Чому не можна відмовлятися від жирів

1399 0

Ми у соцмережах:

Чому не можна відмовлятися від жирів

Намагаючись схуднути, багато жінок стараються повністю виключити зі свого раціону жирну їжу. Однак робити цього не варто.

Вердикти вчених Раніше ситуація з вживанням жирних продуктів була зрозумілою: масло і сало шкідливі, рослинні жири — корисні. А взагалі без жирів ще краще: будеш струнким і здоровим. Однак в останні роки деякі непорушні твердження дієтології минулого століття спростовано. Найбільш масштабне дослідження з вивчення залежності здоров`я від споживання жирів було розпочато в США в першій половині XX століття. Воно триває й досі. Проте вже зараз вчені прийшли до висновку, що найбільш здорові і фізично активні люди ті, що перебувають на змішаній дієті, в раціоні яких є тваринні і рослинні жири. Зовсім відмовлятися від жирів не можна. Адже при їхній нестачі організм починає переробляти в жири вуглеводи. Проте з вуглеводів виходять не найкорисніші жири. За останні 10-15 років масове використання знежирених продуктів у США не призвело до зменшення числа товстунів. Більше того, кількість американців з ожирінням постійно зростає. Збільшується і захворюваність на цукровий діабет, що прямо пов`язано із зайвою вагою. Тому для здоров`я дієта, яка не містить жирів, не менш шкідлива, ніж постійне зловживання жирною їжею. Нестача жирів призводить до загального порушення обміну речовин. Ще одне досить популярне переконання — маргарин корисніший від масла — також не витримало перевірки часом. В маргарині справді немає холестерину, зате в ньому містяться трансжири — жирні кислоти, "які зламалися", не характерні для нормальних продуктів. Нещодавно у впливовому англійською медичному журналі було опубліковано дивовижні результати багаторічного спостереження за 80 тисячами медсестер. Виявилося, що серед любителів продуктів з трансжирами значно зростає смертність від ішемічної хвороби серця та інфарктів міокарда.

Енергія жиру Жирні продукти — джерело енергії, вони беруть участь в обігріві тіла. В екстрених ситуаціях запас жирів дозволяє досить довго обходитися без їжі. Особливо необхідні жири жителям північних широт. При низькій температурі навколишнього середовища варто з`їдати щодня вранці невеликий шматочок вершкового масла або якоїсь іншої ситної їжі. Накопичуючись в підшкірній клітковині та тканині, що оточує внутрішні органи, жири забезпечують теплоізоляцію організму. Тим самим зменшується ризик переохолодження. Недарма основу раціону багатьох північних народів становить жирна риба. Народи Крайньої Півночі рідше страждають від атеросклерозу і гіпертонічної хвороби, хоча й вживають дуже жирну їжу протягом всього свого життя. Вчені пов`язують цей факт з користю риб`ячого жиру.

Для розуму і краси Жири входять до складу клітин і необхідні для їхнього оновлення. Особливо багато жироподібних сполук у нервових тканинах і головному мозку. Тому бідне харчування в дитинстві завдає непоправної шкоди інтелекту. При недостатньому вживанні жирів у школярів можливе порушення концентрації уваги і зниження успішності. Холестерин незамінний для вироблення біологічно активних речовин: жовчних кислот, статевих і деяких інших гормонів. Якщо в організмі жінки не вистачає жиру, у неї зникають місячні, неможливе зачаття. Тільки з жирною їжею засвоюються жиророзчинні вітаміни А, Е, D, К. Вітаміни і жири необхідні, щоб добре росло волосся, а шкіра була здоровою, красивою і гладенькою. Деякі жирні кислоти незамінні. Ми обов`язково повинні отримувати їх з їжею, оскільки людський організм їх не виробляє. Такі незамінні жири містяться в рибі і риб`ячому жирі, в лляній олії і в деяких інших рослинних продуктах. Правильне співвідношення незамінних жирів містить середземноморська дієта, що включає оливкову олію і дари моря. Незамінні жирні кислоти регулюють обмін холестерину і необхідні нашим судинам.

Про користь пишних форм Важливий жир і для правильного формування тіла. У дуже худих жінок є ризик опущення нирок. Адже наш внутрішній жир, як подушка, підтримує органи і амортизує удари. Доведено, що у худих жінок остеопороз і переломи бувають частіше, ніж у повних. Тому при нестачі маси тіла щодня необхідно їсти їжу, що містить легкозасвоювані молочні та рослинні жири.

Натуральне — корисніше Дуже важливий і склад жирної їжі. Якщо свою "норму" ми будемо отримувати з печива, шашлику і рафінованої олії, то особливої користі здоров`ю не принесемо. Головний принцип нинішньої дієтології досить простий: чим натуральніше, тим краще. Це означає, що найкращими вважаються жири, які не пройшли жодної обробки. Іншими словами, це рослинні жири в складі насіння, жирної риби, натуральної сметани. У цьому випадку людина застрахована від шкідливих добавок і отримує всі необхідні складові кожного з жирів. Тому не захоплюйтеся продуктами з трансжирами. Їх багато в здобних виробах, начинках для цукерок. У чіпсах, картоплі фрі, крекері, печиві та інших кондитерських виробах таких молекул може бути від 30 до 50%. "Важким" продуктом для організму і, зокрема, для печінки є пальмова олія. Вона входить до складу деяких сортів шоколаду і "одноразової" локшини. Тому продукти з пальмовою олією не повинні бути присутніми на нашому столі щодня.

Що вибрати Тваринний жир, від якого не слід відмовлятися — молочний. У ньому міститься близько 20 жирних кислот високої біологічної цінності. Найкраще засвоюються кисломолочні продукти нормальної жирності. Дуже корисні продукти, багаті кислотами сімейства омега-3 — лляна олія, морська риба. Доведено, що омега-3 кислоти важливі для профілактики атеросклерозу. Постарайтеся хоча б кілька разів на тиждень їсти рибу. Додавайте в їжу суміш олій, щоб отримати різноманітні жирні кислоти. Змішуйте оливкову, соняшникову і кукурудзяну олію безпосередньо перед заправленням салату. Найкорисніша для здоров`я олія — нерафінована. Якщо вам не подобається її смак, можете їсти оливки, авокадо, насіння або горіхи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також