Щоб гормони були в порядку, більше рухайтеся і менше нервуйтеся

20308 0

Ми у соцмережах:

Щоб гормони були в порядку, більше рухайтеся і менше нервуйтеся

Ученим відомо приблизно 150 гормонів, але найважливіші для жіночого організму — естроген і прогестерон. Перший робить форми представниць слабкої статі округлими, надає мелодійності і дзвінкості голосу, м'якості рухам. Прогестерон регулює жировий обмін, підтримує імунітет і теплообмін, а найголовніше — при настанні вагітності відповідає за ріст і розвиток майбутньої дитини.

2014-37-p07_03 Гінекологи та мамологи тепер вже з упевненістю кажуть, що жіночі хвороби, пов'язані насамперед з порушеннями в гормональній сфері, дуже помолодшали. Якщо ще 20-30 років тому рак молочної залози діагностували в основному у пацієнток старше 50 років, то зараз ця хвороба нерідко зустрічається у 40-річних, 30-річних і навіть 20-річних. Особливий ритм коливання рівня гормонів протягом місячного циклу закладений в жінці самою природою, і ці гормональні "розгойдування" відбуваються в такт із змінами в її тілі, не викликаючи різких хворобливих зрушень. Але рівень гормонів не повинен бути вищим або нижчим від допустимих значень. Коли порушується рівновага, "гойдалки" злітають на небезпечну висоту, і настає гормональний дисбаланс. Тут вже гормони "грають" не за правилами. Якщо їхній рівень зашкалює, то справа не обійдеться невеликими щомісячними нездужаннями (наприклад, передменструальний синдром саме й і виникає через підвищене вироблення естрогену перед місячними). Можуть виникнути проблеми серйозніші: патологія вагітності, ускладнення при пологах, новоутворення, захворювання ендокринної системи.

Що призводить до порушення гормонального рівноваги?

Хронічна перевтома і стрес призводять до перевитрати життєво важливих елементів, таких як магній, калій, натрій, кальцій, селен. Нестача цих мінералів порушує нормальну роботу органів внутрішньої секреції і може викликати пухлини в молочній залозі. Найбільш важливі мінерали для роботи ендокринної системи жінки — кальцій, магній, марганець, мідь, хром і цинк. Найважче доводиться відповідальним і активним жінкам, які хочуть досягти успіху в усіх сферах: роблять кар'єру, виховують дітей, ведуть домашнє господарство. Постійна напруга, поспіх, цейтнот і як результат — безсоння, втрата апетиту або прагнення "заїсти" емоційний дискомфорт чимось смачненьким. Спочатку організм включає всілякі механізми, щоб повернути колишні рівновагу і не допустити збоїв на біохімічному, клітинному і тканинному рівні. Але якщо важка ситуація не припиняється, до перших симптомів долучаються порушення менструального циклу аж до повного припинення місячних, болі в молочних залозах — ознаки мастопатії. Яким чином хронічні перевантаження впливають на залози внутрішньої секреції? Справа в тому, що вироблення гормонів починається "з голови". Особливий відділ головного мозку — гіпоталамус — виділяє нейрогормони, що діють на головного координатора всієї ендокринної системи — гіпофіз, а той вже віддає команди, запускаючи роботу яєчників і дуже важливої для жінки щитовидної залози. Так-от, якщо нервова система перевантажена, сигнали, які вона посилає, спотворюються, отже, порушується виробіток гормонів і виникає гормональний дисбаланс.

Проблеми зі щитовидною залозою

Нерідко жінки навіть не підозрюють, що у них щось негаразд у цій сфері, і спохоплюються тільки тоді, коли затримуються місячні або не настає бажана вагітність. Тому вони звертаються до гінеколога, а той призначає обстеження всієї репродуктивної системи, на яке може піти не один місяць, хоча поставити діагноз "гіпофункція щитовидної залози" можна за рівнем гормонів у крові та сечі. Коли діагноз поставлений, лікар призначає замісне лікування штучними гормонами в поєднанні з йодидом калію, і через деякий час репродуктивна система жінки приходить в норму, налагоджуються менструації, з'являється можливість стати мамою.

Порушення роботи печінки

Якщо печінка працює "під тиском", виникає загроза всій гормональній системі. В організмі в надлишку накопичуються естрогени, оскільки саме печінка розщеплює ці гормони до потрібного рівня. Підвищений рівень естрогену може призвести до мастопатії і пухлинних процесів у молочних залозах. Найбільше печінці шкодять жирна їжа, алкоголь і безконтрольний прийом ліків. Надлишок тваринних жирів міститься в ковбасах, сосисках, жирному м'ясі. Але повністю відмовлятися від тваринних жирів теж не можна, інакше не буде вистачати будівельного матеріалу для виробництва гормонів.

Нестача руху, або гіподинамія

Щоб гормони надміру не "грали", більше рухайтеся! Користь не тільки в тому, що при регулярних фізичних навантаженнях спалюються зайві калорії і зміцнюються м'язи, а судини звільняються від холестеринових нашарувань. Саме заняття фізкультурою і спортом допомагають швидше впоратися зі стресами і нервовою напругою, оскільки підвищується тонус організму, створюється хороший приплив крові до всіх органів. Гормональна рівновага — це не тільки зовнішність, настрій і характер жінки. Це основа жіночого здоров'я, тому так важливо вчасно підбити баланс. Якщо є підозра, що ваші гормони ведуть "нечесну гру", не дозволяйте їм диктувати свої правила, не відкладайте похід до гінеколога або ендокринолога.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також