Чому виникає лунатизм

8551 0

Ми у соцмережах:

Чому виникає лунатизм

Якщо батько або мати бродять уві сні, їхні діти в 60% випадків також будуть лунатиками. Розвитку цього захворювання сприяють психічні навантаження. Лунатизм сам по собі не небезпечний, але слід перекрити дитині доступ до сходів, зачинити двері і вікна, щоб вона не травмувалася. Особливо небезпечні скляні двері.

Близько 30% всіх дітей час від часу страждають на лунатизм. Це захворювання починає проявлятися зазвичай у віці 3-4 років, але до 14 років, як правило, минає. Лише 1% людей, які ходили уві сні в дитинстві, продовжують робити це і в дорослому віці. Симптоми цього захворювання: дитина встає вночі; ходить туди-сюди вночі і при цьому у неї розплющені очі; переставляє предмети; ви одержуєте безглузді відповіді, якщо намагаєтеся заговорити з дитиною; на ранок малюк нічого не пам`ятає. У лунатиків порушений сон. У них перехід сну з однієї фази в іншу відбувається не плавно, а різко. При різкій зміні фаз на мозок ідуть певні перевантаження. У нормі уві сні дитина бачить сцени, наповнені діями, і в той же час центр рухів у мозку блокується. У лунатиків це блокування відключається і нервові сигнали надходять у м’язи. Саме тому дитина уві сні рухається. Напади лунатизму дуже часто настають винятково в період повного місяця. Науці невідомо, яким чином місяць впливає на режим сну. Доступ місячного світла в кімнату значення не має, скоріше за все, на сон впливає зміна магнітного поля. Ученим вдалося встановити, що магнітні поля впливають на людський сон.

Як допомогти дитині?

Такі трави, як меліса, валеріана і лаванда стабілізують ритм сну. Приготуйте дитині заспокійливий чай: змішайте по чайній ложці кожної рослини у великій чашці і залийте 500 мл окропу. Дайте 10 хв. настоятися, після чого процідіть. За годину до сну напоїть чаєм дитину. І поклопочіться про те, щоб перед сном малюк відвідав туалет і не вставав по потребі вночі. Хміль також заспокоює і перешкоджає виникненню снів, що викликає лунатизм. Набийте невелику наволочку або мішечок шишками хмелю. Цей мішечок потрібно класти дитині під подушку, щоб вона видавала заспокійливий запах. Міняти вміст потрібно кожні 3 тижні. Заспокійливі запахи сприяють нормальному сну. Можна використовувати ароматичні олії герані, ромашки, меліси, сандалового дерева або іланг-ілангу. Слід або розбризкати ці олії, 5-8 крапель, в дитячій, або використовувати аромалампу. Якщо ви побачите, що ваша дитина ходить уві сні, обережно візьміть її за руку і відведіть назад в ліжко. А для профілактики дотримуйтесь таких порад: завжди закінчуйте день розмовою з дитиною, обговорюючи найважливіші події минулого дня; похваліть її за те, що вам в її вчинках або поведінці особливо сподобалося; якщо ви сварилися вдень, обговоріть це спокійно; перед сном заспівайте пісеньку, прочитайте казку або помоліться.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також