Дачний сезон: як не надірватися на городі

1632 0

Ми у соцмережах:

Дачний сезон: як не надірватися на городі

Навесні чимало власників садово-городніх ділянок, а це зазвичай люди похилого віку, підривають своє здоров'я, працюючи на шести сотках до сьомого поту. Лікарі називають це дачною хворобою. У пориві трудового ентузіазму люди, яким важкі фізичні навантаження категорично протипоказані, відчайдушно борються з бур'янами та колорадськими жуками, підгортають картоплю, виходжують розсаду в теплицях, тягають з колодязя десятки відер води для поливу грядок. Часто серце не витримує подібних перевірок на міцність.

У цей період помітно зростає кількість інфарктів, інсультів, гіпертонічних кризів, частішають напади стенокардії. Щоб не доводити себе до такого стану, не забувайте, що дача — насамперед місце відпочинку, а не колоніальна плантація. Звичайно, це не означає, що на дачі треба лише сидіти на лавці або лежати на травичці. Фізичне навантаження необхідне в будь-якому віці. Тільки треба неодмінно порівнювати його зі своїм самопочуттям і в жодному разі не перетворювати роботу на дачі в обов'язкову трудову повинність. 2014-35_p07_01 Особливо небезпечно перенапружуватися людям, які страждають від серцево-судинних захворювань, насамперед тим, хто вже переніс інфаркт міокарда. Їм завжди слід пам'ятати, що у разі потреби доведеться сподіватися тільки на себе і на тих, хто виявиться поблизу, бо якщо дачна ділянка знаходиться далеко від міста, можна швидко не отримати кваліфіковану медичну допомогу. У сонячний день треба одягти легку кепку, панаму або солом'яний капелюх, перегрів може спровокувати різкий стрибок артеріального тиску. На всяк випадок покладіть в кишеню таблетку нітрогліцерину. У сердечників цей препарат має бути завжди під рукою, а на дачі — тим паче.

Постарайтеся реально оцінити свої можливості і не намагайтеся звернути гори на рівному місці. Ні до чого давати собі планові завдання, просапайте стільки, скільки дозволить ваш організм. Тільки-но відчули, що робота стала тягарем, зупиніться і відпочиньте.
Не працюйте, нахилившись, занадто довго, різко не нахиляйтеся і не розгинайтеся, не піднімайте і не переносьте важке. Навіть нетривалі, але великі статичні навантаження можуть мати непередбачувані наслідки. Частіше робіть перерви, відпочивайте. Не працюйте в одному положенні більше однієї години. Уважно ставтеся до будь-яких проявів тривожних симптомів: головного болю, миготіння перед очима, дзвону у вухах, раптової слабкості, що супроводжується посиленим потовиділенням. Особливу настороженість повинні викликати болі в ділянці грудної клітки або за грудиною, що віддають у ліву руку або лопатку. У всіх цих випадках кидайте роботу негайно. Полежіть або посидьте у затінку на лавочці. Якщо тривожні симптоми не зникають протягом 5-7 хвилин, прийміть таблетку аспірину. Не допоможе — кладіть нітрогліцерин під язик або прийміть валідол. Навіть якщо через якийсь час біль зникне, до роботи в цей день не повертайтеся і зверніться до лікаря. Якщо ви їдете на дачу не на 2-3 дні, а на цілий місяць, постарайтеся відмовитися від звичної міської їжі і вживайте побільше того, що росте у вас на ділянці або в найближчому ліску. Відомо, наприклад, що сердечникам корисно щодня випивати по 1-2 склянки відвару з картоплі, звареної в мундирі, їсти печену картоплю зі шкіркою і щодня з'їдати одну варену морквину. У літній період можна використовувати вишневу дієту. Для цього треба з'їдати по 1,5 кг свіжих ягід на день, запиваючи молоком. Підуть на користь і яблука. Вони не тільки зміцнюють стінки кровоносних судин, а й сприяють виведенню з організму шлаків.
Дуже корисний мед. А тільки-но достигнуть порічки, візьміть за правило щодня випивати по чверті склянки свіжовичавленого соку за 30 хвилин до їди. Свіжі ягоди смородини і суниці допоможуть знизити тиск.
Не поспішайте викидати огудиння огірків і гороху. Воно має сечогінний ефект, що дуже важливо при гіпертонії, оскільки застосування сечогінних засобів знижує тиск. Безумовно, найкращим лікарем на дачі є свіже повітря. Тому якомога менше часу проводьте у своєму дачному будиночку. Постарайтеся взагалі не дивитися телевізор або дивитися якомога менше. Не забувайте про лісові прогулянки. Після них зазвичай поліпшується не тільки самопочуття, а й настрій.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також