Чому високим стає тиск у старості

3963 0

Ми у соцмережах:

Чому високим стає тиск у старості

Вкрай нерозумно легковажно ставитися до того, що з роками у людини підвищується кров’яний тиск. Підвищений артеріальний тиск у старості прискорює руйнівні зміни в мозку, а отже, втрати інтелекту. У Національному інституті вивчення старості провели серію сканувань мозку і психологічних тестів із залученням людей у віці від 56 до 84 років.

Тиск підвищується через алкоголь і стрес Дослідним шляхом було доведено, що у сильно питущих людей тиск здатний дуже різко підстрибувати, а при обмеженні прийому алкоголю процес стає зворотним. Було зроблено висновок, що найкращим способом збивати тиск залишається... взагалі не вживати спиртного, оскільки навіть одна чарка за день здатна підняти і діастолічний, і систолічний тиск. Підвищення кров’яного тиску, аж до розвитку гіпертонічної хвороби, часто по­в’я­­зане з психічними й емоційними пере­вантаженнями або спадковою схильністю. До провокуючих факторів можна віднести переїдання, яке призводить до розвитку ожиріння, а також підвищене споживання солі.

Що вважати нормою Для людей в літньому віці нормальним вважається артеріальний тиск до 160/95 міліметрів ртутного стовпа. Але деякі старі люди мають неприємні відчуття (головний біль, нудота, шум у вухах, запаморочення) навіть при нижчих величинах артеріального тиску. Найчастіше це трапляється з тими, у кого артеріальний тиск завжди був зниженим, а до старості раптом трохи підвищився.

Як бути Намагайтеся не пропустити момент підвищення кров’яного тиску і якщо це сталося, викликати лікаря. Варто також раз на місяць вимірювати артеріальний тиск у поліклініці. Високий кров’яний тиск, або гіпертонія, досяг масштабів епідемії в усьому світі. Ця недуга збільшує ризик розвитку інсульту, серцевої недостатності, інфарктів, сліпоти і проблем з нирками. Якщо у вас проблеми з артеріальним тиском, без ліків, безумовно, не обійтись, хоч вони й викликають побічні ефекти. Але чому б не спробувати знизити артеріальний тиск природним шляхом?

Що допомагає знизити кров’яний тиск Лікарі стверджують, якщо ви зацікавлені в зниженні кров’яного тиску, варто знати напам’ять такий список: вітамін Е; вітамін С; омега-3 жирні кислоти; фолієва кислота; магній; калій. Всі ці вітаміни і поживні речовини допомагають контролювати гіпертонію. Додаючи продукти, багаті ними, у свій щоденний раціон, ви обов’язково побачите, що ваш кров’яний тиск поступово стане нижчим. Однак припиняти прийом ліків від кров’яного тиску навіть у цьому випадку не можна без дозволу лікаря.

Вживайте продукти з високим вмістом таких вітамінів та поживних речовин Омега-3: оливкова олія, лосось, волоські горіхи, тунець, палтус, оселедець, скумбрія. Вітамін Е: чорниці, насіння соняшнику, соняшникова олія, листова капуста, мигдаль, фундук, зелень ріпи, оливки, петрушка, шпинат, папайя. Вітамін С: цитрусові, папайя, цвітна капуста, червоний солодкий перець, ківі, броколі, брюссельська капуста, дині, полуниці, листова капуста, теляча печінка, квасоля, сочевиця, боби, чорні боби, шпинат, спаржа. Магній: квасоля, гарбузове насіння, шпинат, палтус, соєві боби, насіння сезаму, насіння соняшнику, лосось і форель. Калій: авокадо, брюссельська капуста, селера, гриби, зелений салат. Продукти, які потрапляють у кілька категорій, особливо важливі для вас, і їх потрібно обов’язково включити у свій щоденний раціон.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також