`ям. Необхідно бути обережними з цією ягодою, щоб вона не нашкодила вашому організму. Полуниця — досить серйозний алерген. Її пориста поверхня під час цвітіння може накопичувати велику кількість пилку, що робить її небезпечною для людей, схильних до алергії. Близькість ягід полуниці від поверхні землі і піску сприяє накопиченню на її поверхні мікроорганізмів і яєць гельмінтів. А оскільки полуниця — ніжна ягідка, то миють її акуратно і не кип`ятять, що не завжди є надійним захистом від цих небажаних організмів. Органічні кислоти (щавлева, саліцилова), контактуючи зі слизовою оболонкою шлунка, подразнюють її, що сприяє загостренню захворювань шлунково-кишкового тракту. Щавлева кислота, яка міститься в полуниці, сприяє виведенню кальцію з організму, що негативно позначається на кістках, зубах, а також може викликати сечокам`яну хворобу, захворювання суглобів і проблеми зі шлунком. Полуничні кісточки можуть подразнювати шлунок і спровокувати загострення виразкової хвороби. Тому, вживаючи полуницю, варто бути обережним, і насамперед прислухатися до свого організму. Тоді будете здорові.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також