Чорне золото за ціною справжнього

2288 0

Ми у соцмережах:

Чорне золото за ціною справжнього

2004 рік став справжнім випробовуванням для гаманців українців та рівнян зокрема — поступово дорожчає все. Спочатку подорожчало зерно, що потягнуло за собою зростання цін на майже ввесь асортимент хлібобулочних виробів, згодом подорожчали крупи, проїзд у маршрутках, цукор, а нині постала загроза до тотального підвищення цін на усе, що нас оточує. Бо подорожчало основне — пальне, без якого не обходиться жодна галузь народного господарства.

2004 рік став справжнім випробовуванням для гаманців українців та рівнян зокрема — поступово дорожчає все. Спочатку подорожчало зерно, що потягнуло за собою зростання цін на майже ввесь асортимент хлібобулочних виробів, згодом подорожчали крупи, проїзд у маршрутках, цукор, а нині постала загроза до тотального підвищення цін на усе, що нас оточує. Бо подорожчало основне — пальне, без якого не обходиться жодна галузь народного господарства. За тиждень вартість бензину в області зросла на 15-28 відсотків За повідомленням інспекції з контролю за цінами в Рівенській області, 19 травня розпочалось різке підвищення цін на нафтопродукти. Згідно з даними моніторингу, з 19 по 24 травня середня роздрібна ціна на бензин марки А-76 зросла з 1,79 грн./літр до 2,06 грн./літр, або на 15,08%; середня роздрібна ціна бензину марки АІ-92 зросла з 2,10 до 2,58 грн./літр, або на 22,86 %; середня вартість бензину АІ-95 підвищилась з 2,33 до 3,00 грн./літр, або на 28,76 %; середня ціна дизельного пального підвищилась з 1,91 до 2,20 грн./літр, або на 15,18%.

Причини Основних причин подібного стрибка цін на пальне є кілька. По-перше, майже на 40% зросли світові ціни на нафту. Що стосується України, то до потужного стрибка цін на бензин призвело також зниження запасів нафтопродуктів і переробки нафти через зупинку на ремонт Лисичанського та Херсонського нафтопереробних заводів. Значну роль відіграв і російський фактор. Із зростанням цін на нафту на світовому ринку Росія втрачає інтерес до українського ринку, що призвело до скорочення постачань. Крім того, з першого червня Росія збільшує експортне мито на сиру нафту і нафтопродукти.

Підступна домовленість Крім визнання наявності об’єктивних причин різкого підвищення цін на пальне, спеціалісти висловлюють й інші думки. За словами заступника голови Рівенського територіального відділення Антимонопольного комітету України Віктора Боденчука, є підстави вважати, що Україна та Рівенщина зокрема зіткнулися з наслідками узгоджених дій операторів нафтового ринку. Антимонопольний комітет відкрив справи за можливими ознаками узгоджених дій стосовно 10 фірм області, котрі загалом володіють 70 автозаправними станціями і охоплюють 60% ринку пального Рівенщини. Поки що важко говорити, чи насправді власники заправок свідомо й безпідставно завищили ціни, адже результати власного розслідування територіальне відділення зможе оприлюднити лише через тиждень-два. Проте є об’єктивні підстави підозрювати рівенських «нафтових магнатів» у бажанні підзаробити на загальному ажіотажі. Так, за даними органів державного контролю за цінами, станом на понеділок середня вартість бензину марки АІ-95 по Україні становила 2,86 грн./літр, тоді як в області — 3,00 грн./літр, тобто на 4,9% вище, середня роздрібна ціна дизельного пального по Україні становила 2,12 грн./літр, у Рівенській області ДП коштує в середньому 2,20 грн./літр, тобто на 3,8% вище середньоукраїнської ціни.

Перспективи невтішні В такій ситуації уряд хаотично шукає вихід. Проте якщо не станеться дива, то на нас чекають нелегкі часи підвищення цін практично на все. Подорожчання бензину, безумовно, призведе до подорожчання послуг громадського транспорту та усіх товарів, у собівартість яких закладаються транспортні витрати. Таксисти рівенських радіотаксі вже підняли ціни на проїзд (плюс одна гривня), міське управління транспорту ще вивчає питання підняття тарифів (плюс десять-п’ятнадцять копійок за проїзд). Сільськогосподарським виробникам доведеться збирати майбутній урожай, заправляючи техніку «золотим» бензином, відповідно, знову подорожчає зерно та хліб. Рівнянам залишається тільки сподіватися, що зростання цін потягне за собою і зростання заробітних плат.

Пряма мова Микола Сорока, голова Рівенської облдержадміністрації: — Якщо зерно та борошно край виробляє сам, то нафтопереробних підприємств в області немає. Як, зрештою, і немає місцевих постачальників крупних партій пально-мастильних матеріалів. Бензин, дизпальне до нас постачають структури з інших регіонів. Наприклад, з Львівської, Дніпропетровської областей. До того ж, інвентаризація АЗС, яку ми провели минулого місяця, засвідчила, що переважна їх більшість працює на умовах спеціальних договорів виробничої кооперації з потужними операторами ринку — ТНК, ОККО, Лукойл, WOG, ANP. А це значить, що проведення цими АЗС самостійної цінової політики неможливе. І якщо з борошном органи місцевої влади можуть впливати на ситуацію, то тут це неможливо згідно з чинним законодавством. Тому потрібне втручання на державному рівні. Лист з таким проханням ми вже направили в усі інстанції. Бо тенденція і прогнози невтішні. Судіть самі, протягом неповного місяця 76-й бензин подорожчав на 27%, 95-й — на 46%, ДП — на 35%. Як можна вийти із ситуації? По-перше, уряд вже вжив низку конкретних заходів. Наприклад, внаслідок домовленостей з операторами нафтового ринку обмежено рентабельність АЗС. Це має вплинути на роздрібну ціну — вона зменшиться. По-друге, за інформацією, якою я володію, одночасно на ремонт стали усі нафтопереробні заводи держави. Я розумію, що профілактика необхідна, але повинен бути якийсь графік, узгодження з урядом. Це так, якби водночас стали на плановий ремонт усі виробники електроенергії. І по-третє, мають бути розширені законодавством повноваження місцевих органів влади в даних питаннях, має бути створений резерв пального на період посівної та жнив. Кому це вигідно? Що стосується нафтопродуктів, то я свою позицію вже висловлював. Вважаю, що існує комерційна змова. Адже ситуація повторюється із завидною регулярністю. Щороку в період посівної та жнив. Напередодні виборів Президента України це набуває ще й політичного забарвлення, бо спрямоване лише на одне — скомпрометувати діючу владу. Чи не так? Як кажуть, хочеш знайти замовника — шукай, кому це вигідно. У ситуації, що склалася, це на руку тільки опозиції. Однак влада завжди з честю виходила з подібних ситуацій, втираючи «доброзичливцям» носа. Певен, що так буде і цього разу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також