Приблизно 40 років тому у світі почалась небувала за масштабами епопея — «холестеринова», яка затаврувала яйця як небезпечний для здоров’я продукт, який при щоденному вживанні провокує розвиток атеросклерозу. Однак не був врахований важливий факт, що у яйцях багато лецитину, який і попереджає відкладення холестерину на внутрішніх стінках судин. Сьогодні більшість провідних наукових шкіл реабілітували яйця і рекомендують їх вживати для збереження здоров’я та як частину лікувального харчування при багатьох захворюваннях, в тому числі при атеросклерозі.
Дієтологи приймають яйце за «золотий стандарт білка», оскільки в ньому є всі амінокислоти, у тому числі найбільш цінні, так звані незамінні, тобто ті, які не можуть синтезуватися організмом і повинні надходити з їжею. Одне яйце містить 6 грамів високоякісного білка (13% від денної норми) і всі 9 незамінних амінокислот. Засвоюваність яєць — найвища серед усіх білкових продуктів: вона майже 100-відсоткова. Саме тому яйця рекомендують ослабленим хворим, дітям та вагітним жінкам. Яйце містить близько 113 мг холіну, головного компоненту структури клітинних мембран, який забезпечує їхню пластичність, цілісність, а це означає здоров’я всіх органів. Холін має особливе значення для функціонування мозку та периферійної нервової системи. Сприяє зменшенню концентрації амінокислоти гомоцистеїну, яка, накопичуючись в організмі, спричинює розрив внутрішніх стінок артерій і провокує розвиток інфарктів, інсультів, хвороби Альцгеймера та старечого недоумства. Знизити рівень гомоцистеїну допомагає «чарівна трійця» вітамінів групи В (В6, В12 та В9), яка міститься у холіні жовтка. При дефіциті холіну сповільнюється поділ клітин мозку плода і занадто багато мозкових клітин передчасно відмирають. Тому важливо отримувати достатньо холіну вагітним жінкам — він необхідний для розвитку мозку і пам’яті плоду. Крім холіну, яйця багаті докозагексаєновою кислотою — речовиною, яка сконцентрована у тих ділянках головного мозку, які найбільш активні: кора, сітківка, синапси (місця передачі сигналу від клітини до клітини). В одному звичайному курячому яйці приблизно 68 калорій і багато протеїну, який прискорює обмін речовин на 30-50%, що є важливим для людей, які прагнуть знизити свою вагу. Яйця є справжніми ліками для очей: попереджують макулярну дегенерацію сітківки та катаракту завдяки спектру каротиноїдів, зокрема, лютеїну і зеаксантину, які набагато легше засвоюються з яєць, ніж з інших джерел. У яйцях є багато поліненасичених жирних кислот, які відіграють суттєву роль в профілактиці серцево-судинних і нервових захворювань, каротин і селен, антиоксидантні властивості яких важливі для поліпшення стану шкіри, правильної роботи репродуктивної системи та попередження ракових захворювань. Реабілітували яйця у Гарварді. В результаті дослідження лікарі прийшли до висновку: «Яйця справді підвищують рівень холестерину в крові, але у незначній мірі, оскільки шкода від холестерину компенсується за рахунок корисних поживних речовин, які є в яйцях». В середньому холестерину в яєчному жовтку 1,5-2%, а лецитину — приблизно 10%. Лецитин є ідеальним природним емульгатором, який не дає холестерину осідати, злипатися і утворювати бляшки на стінках судин. Саме тому яйця не забороняють вживати в їжу людям, в яких є атеросклероз судин. У меню літніх людей та тих, які страждають на атеросклероз, дозволяється включати одне яйце щодня. Зрештою, холестерин вкрай необхідний для організму: він зменшує проникність мембран клітин для вірусів, служить матеріалом для синтезу гормонів, у тому числі статевих, є джерелом для утворення вітаміну D у шкірі.