Чистимо «солі» мінералкою

16663 0

Ми у соцмережах:

Чистимо «солі» мінералкою

Чистити суглоби від солей, попиваючи настій лаврового листа, як радять деякі народні цілителі, шкідливо. А саме «відкладення солей» не має відношення до оселедця і солоних огірків. Мова йде про порушення обміну солей сечової кислоти, про вплив на суглоби пурину, яким багата білкова їжа. Про те, чим харчуватися, щоб суглоби були здоровими і працездатними, розповіла лікар-дієтолог Київського центру здоров’я Наталя Самойленко.

Моцарела проти бринзи — Якщо турбують болі в суглобах і не виявлено серйозних захворювань, головне — зменшити надходження в організм пуринів, — розповідає п.Наталя. — Багато пуринів у рибі, грибах, м’ясі (особливо молодому: телятина, курча), субпродуктах (наприклад, в печінці, серці). Не рекомендують і м’ясні бульйони, адже м’ясо при варінні «віддає» пурини у воду. Ще більше цих сполук у ковбасах, сосисках, шинці, копченостях, консервах. Краще в необмеженій кількості їсти добре виварене і нежирне м’ясо (яловичина, кролик, індичка). Немає обмежень на нежирний сир, кисломолочні продукти, яйця. Адигейський сир або моцарела кращі, ніж жирні сорти, сири з цвіллю, фета, бринза. Звичайно, обмежувати білок різко не можна, тому «добрати» його допоможуть рослинні білки в таких продуктах, як крупи, бобові (хоча їх не рекомендують вживати частіше, ніж раз на тиждень).

Пити багато, але не випивати Основними в раціоні повинні бути овочі: половина — у сирому вигляді, решта — варені, тушковані, запечені. Але і з цього списку є декілька винятків: шпинат, щавель (хоча ранній можна вживати в невеликих кількостях), ревінь, броколі. Варто обмежити і соління з маринадами. Корисною домашньою заготовкою для тих, кого турбують відкладення пуринів, можна назвати лише квашену капусту. Магазинні соуси, включаючи кетчупи і майонези, повинні хоча б на деякий час покинути ваш холодильник. Для приготування страв можна використовувати будь-які натуральні приправи і трави, щоб їжа не здавалася прісною. Ще одне важливе правило — пити більше води. Якщо звичайна норма — 30 мл на 1 кг ваги в день, то при подібних проблемах потрібно збільшити цю цифру на 10-20%. Вийде близько двох літрів води на день (якщо немає обмежень через захворювання нирок, серцево-судинної системи). Причому чай, кава, соки «не зараховуються» — їх організм сприймає не як питво, а як їжу. Бажано, щоб дві склянки з цього обсягу припадало на лужну мінеральну воду (на кшталт «Миргородської», «Боржомі»). Крім води, можна вживати відвар з сухофруктів, шипшини, свіжі соки. Міцні чай і кава, гарячий шоколад, какао, алкоголь шкодять обміну речовин. Якщо «табу» все ж таки порушили, постарайтеся запити некорисне питво великою кількістю мінералки.

Голодно, але не боляче — Добре влаштовувати розвантажувальні дні на соках, салатах зі свіжих овочів, кавунах раз на тиждень, — радить Наталя Самойленко. — Особисто я не бачу нічого страшного і в голодуванні, якщо воно триває не більше доби, людина до цього готова і проходить таке оздоровлення під наглядом лікаря. Зазвичай біль у суглобах після таких процедур зменшується. Однак не варто думати, що при цьому виводяться солі і шлаки і тому чим довше поголодувати, тим краще. При більш тривалій відмові від їжі в організмі розпадаються білки, сприяючи збільшенню рівня сечової кислоти, що в деяких випадках може прискорити розвиток захворювання. Ще один популярний в народі метод «чистки суглобів» — настій лаврового листа. Проте він негативно впливає на шлунок та дванадцятипалу кишку, шкідливий при цукровому діабеті, а у деяких жінок може спровокувати маткові кровотечі. Небезпечно так ризикувати при вагітності — відвар з нешкідливої, здавалося б, спеції може призвести до викидня.

Корисно знати Від болю в суглобах — лазня і розтирання Навіть ці прості лікувальні процедури повинні бути схвалені лікуючим лікарем, тому що мають протипоказання та побічні ефекти. • Банні процедури корисні. А якщо взяти пілінговий крем і помасажувати хворі коліна — шкіра стане ніжнішою, поліпшиться кровообіг. • Фізкультура: залишатися колінам красивими і здоровими допоможуть вправи на згинання та розгинання суглобів. А щоб з навантаженням не переборщити, краще не присідати, а підтягувати коліна до грудей з положення стоячи або лежачи. • Розтирання: 3 ст. ложки сухого листя евкаліпта протягом двох тижнів настояти в 0,5 л горілки. Втирають у суглоби на ніч до тих пір, поки коліно не стане сухим, зав’язують теплою хусткою.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також